LASTER INN DØDE: En frysetrailer brukes som mobilt likhus utenfor et sykehus i Brooklyn.
LASTER INN DØDE: En frysetrailer brukes som mobilt likhus utenfor et sykehus i Brooklyn. Foto: Youtube

New York:

Laster inn døde med gaffeltruck

– Dette skjer virkelig. Dette er Brooklyn, sier mannen som filmer klippet.

Koronapandemien har rammet New York så hardt at helsearbeidere nå bruker gaffeltruck for å laste døde mennesker inn i frysetrailere, ifølge New York Post.

En over fem minutter lang video som er lastet opp på Youtube viser angivelig helsearbeidere som laster likposer inn i en vogn som brukes som mobilt likhus utenfor et sykehus i Brooklyn, skriver avisen mandag.

– Dette skjer virkelig. Dette er Brooklyn. De laster kroppene inn i traileren, sier mannen som filmer den rystende hendelsen.

Den anonyme mannen oppfordrer i videoklippet byens innbyggere om å holde seg innendørs, for å isolere seg mot det dødelige viruset.

Trump: – Har sett likposer over alt

En annen video viser en frysetrailer utenfor Maimonides Medical Center i Brooklyn.

Eileen Tynion, en talskvinne for sykehuset, bekrefter at videoen er ekte, og beklager samtidig at klippet er offentliggjort.

Mandag var det registrert 776 dødsfall i delstaten New York, ifølge Johns Hopkins-universitetets oversikt. Antallet som har dødd, skal ha passert 1.200, ifølge Bloomberg.

– Sykepleiere forbereder seg på det verste, men ikke dette, sier en sykepleier til BBC om hvordan det er å stå i frontlinjen i kampen mot viruset.

En koronavaksine skal nå masseproduseres i USA. Det amerikanske legemiddelselskapet Johnson & Johnson og regjeringen investerer en milliard dollar for å lage over en milliard vaksinedoser.

Ifølge USAs president Donald Trump forventes det en topp om to uker. Så langt er over 2.400 personer bekreftet døde som følge av viruset i USA, og over 136.000 er smittet.

Under en pressekonferanse natt til mandag snakket Trump om bildene av likposer fra sykehusene i hans hjemby.

– I løpet av den siste uken har jeg sett likposer over alt i gangene, sa Trump.

Til CNN sier president Donald Trumps smittevernekspert, doktor Anthony Fauci, at han tror veldig mange amerikanere kan komme til å dø av viruset.

– Jeg vil tro at det blir mellom 100.000 til 200.000 dødsfall og millioner av koronatilfeller. Men jeg kan ikke være sikker, for pandemier er bevegelige, sier han.

Hospitalskip lagt til kai

Presidenten har beskyldt sykehus i New York for å hamstre respiratorer og masker, og sier det sykehusene driver med potensielt er «verre enn hamstring».

Det militære hospitalskipet USNS Comfort har lagt til kai i New York, som ledd i innsatsen for å håndtere koronaepidemien i byen.

Skipet fra den amerikanske marinen har 1000 sykesenger og skal brukes til å behandle pasienter som ikke er smittet av koronaviruset, men som trenger helsehjelp av andre årsaker. Dermed kan de regulære sykehusene konsentrere innsatsen om koronasyke.

Delstaten New York er USAs episenter for pandemien. For å ta unna det store antall smittende pasienter, ble det søndag etablert et feltsykehus i Central Park med kapasitet til å ta imot 68 pasienter.

Hospitalskipet USNS Comfort i New York.
Hospitalskipet USNS Comfort i New York. Foto: Angela Weiss/AFP/NTB scanpix

Dødsfall hvert sjette minutt

Ifølge Reuters var det søndag registrert nesten 60.000 tilfeller i New York, med ett dødsfall hvert sjette minutt i delstaten.

Det første tilfellet av koronasmitte i delstaten ble oppdaget 1. mars hos en helsearbeider som nylig hadde kommet tilbake fra Iran. To dager senere ble New Yorks andre tilfelle oppdaget. Siden har smitten gått som ild i tørt gress.

10. mars døde en mann i New Jersey som følge av viruset, og ble delstatens første dødsfall. To dager senere innførte New York et forbud mot ansamlinger på mer enn 500 personer, før de 15. mars stengte skoler.

20. mars satte guvernør Andrew Cuomo ned et forbud mot sammenkomster av alle størrelser, oppfordret alle til å holde seg hjemme og ba folk holde avstand til hverandre. Da hadde delstaten kun 35 bekreftede dødsfall.

Delstatene Maryland og Virginia forbyr mandag innbyggerne å forlate hjemmene sine. De får kun lov til å forlate hjemmene for å dra ut for å handle mat og medisiner, ifølge The Washington Post.

(TV 2/NTB)