SLITER: Storhamar sliter økonomisk etter ringvirkinger fra koronaviruset.
SLITER: Storhamar sliter økonomisk etter ringvirkinger fra koronaviruset. Foto: Christoffer Andersen

Trues av konkurs – signerer likevel spillere

Storhamar kjemper mot konkurs, og klubbens fremtid står på spill, men det hindrer dem likevel ikke fra å signere nye spillere inn mot neste sesong.

– Det er en hårfin balansegang for å ha ett lag til neste år. Det er ikke noe tvil om at vi må tenke annerledes når det kommer til lønnsprofilen vi må ha på plass til neste år. Til syvende og sist er det årsmøtet som avgjør klubbens fremtid, sier daglig leder i Storhamar, Per Christian Balke, til TV 2.

Torsdag 23.april faller avgjørelsen for klubbens videre skjebne på årsmøtet, og det er primært avlysningen av årets sluttspill som følge av koronaviruset som er bakteppet for hodebryet til klubbledelsen.

– For øyeblikket jobbes det på alle kanter for å unngå konkurs, men med de grepene vi tar så håper vi at vi kan etablere en stall for neste sesong og har et lønnlig håp om at det skal gå i orden, fortsetter Balke.

13.mars publiserte imidlertid klubben en pressemelding hvor de informerte om likviditetsproblemene i klubben som skyldes et underskudd klubben har opparbeidet seg i løpet sesongen "dels som følge av et for optimistisk budsjett, dels på grunn av enkelte kostnadsoverskridelser."

Nå taper Storhamar opp mot fem millioner som følge av sluttspill-avslysningen. Likevel får de ikke medfølelse fra TV 2s hockeyekspert Erik Follestad.

Follestad rister på hodet ettersom styreleder i Storhamar, Truls Røise, i fjor sommer uttalte til lokalavisen Hamar Arbeiderblad at klubben hadde alt for god kontroll til å havne i en krise slik rivalen Lillehammer befant seg da de slet voldsomt økonomisk med et underskudd på to millioner.

– Det var fullt fokus på økonomistyring og tæring etter næring. Det er så dumt når man sitter med fasit i hånd noen måneder senere. Ja, det er spesielle tider nå, men ikke gå ut å piss på rivalen din på Mjøsa når du står med dritt langt opp til brystet, tordner Follestad i TV 2s siste ishockeypodcast "Hockeyprat".

Nysignering vekker oppsikt

I samme pressemelding opplyste klubben om at de "IKKE vil signere nye spillere, verken norske eller utenlandske før man har trygghet for at det er økonomisk dekning for dette."

Forrige uke bekreftet Storhamar at de hentet svenske Erik de la Rose. Samtidig er store deler av dagens spillerstall permittert som følge av økonomiske problemer og går en uviss fremtid i møte.

– Alle synes at dette er litt merkelig og litt rart, men samtidig må alle ha ett lag til neste år. Jeg har full forståelse for at man resignerer egne spillere, men å hente utenlandske spillere i den situasjonen Storhamar er i nå, stusser jeg over, sier TV 2s hockeyekspert Bjørn Erevik, før han legger til:

– Dette handler litt om signalene klubben sender ved å signere spillere i den situasjonen de er i for øyeblikket.

I tillegg til signeringen av de la Rose, har Storhamar forlenget kontrakten med Simen Andrè Edvardsen og Andreas Øksnes.

– Vi jobber med å få med folk videre til neste år, så jeg ser ikke noe motsetninger når det kommer til signeringen av de la Rose, men å hente inn spillere som kommer inn med kontrakt fortløpende finnes det ikke rom får, svarer daglig leder Balke, og presiserer at kontrakten til de la Rose ikke trer i kraft før i august.

– de la Rose ønsket seg tilbake til Hamar og klubben valgte å gå ut med en pressemelding fordi gamleklubben hans gjorde det samme. Samtidig har jeg forståelse for at tidspunktet ikke er optimalt, men han ønsket seg tilbake til Hamar med resten av familien og har tidligere vært en kjær Storhamar-spiller, så det lå i kortene, fortsetter han.

Har advart mot skrekkscenario tidligere

Tidligere styreleder i Storhamar og nåværende leder av kontrollkomiteen i klubben, Njål Berge, sier at han har advart mot et slikt scenario lenge.

– Utfordringen i norsk ishockey er at vi har en alt for stor og sårbar pott i lønnsutgiftene. I det øyeblikket man ikke får de inntektene man har budsjettert med så har man i realiteten ingen steder å kutte. Samtidig så blir nesten den eneste muligheten til å være forsiktig nok å ha et dårlig lag fra start, men da gidder ikke folk å komme på match. Dette er et dilemma som alle klubber som ikke har investorer i ryggen lever med, sier Berge til TV 2.

Ved siden av vervet i Storhamar sitter Berge sitter i styret i Norsk ToppHockey. Han forteller at økonomi og hvordan man skal sikre økonomien til norske klubber er et sentralt punkt i forhandlingene om en ny samarbeidsavtale mellom Norsk ToppHockey og Norges Ichokceyforbund.

Berge synes imidlertid at Storhamar har brukt mer penger enn hva som har vært optimalt de siste sesongene.

– Det har vært litt for mye risikofaktor de siste to sesongene, men det er selvfølgelig noe som det sittende styre har rett til å gjøre. I år gikk det altså galt, men det kunne like gjerne skjedd i fjor.

Hadde klubben unngått denne situasjonen om man hadde vært litt mer sparsommelige de siste sesongene?

– Det er verdens enkleste ting å svare ja på. Når det er sagt må klubben og hele norsk ishockey ha som mål å bli mindre sårbare, men så lenge sluttspillet betyr så mye for klubbene må man ha ordentlig flyt slik vi hadde i 17/18 med sportslige resultater for å få det til.