FLYTENDE GULL: Den danske fabrikken Nordcoll fyller håndsprit i 250-millilitersflasker etter funnet på låven.
FLYTENDE GULL: Den danske fabrikken Nordcoll fyller håndsprit i 250-millilitersflasker etter funnet på låven. Foto: Nordcoll

Dansk helsevesen jubler etter overraskende funn i gammel låve

Eldrepleien i Helsingør kommune har måtte betale 325 kroner for én flaske håndsprit. Etter at kommunen fant 1000 liter sprit i en gammel låve, har prisen stupt til bare 17 kroner.

Koronautbruddet har ført til en enorm stor etterspørsel av desinfeksjonsmiddel og håndsprit, og prisene på dette har gått i taket.

TV 2 skrev i slutten av februar at etterspørselen av produktene er blitt tidoblet.

Utbredelsen av koronaviruset har også gjort håndsprit til mangelvare i Danmark.

Eldrepleien i Helsingør kommune har ifølge Frederiksborg Amts Avis måtte betale hele 325 kroner per flaske.

Nettstedet kaller håndsprit for «flytende gull».

La hodene i bløt

Da medarbeidere i Helsingør kommune nylig skulle rydde i en gammel låve på Skibstrups Genbrugsplads i Helsingør, gjorde de et funn som fikk prisen på håndsprit til å stupe.

Medarbeiderne fant flere dunker som inneholdt 25 liter ren sprit. Totalt fant de over 1000 liter.

På det daværende tidspunktet hadde apotekene og butikkene fortsatt hyllene fulle av håndsprit, og det ble derfor ikke gjort noe med funnet.

Da lagrene gikk tomme, la medarbeiderne hodene i bløt. Kanskje kunne spriten på den gamle låven bli gjort om til håndsprit?

La om store deler av produksjonen

Kommunen tok kontakt med den lokale fabrikken Nordcoll, som vanligvis produserer lim og herdningsprodukter, for å spørre om de hadde anledning til å gjøre noe med den rene spriten.

Fabrikken har nå lagt om store deler av produksjonen for å gjøre den rene spriten om til håndsprit.

De ansatte får hjelp av familie og venner til å produsere håndsprit til kommunens innbyggere.

– Det var fantastisk at en lokal virksomhet har tatt den store samfunnsoppgaven sammen med oss. Det tar tid å omstille en produksjon, men de lykkes med å gjøre det på bare fem dager, sier beredskapssjef Søren Lundhild til nettstedet.

Prisene stuper

Nordcol startet produksjonen 20. mars, og fem dager senere stod 1000 flasker med håndsprit klar til Helsingør kommunes beredskapsteam.

Dette har fått innkjøpsprisen til å stupe, og dermed kan eldrepleien, som de fleste flaskene går til, kjøpe håndsprit for bare 17 kroner flaska.