UTMATTET: Eirik Asdøl lå langflat på gresset og måtte til slutt kaste inn håndkleet.
UTMATTET: Eirik Asdøl lå langflat på gresset og måtte til slutt kaste inn håndkleet. Foto: Team Norconsult.

Slik endte det ekstreme verdensrekordforsøket

Da varsellampene blinket, måtte Eirik Asdøl (27) gi seg.

– Hvordan har du det?

– Vet du hva, nå har jeg bare sittet i dusjen i et kvarter.

– Nå er jeg helt ... setter jeg meg i sofaen nå, sovner jeg på 30 sekunder.

Det sier Asdøl til TV 2 drøyt to timer etter at rekordforsøket endte i total utmattelse.

Lørdag spente 27-åringen på seg skiene og satte i gang med en ekstrem skitur langs vannet Store Sandungen i Asker.

Målet var å overgå 472 kilometer på 24 timer. Det er finske Hans Mäenpääs verdensrekord, ifølge TV 2s langrennekspert Petter Skinstad.

Litt etter klokken 13.00 endte måtte han gi seg. Da hadde Asdøl gått 373 kilometer på 19 timer. Snittfarten var like i overkant av 19 kilometer i timen.

– Jeg fikk egentlig smellen fem-seks mil før jeg faktisk ga meg. Jeg prøvde å pushe gjennom så lenge som overhodet mulig, forklarer Asdøl.

Varsellampene blinket

Skiløperens lag, Team Norconsult, la opp til at man kunne følge rekordforsøket minutt for minutt med GPS-tracking og oppdateringer på Instagram. Lagets trener, Ola Kvisle, fulgte utviklingen og gikk deler av turen sammen med Asdøl.

– Vi hadde lagt opp til et skjema hvor det var mulig å gå i den farten, og han lå foran den farten da han ga seg. Men det ble kanskje litt for ambisiøst, spesielt i starten, medgir lagets trener, Ola Kvisle.

– Men vi skal ikke deppe. Han har gått jævlig langt, tilføyer han.

Asdøl gikk hele natten. Han måtte på et tidspunkt ned for telling, fortsatte å gå, før han igjen måtte ned for telling. Da skjønte han at han ikke kunne fortsette. Varsellampene blinket, ifølge Kvisle.

Flere problemer dukket nemlig opp underveis. Først spilte synet ham et puss.

– Det begynte ganske tidlig, egentlig. Det var ikke synsforstyrrelse, men jeg så veldig uklart med det ene øyet. Mye av økten gikk jeg med det ene øyet lukket. Det forstyrret synsbildet fordi det var uklart. Men hva det var, det vet jeg ikke, sier Asdøl.

Til slutt var det pusten som gjorde at han måtte gi seg.

– Jeg vet ikke hvorfor det var sånn, jeg har jo presset meg i renn før og kjørte stort sett med lav intensitet, men på slutten var lungene helt ødelagte sånn at jeg nesten ikke fikk inn luft, beskriver Asdøl.

– Men det er klart, jeg skal ikke klage for mye i disse korona-tider. Det er selvsagt smerte som jeg utsatte meg selv for der, tilføyer han.

Ekstreme turer

Den siste tiden er det blitt en trend i langrennsmiljøet å gå ekstreme skiturer. Først gikk landslagsløper Hans Christer Holund 204 kilometer i Nordmarka. Så svarte duoen Anders Aukland og Joar Thele ved å gå 320 kilometer.

Verdensrekordforsøket gikk kanskje skeis, men Asdøl kan i hvert fall påberope seg å ha gått vinterens lengste tur.

– Det var en morsom opplevelse. I hvert fall synes jeg det, sier Kvisle og ler.

– Jeg vet ikke om han ser det på samme måte. Han føler nok litt at det var et nederlag akkurat nå. Men han gjorde virkelig et forsøk. Jeg vet ikke om det finnes så mange folk i Norge som har gått så langt. Det er nok blant de lengre skiturene noen har gått på en dag, spekulerer han.

Varsler late dager

Flere hadde samlet seg langs løypen for å følge rekordforsøket. Lagkamerater, trenere og løypemannskap hadde lagt til rette for at turen skulle gå så smurt som mulig.

– Det setter jeg veldig pris på. Selv om man kan si at folk ikke skal samles og sånn, var det helt magisk hvor mange som støttet meg. Men det gjør det bare ekstra surt, sier Asdøl.

Han varsler at det blir noen late dager på sofaen. Et nytt rekordforsøk ligger nok langt frem i tid.

– Jeg tviler på det skjer med det første.