SIER NEI: Leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre snakker med journalister med en meters avstand etter møtet om koronaloven Covid-19 i Stortinget tirsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SIER NEI: Leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre snakker med journalister med en meters avstand etter møtet om koronaloven Covid-19 i Stortinget tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De rødgrønne blokkerer forskrift under ny kriselov

De rødgrønne på Stortinget blokkerer forskrift under ny kriselov. De er redd forskriften vil svekke studenter, elever og barnehagebarns rettigheter.

Fredag fikk Stortinget oversendt et første sett med nye forskrifter fra regjeringen under koronaloven, som gir regjeringen vide fullmakter til å iverksette krisetiltak.

Alle slike kriseforskrifter kan blokkeres av et mindretall på en tredel av de folkevalgte på Stortinget, og den muligheten har Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV nå bestemt seg for å benytte seg av.

De tre partiene blokkerer et sett med forskriftsendringer på utdanningsfeltet, opplyser de lørdag.

Foten ned

Samtidig har de godtatt flere andre forskriftsendringer.

– Vi gir grønt lys for noen av forskriftsendringene, men setter foten ned når det gjelder endringene innen utdanning. Her ber regjeringen om for vide fullmakter som skaper unødvendig usikkerhet for skoler og universiteter, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Stortinget tar kontroll og sier nei. Forslagene vi stopper går altfor langt, og ville gitt regjeringen mulighet til å gjøre endringer i studenters og elevers rettigheter. Vi vil passe strengt på at regjeringen følger endringene Stortinget gjorde i koronaloven, slik at den bare brukes til endringer som er akutt nødvendige og er tydelig avgrenset. Dette er et tydelig signal til regjeringen om at vi ikke vil tillate den å gå for langt, sier Audun Lysbakken.

Svekkede rettigheter

Forskriftsendringen de sier nei til, går på at elever og studenters rettigheter skal ivaretas så langt det lar seg gjøre under epidemien.

Det åpnes derfor opp for at rettighetene ikke vil bli ivaretatt, dersom dette ikke anses som mulig.

– Koronaloven krever at de forskriftene som gis, er presise og godt begrunnede. Dette er ikke tilfellet for forslagene på utdanningsområdet. Det foreslås altfor vide hjemler. Derfor sier Senterpartiet «nei» til viktige deler av disse forskriftene. Regjeringen må enten be om en ordinær behandling i Stortinget, eller sørge for at forskriftene på dette området rammes inn på en annen måte, sier Marit Arnstad (Sp).