BLODRØDE TALL: Det går mot 14 millioner kroner i minus i 2019 for Skiforbundet.
BLODRØDE TALL: Det går mot 14 millioner kroner i minus i 2019 for Skiforbundet. Foto: Erik Johansen

Blodrøde tall allerede før korona

Går mot 14 millioner i minus i 2019

– En endring må til, mener TV 2s sportskommentator Gro Hammerseng-Edin.

Den økonomiske krisen i Skiforbundet er på bristepunktet. Nå kan TV 2 avsløre at forbundet i tillegg til å måtte kutte 50 millioner i 2020-budsjettet, vil måtte vise til blodrøde tall for VM-sesongen 2019.

I skrivende stund får TV 2 opplyst at resultatet blir på 14 millioner kroner i minus.

– Det forteller at situasjonen Skiforbundet står i er svært alvorlig. Det har generalsekretær Ingvild Bretten Berg allerede bekreftet i forbindelse med permitteringer av medarbeidere i organisasjonen i forbindelse med koronakrisen, men dette forsterker bildet og omfanget av den prekære situasjonen forbundet befinner seg i, sier TV 2s sportskommentator Gro Hammerseng-Edin.

Resultatet skal styrebehandles først etter påske og tallet kan etter det TV 2 får opplyst endre seg litt, men et stort underskudd blir det uansett.

Dette bekreftes av en rekke kretsledere og kretssjefer TV 2 har snakket med de siste dagene.

– Vi har fått meldinger og jevn informasjon om akkurat dette. Vi vet hvorfor og det er at enkelte grener går veldig i minus, sier administrasjonssjef i Sør-Trøndelag skikrets, Siri Darell, til TV 2 Sporten.

– Det er vanskelig å drive med underskudd hvert eneste år. Det foregår imidlertid en del bra ting i ski-Norge om dagen også. Blant annet er vi inne i en periode som i stor grad preges av dugnad, forteller kretsleder i Nordland, Arnfinn Paus.

– Men hvordan er det mulig å drive med 14 mill i minus et VM-år?

– Det blir vanskelig for meg å uttale meg om, så det må nesten den øverste skiledelsen uttale seg om, sier Paus.

Vil ikke kommentere

Generalsekretær Ingvild Bretten Berg henviser til informasjonssjef Espen Graff.

Oslo 20190429.
Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges skiforbund.
Oslo 20190429. Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges skiforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

– Vi ønsker ikke si noe om tallene i 2019 regnskapet. Dette blir styrebehandlet etter påske. Vi bruker nå all energi på gjøre nødvendige kutt og sikre fremtidig drift, det er helt nødvendig når vi skal kutte 50 millioner i årets budsjett, sier Graff.

Hammerseng-Edin mener Skiforbundet ikke har vært dyktige nok til å ta signalene.

– Det framstår som om Norges Skiforbund som helhet har drevet litt over evne noen år. Dette får de svi ekstra for nå når krisen rammer så hardt som den gjør. Kombinasjonen av dårlig økonomistyring i enkelte idretter, sviktende sponsormarked og Covid-19 gjør at de nå står i en ekstremt krevende situasjon. Noe av det som skjer nå har vært umulig å forutse, men situasjonen var ikke gunstig før pandemien traff. Norges Skiforbund har ikke klart å justere seg til terrenget, sier hun.

Kan gå ut over egenkapitalen

Skiforbundet er nemlig allerede i en økonomisk negativ spiral. En rapport lagt frem av et eksternt utvalg i 2019 viste at skiforbundet hadde et driftsresultat på minus 13 millioner for perioden 2016 til 2018. Ved inngangen til 2016 var egenkapitalen på 87,5 millioner kroner. Med 14 millioner i minus i 2019 og kutt på minst 50 millioner i 2020 er det ventet at den vil krympe.

– Slik jeg ser det er tiden inne for å ta et grundig oppgjør med hva de har råd til framover. De blir nødt til å bruke penger utifra det de har og finne ut av hvordan de staker retningen videre med det som utgangspunkt, slik jeg ser det. En endring må til, sier Hammerseng-Edin.

På spørsmål om skiforbundet har nok egenkapital til å unngå å gå konkurs, svarer Espen Graff dette:

– Norges skiforbund har en egenkapital, men vårt fokus er nå å gjøre nødvendige kutt for å sikre forsvarlig drift. Styret må eventuelt beslutte bruk av egenkapitalen, sier kommunikasjonssjef Graff.