PÅSKEGODT: Flere kommuner har illegalisert salget av smågodt.
PÅSKEGODT: Flere kommuner har illegalisert salget av smågodt. Foto: Aas, Erlend

kommuneoverlege uenig med MATTILSYNET:

– Det er uforståelig

Mattilsynet har gitt klarsignal til salg av smågodt i løsvekt. Kommuneoverlege i Haugesund, Jostein Helgeland, frykter at det kan føre til at flere blir smittet av koronaviruset.

– Jeg tror Mattilsynet tar feil. Vi vurderer det slik at løssalget av smågodt er en aktuell smitterisiko, sier Helgeland.

Av smittevernhensyn har flere kommuner valgt å innføre forbud mot salg av smågodt. Mattilsynet mener på sin side, at smågodtsalget er trygt.

– Smitte via matvarer uten emballasje er lite sannsynlig, siden koronaviruset først og fremst smitter gjennom luftveiene ved kontakt med en smittet person, sier matdirektør i Mattilsynet, Karina Kaupang.

Kommuneoverlege Helgeland er uenig i den vurderingen.

– Det er vanskelig å bevise at smitten sprer seg via matvarene, men det er også vanskelig å motbevise. Tenk om noen tar på smågodtet, og at noen andre deretter kjøper smågodtet og spiser det, sier han.

Forbud

Haugesund er en av kommunene som har valgt å forby salget av smågodt.

«Det er ikke tillatt å selge smågodt, nøtter eller andre ikke-emballerte varer som brødvarer i skuffer, kaker eller andre varer uten emballasje», lyder lovforskriften.

KRITISK: Kommuneoverlege i Haugesund, Jostein Helgeland. Foto: Haugesund Høyre
KRITISK: Kommuneoverlege i Haugesund, Jostein Helgeland. Foto: Haugesund Høyre

– Dette er et lite offer, sammenliknet med flere andre tiltak, sier kommuneoverlege Helgeland.

Mattilsynet tror at man trygt kan kjøpe innholdet i påskeegget, så lenge butikkene tar hygienen på alvor.

– Butikker må alltid sørge for at salget foregår på en hygienisk måte. Skjeer til smågodt bør skiftes eller vaskes flere ganger om dagen. Godteriet bør også oppbevares i beholdere med lokk, sier Kaupang fra Mattilsynet.

Forsker: – Delvis enig

Immunologi-forsker Gunnveig Grødeland sier at Mattilsynet ikke kan være sikre på at de gjør lurt i å godkjenne smågodt-salget.

– Det er for enkelt å si at viruset ikke pleier å overføres via overflaten av smågodtet, men samtidig så skal man jo ikke ta på matvarene med hendene, sier Grødeland.

IMMUNOLOG: Gunnveig Grødeland. Foto: UiO
IMMUNOLOG: Gunnveig Grødeland. Foto: UiO

Hun forklarer videre at smitterisikoen ved berøring av smågodtskjeen er like stor som ved frukten eller melkekartongen.

– Smitterisikoen ligger i berøringen. Så om vi tar et forbehold om at ingen småbarn tar hendene ned i smågodtskuffen, så vil smitterisikoen være like stor via alle overflater.

Grødeland er enig med Helgeland i at Mattilsynet ikke kan bevise at smitterisikoen via smågodtet er liten, men hun minner også om at det er mye som vi ikke kan vite for sikkert.

– Kan du vite at jeg ikke kommer til å kollidere når jeg kjører motorveien hjem fra jobb etterpå? Nei, det kan man heller ikke vite.

Avslutningsvis sier immunologen at smitterisikoen i butikken vil være liten, dersom man tar håndhygiene på alvor.

– Om alle vasker hendene, og unngår å stikke fingrene i munnen, så skal dette gå fint.

Coop åpner salget

TV 2 har tidligere skrevet om at Coop valgte å fjerne salget av smågodt i sine butikker. Nå har butikkjeden snudd.

COOP: Harald Kristiansen.
COOP: Harald Kristiansen. Foto: John Andreassen

– Situasjonen er nå mer stabil, samtidig som rådene fra helsemyndighetene knyttet til hvordan salget av smågodt kan skje på en trygg måte, er kommunisert bredt og tydelig. Dette gjør at vi mener det er riktig å oppheve det midlertidige vedtaket, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.

Han sier likevel at butikkjeden vil akseptere det, dersom kommunene har innført egne regler.

– Vi vil respektere at kommunene har lokale restriksjoner. Butikkene i disse kommunene vil ikke gjenåpne salg av smågodt og nøtter i løsvekt.

Nedgang i salg

Norgesgruppen har på sin side ikke fjernet smågodtet under korona-krisen. Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, sier at de heller ikke vil akseptere lokale lovforskrifter.

SIKKER: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SIKKER: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– I denne uoversiktlige situasjonen gjør vi best i å lytte til rådene fra helsemyndighetene og faginstansene. Ingen av Norgesgruppen sine butikker skal fjerne smågodtet, selv om kommunen ikke tillater salget.

Søyland sier at butikkene har tatt grep for å begrense smittespredningen ved smågodtskuffen, deriblant gjennom å fjerne «smågodttorgene». Hun frykter at flere likevel har kviet seg for å kjøpe smågodt.

– Jeg har ikke noen konkrete salgstall, men jeg kan nok si at vi har sett en nedgang i salget, avslutter kommunikasjonssjefen.