Oslo 20200329. 
Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, under pressekonferansen der de presenterer en nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Bardu-ordfører krever beklagelse fra NHO-sjefen

BODØ/OSLO (TV 2): Bardu kommune var en av de første som innførte «søringkarantene». Ordføreren i Bardu reagerer nå kraftig på NHO-sjefens uttalelser søndag, som han kaller trusler mot kommunene.

Etter flere timer med forhandlinger søndag ble regjeringen, LO, NHO og KS enige om en veileder til kommunene om lokale karanteneregler.

Der var helseminister Bent Høie tydelig på at han ikke mente det er nødvendig med den såkalte «søringkarantenen» enkelte nordlige kommuner har innført.

De nordlige kommunene er ikke enige, og mandag ble klart at flere viderefører de karantenereglene som nå er på plass.

– I dag ble det enstemmig vedtatt at alle som har eller skal ha opphold i Bardu kommune, og har oppholdt seg mer enn 24 timer sør for Nordland fylke, skal være i hjemmekarantene i 14 dager uavhengig av symptomer eller ikke, sier ordfører Toralf Heimdal i Bardu kommune i Troms og Finnmark fylke til TV 2.

Mandag holdt kommunen kommunestyremøte, hvor seks punkter om den såkalte «søringkarantenen» ble tatt opp. Alle ble enstemmig vedtatt og videreført for de syv neste dagene.

– Direkte trussel

Bardu kommune var en av de første som satte i gang tiltakene med en «søringkarantene», og ordfører Toralf Heimdal har tidligere uttalt til TV 2 at han mener at flere burde ha lagt seg på deres restriktive linje.

Heimdal er fortsatt sikker i sin sak, og reagerer sterkt på ordlyden under søndagens pressekonferanse.

– Jeg ble litt frustrert over oppførselen til administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, da jeg endelig så pressekonferansen, sier Heimdal.

Regjeringens pressekonferanse ble utsatt søndag, og årsaken var at Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) satt foten ned fordi de mente kommunesektorens interesseorganisasjon hadde fått for store gjennomslag.

– Det hele skal legges opp som et samarbeid mellom kommunene og nasjonale myndigheter, men han slår i bordet og og kommer med en direkte trussel til kommunene, mener Heimdal.

Ønsker beklagelse

Han mener det er viktig at NHO kommuniserer på en måte som inviterer til samarbeid med kommunene. Under pressekonferansen var NHO-direktøren klar på at kommunene har et ansvar for å holde hjulene i samfunnet i gang.

– Vi må være lojale til veilederen. Hvis ikke dette fungerer, må vi gå til Stortinget og regjeringen og be om å bruke koronaloven, sa Almlid.

Det er disse ordene som ordføreren i Bardu nå anser som en trussel mot kommunene.

– Jeg kan ikke tenke meg at landets store bedrifter stiller seg bak en slik trussel som han kom med. Det er så uryddig av en NHO-leder å si dette, og det stiller spørsmålstegn ved hans demokratiske syn. Det var nesten skremmende å høre på, sier Heimdal.

Ordføreren i Bardu ønsker nå at NHO-sjefen skal komme med en beklagelse.

– Føler du at han tråkket på kommunene under pressekonferansen?

– Ja, det føler jeg. Og at han forskuterer fremtidige vedtak som regjeringen skal fatte. Sjeldnere har jeg sett et klarere eksempel på en tom og provoserende trussel, mener han.

Store utfordringer

For næringslivet skaper lokale karantenebestemmelser utfordringer.

Byggingen av det nye Quality Hotel i Bodø sentrum skulle i utgangspunktet ha pågått for fullt. Men mannskapsmangel gjør at produksjonen er på 70 prosent, og etter påske er det ventet at den er nede på 50 prosent.

Administrerende direktør i Hundholmen Byutvikling Morten Jakhelln.
Administrerende direktør i Hundholmen Byutvikling Morten Jakhelln. Foto: Andreas Dahlmo

– Alle byggevarer som er vitale for nærmeste framtid har vi på plass, men de som skal bygge er ikke her, sier administrerende direktør Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling til TV 2.

I Nordland er det 49 personer som er smittet av koronaviruset. Jakhelln forstår godt at man har lyst til å innføre lokale bestemmelser, men håper at disse vil mykes opp etter påsken.

– Det som skjer nå er såpass altomgripende, så vi er alle i en vanskelig situasjon.

– Jeg har sett enkelte uttale seg om at det ikke påvirker næringslivet, og det er helt feil. Vi får stopp og utfordringer i det vi bedriver, og har daglige ledermøter på at det vi holder på med, sier han.

Også prosjektleder Tommy Hansen hos entreprenøren HENT forteller om store utfordringer som følge av lokale karantenebestemmelser.

– Vi har mistet tilgangen til en del entreprenører vi har kontakt med sør for Dovre, i tillegg til utfordringer med tilgang på arbeidere, forteller han.

– Overrasket og irritert

Administrerende direktør Ole Erik Almlid sender følgende skriftlige svar etter TV 2s henvendelse:

«Med god grunn var jeg skikkelig engasjert da jeg fortalte hvor avgjørende viktig det er å redde fleste mulig arbeidsplasser i disse dager. Jeg var overrasket – og irritert - over at noen kommuner velger å stramme til, når det er så tydelig melding fra både organisasjonene og regjeringen om ikke å gjøre det.

Jeg har forståelse for at kommunene tar vare på innbyggerne sine, det ønsker også NHO. I tillegg må vi alle også passe på at bedriftene må få gjøre det de skal gjøre; trygge arbeidsplasser. Kommunene må være medspillere for det lokale næringslivet.

Heldigvis ser vi i dag mandag at flere kommuner følger rådene og retningslinjene, og det er veldig bra for alle parter. Men vi opplever nå dramatiske forhold for våre bedrifter som vi ikke har sett på generasjoner. Derfor er jeg fortsatt svært engasjert når jeg innstendig ber alle om å følge de retningslinjene som står i den nasjonale veilederen slik at friske folk får komme seg til og fra jobb.»

Ønsker like regler

Regionsjef for NHO, Daniel Bjarmann Simonsen forteller til TV 2 at det finnes for mange karantenebestemmelser, og at det til slutt blir uoversiktlig.

– Summen er at det blir veldig uoversiktlig, og vanskelig å få hjulene til å gå. TI den prosessen vi er inne i nå har vi to mål. Det ene er liv og helse, og å unngå smittespredning. Det andre handler om å holde hjulene i gang. Da må vi unngå så mange ulike regelsett at vi må sette enda flere inn i arbeidsledighetskøen, mener Simonsen.

Ny vurdering neste uke

Avgjørelsene Bardu kommune gjorde mandag inkluderer seks kulepunkt som omfatter ulike tiltak kommunen gjør for å forhindre smitte av koronaviruset.

Et nytt punkt som ble vedtatt mandag sier at campingvogn og bobil er sidestilt med hytte som fritidsbolig, og at personer med bosted utenfor kommunen dermed ikke kan overnatte i Bardu i vognene sine.

– Dette varer i syv dager, også gjør vi eventuelt et nytt vedtak om en uke. Da setter vi også pris på en mer ydmyk og samarbeidende tone fra NHO, sier Heimdal.