Smakfull vegetarmat til påske

Vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren lager nydelig pestosnurr og en aubergineform.

Disse oppskriftene er hentet fra Hanne-Lene Dahlgren sin kokebok «En skikkelig digg kokebok».

Aubergineform:

  • 2 mellomstore auberginer
  • 2 ss rapsolje eller annen stekeolje
  • 1 ts salt
  • 350 g god tomatsaus, gjerne smaksatt med basilikum eller chili
  • 150-200 g revet ost (cheddar, mozzarella eller plantebasert variant)
  • 1 stor neve frisk basilikum
  • Salt og pepper

Pestosnurr:

  • 1 pizzadeig familiestørrelse helst ferdigkjøpt (den er lettere å jobbe med og blir supergod i denne oppskriften)

  • 1 dl pesto hjemmelaget (se under) eller ferdigkjøpt

  • 50-100 g revet valgfri ost

  • Olivenolje, plantemelk eller egg til pensling

Hjemmelaget pesto (vegansk):

  • ½ potte basilikum (hvis den er veldig tynn i bladene, bruk en hel)
  • ½ dl pinjekjerner
  • 1 hvitløksfedd revet eller hakket
  • ½ dl olivenolje
  • 1⁄4 ts salt
  • Pepper etter smak
  • En skvis sitron om du har

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 225 grader over og undervarme

Aubergineform:

Skjær auberginene i om lag 1/2 cm tynne skiver på langs. La skallet være på. Ha godt med olje i pannen, og stek aubergineskivene gyllen med litt salt på sterk varme (nivå 8 av 9 hos meg). Bruk gjerne to stekepanner, så går det fort unna! Hver skive må ligge 3–4 minutter på hver side for å bli gjennomstekt, ellers vil det være mye vann igjen i auberginen, som vil gjøre gratengen vassen. Det er fint om de blir litt brune. Legg så lagvis i en liten ildfast form. Først 4 ss tomatsaus (ikke bruk mer, da vil det bli for mye væske) aubergine, revet ost, frisk basilikum, litt salt og pepper, og fortsett til du har brukt opp alle ingrediensene. Aubergineskivene kan gjerne overlappe hverandre. Avslutt med et lag ost. Stek i 15-20 minutter til den er gyllen på toppen og sausen bobler.

Lag pestosnurren i mellomtiden. La aubergineformen «hvile» mens pestosnurrer stekes.

Pestosnurrer:

La ovnen være på 225 grader, over og undervarme

Hjemmelaget pesto:

Kjør alle ingredienser i en blender eller bruk en stavmikser for å blande alt godt, smak til med salt og pepper. Husk at osten også er salt, så pestoen bør ikke være alt for salt.

Slik fletter du:

Ha deigen på et bakepapir. Del i tre like lange emner på langs. Smør ca 3 ss pesto i midten på hvert av emnene, la det være igjen et par cm til endene i alle retninger. Strø litt revet ost i midten, på pestoen. Rull så hvert av emnene sammen på langs, klem litt sammen der endene møtes og legg dem med skjøten ned. Nå skal du ha tre lange, tynne ruller med deig. Fest de tre rullene sammen i toppen ved å trykke endene sammen.

Bruk en skarp liten kniv og snitt hull på midten av det første laget av deig nedover hele rullen. Flett så rullene sammen, og fest til slutt endene sammen, på samme måte som i toppen. Det kan være litt utfordrende å få flettet uten at osten faller ut, men bare bruk tid og klem emnene litt sammen underveis, så går det fint. Trykk fletten litt sammen så den blir litt kortere og tettere. La pestofletten gjerne hvile litt i romtemperatur før steking.

Pensle fletten med litt olje, plantemelk eller vispet egg, stek i ovnen i 15–17 minutter til den er gyllen og osten bobler ut av hullene.