ENDRER FORSKRIFT: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENDRER FORSKRIFT: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil gjøre det lettere for utenlandske arbeidere å bidra i norsk landbruk

Regjeringen letter på grensekontrollen for å gjøre det enklere for utenlandske sesongarbeidere å bidra i norsk landbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Koronapandemien har ført til inngripende karantenebestemmelser og skjerpet grensekontroll. Det kan gi trøbbel for mange aktører innen norsk landbruk, som avhenger av utenlandske sesongarbeidere.

Nå gjør regjeringen endringer i den vedtatte bortvisningsforskriften.

– Nå gjør vi endringer slik at personer som har arbeidskontrakt på at de skal i jobb i Norge, kan komme til Norge, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til TV 2.

Må holde hjulene i gang

Hun understreker at karantenereglene fortsatt gjelder de som skal inn i landet på dette grunnlaget, men understreker at landbruket er godt informert om, og forberedt på dette.

– Men vi trenger å holde hjulene i gang. Vi skal ha grønnsaker og vi skal dyrke mat og landbruket er veldig avhengig av sesongarbeidskraft fra andre deler av Europa, sier hun.

Endringen, som er fastsatt mandag, innebærer at EØS-borgere som skal påbegynne et arbeidsforhold i blant annet landbruk, gartneri, skogbruk og matindustri ikke sakl bortvises.

– En liten endring

Med dette mener Mæland at regjeringen gjør tiltaket mer forståelig.

– Hvis du har jobb i Norge kan du komme i dag, men hvis du skal i jobb i Norge, så må vi gjøre en liten endring, sier hun, og fortsetter:

– Her har vi altså behov for sesongarbeidskraft som landbruket har vært avhengig av gjennom mange år og har lang erfaring i å bruke. Men vi må følge karantenereglene som gjelder, og innenfor det regimet mener vi at dette er helt forsvarlig.