REAGERER: TV 2s sportskommentator synes det er merkelig at flere eliteserieklubber nå vurderer å fjerne permitteringer.
REAGERER: TV 2s sportskommentator synes det er merkelig at flere eliteserieklubber nå vurderer å fjerne permitteringer. Foto: Daniel Sannum Lauten/TV 2

Reagerer på at klubber vurderer å droppe permitteringer

TV 2s sportkommentator Gro Hammerseng-Edin er klar på at man kan stille et stort spørsmål ved om det egentlig var nødvendig å permittere spillerne – hvis klubbene nå plutselig fjerner permitteringene igjen fordi de får trene sammen.

Samtlige Eliteserie-klubber har stengt ned aktiviteten på feltet de siste ukene. Men nå får norske toppklubber starte opp igjen med treninger.

Hele ni av 16 Eliteserieklubber har permittert spillerne. Christian Gauseth uttalte til TV 2 tidligere i dag at det er fullstendig uaktuelt å utføre arbeid som permittert.

Etter at Norsk Toppfotball åpnet opp for å starte opp med treninger, kom NISO med en presisering i etterkant:

– De som har permittert spillerne, kan fortsatt ikke drive treninger. Du kan jo ikke pålegge ansatte arbeidsoppgaver samtidig som du har permittert dem, advarer leder Joachim Walltin i spillerorganisasjonen Niso overfor VG.

– Det blir en stor utfordring, fordi det er en haug av spillere som er permitterte. Klubbene som ikke har permittert vil få et stort fortrinn, og de har også en mye enklere hverdag foran seg nå, sier TV 2s sportkommentator, Gro Hammerseng-Edin.

Viking trekker tilbake permitteringene

Flere eliteserieklubber vurderer nå å ansette spillerne igjen så de kan få trene sammen på feltet. Det får Hammerseng-Edin til å reagere.

– Det virker noe spesielt hvis de ansetter spillerne igjen fordi muligheten til å trene åpner seg. Det kan fortelle noe om hva som har ligget bak beslutningene som har blitt tatt.

– Jeg opplever at de som har funnet andre løsninger enn å permittere spillerne sine står mye sterkere og har et mye bedre utgangspunkt, sier Hammerseng-Edin.

Viking permitterte forrige uke sine spillere 75 prosent. Etter å ha vurdert situasjonen som følge av de nye retningslinjene for trening, melder daglig leder Eirik W. Henningsen til VG at de trekker tilbake permitteringene.

– At vi nå begynner å trene igjen ut denne uken fra og med i morgen av er gjort på en sportslig helhetsvurdering, så har vi gitt beskjed til spillerne at vi tar ut ferie til etter påske. Etter påske får vi ta en ny vurdering på om det kan være aktuelt med nye permitteringer, sier han til TV 2.

– Dere permitterte spillerne pga de økonomiske konsekvensene, hvorfor trekker dere nå tilbake permitteringene?

– Det er gjort på en økonomisk vurdering i forhold til gevinsten av treningen, sier Vikings daglige leder.

Vurderer å permittere spillere en viss prosent

Sportslig leder i Kristiansund, Kenneth A. Leren, har uttalt at det kan være et alternativ å permittere spillerne en viss prosent.

– Ja, det kan tenkes. Det at man åpner opp litt nå betyr jo at vi kan ha en viss form for organisert aktivitet. Men det er fortsatt langt unna den normale treningssituasjonen, påpeker han.

TV 2s sportskommentator mener det kan by på utfordringer.

– Jeg synes det blir en vanskelig øvelse å finne ut hvor mye en spiller kan trene hvis han er for eksempel er permittert 45 prosent. Hvem skal bedømme hvor mye den spilleren kan trene da? Det blir definitivt et krevende puslespill å løse, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med flere klubber som har permittert sine spillere, som foreløpig sier det er for tidlig å si når de vil være tilbake på feltet.

– Fordel for klubber som ikke har permittert spillere

Sportsklubben Brann er blant klubbene som ikke har permittert sine spillere.

– En av grunnene til at vi ikke permitterte er fordi vi ønsker å ha mye mer kontroll på spillerne, noe vi ikke kan når de er permitterte, forteller Rune Soltvedt, sportsjef i Brann, og fortetter:

– Det er også den usikkerheten om spillerne kan forlate oss etter 14 dager. Vi har nok en fordel med at vi kan trene når mange andre klubber ikke kan pålegge spillerne sine å gjøre det.