UKLARE REGLER: Guro Fostervold Tvedten, kjent fra podcasten «Guro & Guru», syns det er vanskelig å tolke korona-reglene.
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix .
UKLARE REGLER: Guro Fostervold Tvedten, kjent fra podcasten «Guro & Guru», syns det er vanskelig å tolke korona-reglene. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix .

Én av tre synes koronareglene er uklare:

– Slutter viruset å være smittsomt etter 16:00?

Myndighetene har knesatt flere retningslinjer for å hindre smitte av koronaviruset. Én av tre nordmenn synes det er vanskelig å vite om de følger dem, deriblant journalist Guro Fostervold Tvedten.

En fersk undersøkelse, gjennomført av Norsk koronamonitor i Opinion, viser at 33 prosent syns det er vanskelig å vite om retningslinjene gjelder dem selv.

Undersøkelsen baserer seg på svarene til 5.000 nordmenn, som har blitt spurt i løpet av en tidagersperiode.

Av disse menneskene, svarte 47 prosent at det ikke er vanskelig, mens 20 prosent svarer hverken eller.

– Man skulle tro at stadig flere nordmenn forstår og klarer å praktisere myndighetenes retningslinjer over tid. Men samtidig ser vi at retningslinjene endres fra regjeringen, helsemyndigheter og i ulike kommuner, påpeker seniorrådgiver Ola Gaute As Askheim i Opinion.

TV- og podkast-profil Guro Fostervold Tvedten er en av mange som reagerer på at folk tolker regelverket forskjellig.

– Veldig forvirret

I den nevnte undersøkelsen kommer det frem at de som bor alene har større problemer å forstå retningslinjene, enn de som bor i en husstand med flere personer.

Tvedten tilhører den sistnevnte gruppen, og i et Facebook-innlegg uttrykker hun stor frustrasjon over nettopp dette fenomenet.

Hun starer med å beskrive den hektiske hverdagen mange småbarnsforeldre opplever i tidsrommet åtte til fire, deriblant henne.

«Jeg er forvirret. Veldig forvirret. Og nesten alle jeg snakker med går også med en guffen følelse av forvirring. På dagtid føles det som Norge er i en krigssone der ALT er forandret. Barna mine tar frem skole-iPaden, ledet av en hjemmelærer som trolig aldri ville fått fullføre lærerutdannelsen, en lettantennelig hissigpropp av en mamma. Vi ler og vi krangler så busta fyker og vi kjemper og fighter for å levere det vi skal. Koser oss også. Masse. Med bakverk som triller ut av stekeovnen», skriver hun, og fortsetter:

«Men etter skoletid skjer det noe. Etter klokken 16 får jeg ikke dugnadsregnestykket til å gå opp lenger. Etter en tøff dag på hjemmekontor og i hjemmeskole virker det som at mange både barn og voksne gir seg selv en premie. Og det er da jeg blir forvirret. Folk flokker seg sammen. På Maxbo og Ikea. Og på turstiene. Daglig skvetter jeg til siden på min daglige luftetur alene eller sammen med mannen min, fordi en venninnegjeng kommer tre i bredden på grusveien eller en ungdomsgjeng på 7. Er ikke Korona-viruset smittsomt etter klokken 16? Har jeg misforstått alt? Kan man ikke bli smittet på Plantasjen, Meny, Ikea og Maxbo, etter normal arbeidstid?»

– Vag formulering

Tidligere denne uken anbefalte myndighetene å holde avstand på to meter innendørs, samt å unngå grupper på mer enn fem personer utendørs. Det er derfor Tvedten reagerer på å se en ungdomsgjeng på syv personer gående langs grusveien.

Facebook-innlegget får stadig flere kommentarer og likerklikk, og Tvedtens venner og bekjente virker å være like forvirret som henne. Mange kommenterer at de har sett lignende scenarioer, der folk åpenbart bryter anbefalingene til både FHI og regjeringen.

Derfor kommer TV 2s tidligere sportsanker med en bønn til statsministeren:

«Jeg har ikke lyst til å misforstå, jeg vil gjøre det som er rett. Og da vil jeg at Erna Solberg, og de andre som leder oss, skal bli enda klarere.»

TV 2 har fått tillatelse til å gjengi Facebook-innlegget. Det kan du lese i sin helhet her.