UNNTAKET: Bodø/Glimt er hittil den eneste Eliteserie-klubben som har unngått permitteringer. Det betyr at klubben ikke trenger å være redd for at spillerne skal si opp kontrakten.
UNNTAKET: Bodø/Glimt er hittil den eneste Eliteserie-klubben som har unngått permitteringer. Det betyr at klubben ikke trenger å være redd for at spillerne skal si opp kontrakten. Foto: Mats Torbergsen

Bekrefter at norske spillere vurderer å si opp kontrakten

Spillerorganisasjonen tror det vil skje om krisen vedvarer.

En rekke norske fotballspillere er for tiden permitterte. Nå bekrefter spillerorganisasjonen NISO at frykten norske klubber føler på om dagen er reell:

Enkelte spillere på det høyeste nivået i norsk fotball vurderer å si opp kontrakten sin.

– Vi har blitt kontaktet av en del spillere, ja. De lurer på hvilke rettigheter de har. Også stusser jo de på at det blir framstilt som om de ikke har samme rettigheter som en vanlig arbeidstaker. Men vi er veldig tydelige på vårt standpunkt, sier Joachim Walltin i spillerorganisasjonen NISO til TV 2.

Det faktum at en rekke norske klubber har valgt å permittere sine spillere har ført til en helt spesiell debatt i norsk fotball. I det «vanlige» arbeidslivet har en permittert arbeidstaker rett til å si opp med 14 dagers varsel.

Som TV 2 har omtalt tidligere, er selv jurister med spesialkompetanse på feltet uenige om dette skal gjelde for fotballspillere på tidsbegrensede kontrakter.

Fra NISO – til spillere som søker råd om temaet – er imidlertid tilbakemeldingen krystallklar:

– Det ville juridisk sett vært interessant å få det avklart, men det svaret må jo gi seg selv. Det må være helt åpenbart at du må ha muligheten til å se deg om etter annet arbeid om du er permittert, sier Joachim Walltin.

– Tror du det er noen som faktisk vurderer å si opp kontrakten?

– Det er ikke snakk om mange. Men det er nok noen få som vurderer det, sier Walltin.

– På hvilket nivå er dette?

– Det ønsker jeg ikke å si så mye om, men vi snakker om de høyeste nivåene ja, sier NISO-lederen.

– Tror du at det kommer til å skje?

– Hvis det vedvarer, så tror jeg det er ganske sannsynlig at det skjer. Det vil være naivt å tro noe annet. På kortere sikt er jeg mer usikker, sier Walltin.

Klubbene har tatt helt forskjellige forholdsregler

En gjennomgang TV 2 har gjort, viser at hele ni av 16 klubber i Eliteserien har permittert spillere hittil. I Brann og Molde tar spillerne lønnskutt, mens Rosenborg og Sarpsborg har gitt spillerne ferie. I Start har spillerne vært sykmeldt (pga karantene), mens Bodø/Glimt er eneste klubb der arbeidsforholdet foreløpig er uforandret.

Dessuten har klubbene som har permittert valgt forskjellige løsninger.

Løsningene tyder på at selv klubbene tar forholdsregler på forskjellig vis:

* Haugesund har permittert bare deler av spillerstallen fordi de frykter at klubber skal snappe opp de permitterte spillerne.

* Odd har permittert spillerne 45 prosent – blant annet fordi de mener spillere som er permittert under 50 prosent ikke vil være fritt vilt.

* Kristiansund – og i flere andre klubber – har imidlertid permittert spillerne 100 prosent.

I Kristiansund er sportssjefen utdannet advokat. Kenneth A. Leren har til og med skrevet en bok om fotballspillerens klubbskifte, og hvilke juridiske og sportslige implikasjoner det fører med seg.

– I den boken er jeg ikke innom det temaet her engang. Det sier sitt om hvor unikt det temaet her er, sier Leren til TV 2.

Han mener debatten er interessant.

– Som klubb er vårt standpunkt at spillerne ikke har mulighet til å si opp kontrakten. Men som jurist ser jeg at det hadde vært interessant med en rettslig avklaring, sier Leren.

Han påpeker at KBK har hatt en ryddig dialog med spillerne og at klubben trolig hadde måttet permittert spillerne uavhengig av om man trodde spillerne da kunne si opp kontrakten.

– Du har en plikt til å se deg om etter jobb

Tilbake i NISO er ikke Joachim Walltin i tvil om at spillerne må ha mulighet til å si opp avtalen. Han viser til at økonomien til en rekke norske spillere nærmest har blitt totalforandret i løpet av den siste tiden.

– Det er jo bare å se på konsekvensene denne krisen skaper. Enkelte spillere tjener godt over 6G, la oss si opp mot én million kroner. Da er du plutselig nede på 400.000 etter de 20 dagene. Det sier seg selv at det fører til enorme endringer i livet til en del. Da sier det seg selv at du må ha både rett og plikt til å se deg om etter en alternativ arbeidsgiver, sier Joachim Walltin.