Korpsøvingen ble avlyst – da fikk dirigenten en idé

Da koronakrisen satte en stopper for de vanlige korpsøvelsene, ble løsningen en parkeringplass, mange biler og en liten grushaug.

Forbipasserende sperret opp øynene da de gikk eller kjørte forbi stranden på Vike småbåthavn i Møre og Romsdal i slutten av mars. På parkeringsplassen sto en mann i blått og veivet med hendene foran 13 biler.

– Det var veldig morsomt. Jeg trodde ikke det kom til å bli så mye lyd, men det ble det, sier Stijn Berbé.

Han er dirigent for Vestnes og Daugstad/Vike skolekorps. På grunn av koronautbruddet får ikke korpset lenger møtes inne for å øve i lag, og da gjelder det å tenke kreativt.

– Mange korps har sine øvelser på nett nå, men det er ikke ideelt. Det er ofte stor forsinkelse i både lyd og bilde, så vi tenkte at dette ville være en artig idé.

Det var Romsdals Budstikke som omtalte det kreative skolekorpset først.

Notestativ på dashbordet

Ideen han snakker om, var rett og slett å ta med korpsmedlemmene utendørs. Og for å holde påkrevd avstand mellom hverandre, satt alle i hver sin bil. Etter en rask befaring noen dager tidligere, fant Berbé ut av parkeringsplassen på Vikebukt var godt egnet. Det var god plass, og hadde i tillegg en liten grushaug som fungerte som podium for dirigenten.

Se video fra den utradisjonelle øvelsen øverst i artikkelen.

– Bilene ble plassert i en halvsirkel, fordelt på to rader. Og så sto jeg på haugen, med perfekt oversikt.

– Hva var det mest utfordrende med en slik øvelse?

– Først var det å finne ut hvor den enkelte satt. Hvor var tubaisten, klarinettisten og slagverket? Så var det å få alle til å se meg. Mange måtte sitte i baksetet fordi foreldrene satt fremme, så det var ikke lett å se meg. I tillegg måtte de være kreative med notestativene. Flere teipet disse fast til dashbord og seterygger, forteller dirigent Berbé.

Kraftig vind gjorde det også utfordrende for korpsmedlemmene å høre hverandre. For å kommunisere hvilken sang som var neste på planen, holdt dirigenten opp store plakater. Men det var ikke alltid en enkel jobb i de sterke vindkastene.

KREATIV. Dirigent Stijn Berbé på stranden der skolekorpset arrangerte den uvanlige øvelsen.
KREATIV. Dirigent Stijn Berbé på stranden der skolekorpset arrangerte den uvanlige øvelsen. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

Gir seg ikke

Om det blir flere parkeringsplass-øvelser, er ikke Berbé sikker på ennå. Men han lover at kreativiteten har kommet for å bli.

– Nå må vi finne ut hva vi gjøre videre. Vi skal ha det gøy selv om vi sitter i hver våre hus eller hver sin bil. Alle har uansett god tid og lyst til å delta, for det krasjer ikke med andre ting for tiden. Så da er det bare å kjøre på, sier dirigenten.

Berbé sier både musikere og foreldre likte den svært utradisjonelle øvelsen. Påfunnet har også fått en rekke «likes» og kommentarer fra andre enn korpsmedlemmene etter at en video fra øvelsen ble delt i sosiale medier.

Dirigenten er sikker på at vi kommer til å se mange slike alternative løsninger, også hos andre musikkgrupper, i tiden fremover.

– Det kryr av kreative dirigenter, korpsledere og musikere der ute. Alle sitter foran skjermene sine nå, og man ser video etter video som dukker opp, sier Berbé.

KORPSBILER. Slik så det ut da skolekorpset øvde ved Vike småbåthavn i Møre og Romsdal.
KORPSBILER. Slik så det ut da skolekorpset øvde ved Vike småbåthavn i Møre og Romsdal. Foto: Geir Stokkeland

– Ta vare på opplevelsen

Den engasjerte dirigenten forteller at det var store smil på alle kanter denne forblåste vårdagen. At det var et artig påfunn, er de fleste enige i, men det viktigste for Berbé var å skape en positiv opplevelse for ungdommene.

– Vi må opprettholde den følelsen de vanligvis får av å lage musikk sammen. Mestringsfølelsen og tilknytningen til korpset. Det er poenget med disse prosjektene, sier dirigenten.

– Hva syns du om resultatet?

– Det var helt fantastisk! Jeg hadde ikke forventet at det skulle gå så bra. Det var veldig morsomt, og jeg koste meg skikkelig.