UTSATT: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland spiller begge i ligaer som er blitt utsatt, og som forbundene håper å fullføre.
UTSATT: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland spiller begge i ligaer som er blitt utsatt, og som forbundene håper å fullføre. Foto: Stian Lysberg Solum

Frykter skaderush for stjernene etter krisen

Men det finnes gode løsninger, mener ekspert på feltet.

Koronakrisen tvinger den absolutte brorparten av spillerne i europeisk fotball til å trene alternativt.

I Skandinavia løses det på forskjellige måter.

FC København-trener Ståle Solbakken forteller at hans spillere blir sendt ut i skogen for å trene i mindre grupper, mens Lillestrøm-assistent Petter Myhre opplyser at de har gitt spillerne en kort ferie. Det samme gjelder for Rosenborg.

For en spiller som Martin Ødegaard er situasjonen verre. Drammenseren bor i Spania, hvor det er innført portforbud. Trolig betyr det at han må trene på egen hånd hjemme.

– Veldig negativt med tanke på skader

Nå er det over to uker siden de største europeiske ligaer ble utsatt. Lege for det norske fotballandslaget, Asle Kjellsen, mener at spillerne har behov for en ny oppkjøringsperiode før de skal spille kamper igjen.

LANDSLAGSLEGE: Asle Kjellsen.
LANDSLAGSLEGE: Asle Kjellsen. Foto: Terje Pedersen

– De trenger en adaptasjonsfase, i hvert fall. Fotballaktivitet og kampaktivitet er noe helt annet enn egentrening. Medisinsk sett vil skaderisikoen være forhøyet hvis man ikke, muskulært spesielt, er forberedt på belastningen som venter i kamp, sier Kjellsen til TV 2.

Når det skal spilles fotball igjen, er uvisst. La Liga er utsatt på ubestemt tid, mens Premier League er utsatt til 30. april. Men om Joshua King og resten av stjernene i England faktisk kan spille igjen da, er usikkert.

– I mai, hvis det plutselig åpnes for kamper og man spiller to kamper i uken, vil det kunne gi risiko for mye skader. Det vil gjelde alle lag, understreker Kjellsen.

Han får støtte av Torstein Dalen-Lorentsen. Han er idrettsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges Idrettshøgskole (NIH).

– Det er veldig negativt med tanke på skader og sykdom det som skjer nå. Men det kan begrenses ved å være smart i hvordan man legger opp treningen, slår Dalen-Lorentsen fast.

Bør ha oppkjøringsperiode

For eksempel en fotballbevegelse som start/stopp med høy intensitet er vanskelig å få til. I tillegg er evnen til å ta raske beslutninger det som er mest vrient å simulere uten fellesøkter, forklarer idrettsfysiologen.

– Høyhastighetsløp er veldig lett å opprettholde utenfor feltet. Det samme med totaldistanse. Det er mange ting man kan opprettholde, men spesifikke start-stopp-bevegelser og retningsforandringer kommer til å bli utfordrende, konstaterer Dalen-Lorentsen.

Optimalt sett bør man ha noen uker med trenings- og kampaktivitet for gradvis å øke belastningen, ifølge landslagslegen.

– Faglig sett, jo lengre tid, desto bedre. Innenfor en viss begrensning, understreker Kjellsen.

IDRETTSFYSIOLOG: Torstein Dalen-Lorentsen. Foto: NIH
IDRETTSFYSIOLOG: Torstein Dalen-Lorentsen. Foto: NIH

– Hvis en bare tenker utifra skader, ville det vært veldig fornuftig å ha en fireukersperiode. Men verden er i en veldig spesiell situasjon, og det å legge inn en sånn periode før man eventuelt begynner å spille, vet jeg ikke om er riktig. Jeg tenker at en toukersperiode med full fellestrening bør være et absolutt minimum, sier Dalen-Lorentsen.

– Fra et skadeperspektiv. Ved prestasjon er det snakk om lengre tid, tilføyer han.

– Kan få en kjempefordel

Eliteserien har en foreløpig oppstartsdato i slutten av mai. Enkelte klubber har fått skarp kritikk for å samle spillere i små grupper på treningsfeltet, deriblant Molde.

Tidligere denne uken bekreftet sportssjef i Norsk Toppfotball, Erik Solér, til Eurosport at norske spillere må trene hver for seg. Det gjelder til de har fått en «tydelig tilbakemelding» fra Helsedirektoratet om hva som er greit og ikke.

– Jeg stusser litt på den kritikken. Hvis man klarer å gjøre det i henhold til retningslinjene fra Helsedirektoratet, kan det gi norsk fotball en konkurransefordel fordi man kan komme tilbake med mindre tap av prestasjon. Men jeg skjønner signaleffekten og så videre, poengterer Dalen-Lorentsen.

Klarer man å organisere små gruppetreninger, vil det minske både skaderisikoen og prestasjonstapet før man kommer i gang igjen, ifølge idrettsfysiologen. Altså kan klubbene som takler situasjonen best få en kjempefordel. Klubbene i den andre enden kan derimot få det tøft.

– Hvis man øker belastningen veldig brått – si åtte uker uten full trening, og så to uker til sesongen sparkes i gang – kan det være en for brå økning i belastning som ikke tilpasser kravene til Eliteserien.

– I en situasjon med flere kamper i uken, som virker sannsynlig fra starten av, er da økningen i belastning veldig mye større enn man har grunnlag for. Og det øker risikoen for skader og sykdom, forklarer Dalen-Lorentsen.

Frykter for spillerne

Landslagslege Asle Kjellsen er redd for at noen av spillerne kan bli kastet tilbake i spill før de er klare. Ikke bare på grunn av skaderisikoen, men også risikoen for smittespredning.

– Jeg frykter det, fordi jeg frykter hva å gjennomføre igangsettinger av ligaene vil bety smittespredningsmessig, sier Kjellsen.

Ifølge ham er det ukjent hvordan koronasmittede responderer på hard trening i etterkant av sykdomsforløpet.

– Vi vet ikke hvor lang tid de trenger på å restituere seg før de blir klare for belastning, og hvilke konsekvenser denne alvorlige lungesykdommen har for hard trening. Et visst antall spillere må gjennom det, og et mildt sykdomsforløp vil likevel kunne påvirke deres reaksjon på hard trening. Ved andre infeksjonssykdommer vet vi at det kan føre til ganske store problemer ved for tidlig belastning, og da mener jeg at det sånn sett også bør få konsekvenser for sesongoppkjøringen, sier Kjellsen.