– Vært en berg-og-dal-bane uten like

Lørdag er det nøyaktig ett år siden Ole Gunnar Solskjær ble ansatt som fast manager for Manchester United. Slik har har det gått.

STOR DAG: 28. mars 2019 ble Ole Gunnar Solskjær presentert som Manchester Uniteds nye manager på permanent basis. Foto: Reuters File Photo
STOR DAG: 28. mars 2019 ble Ole Gunnar Solskjær presentert som Manchester Uniteds nye manager på permanent basis. Foto: Reuters File Photo

Kl. 15.30: Siste nytt fra fotballverden med Premier League-studio på TV 2 Sport Premium og Sumo!

– Det har vært en berg-og-dal-bane uten like. Det virker som han annenhver måned har vært så populær blant fansen som i gamle dager, og så nesten på vei ut. Det har vært et merkelig år, konstaterer TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Ekspertkollega Petter Myhre trekker også frem berg-og-dal-banen når han oppsummerer Solskjærs første år som fast ansatt.

– Han har hatt en egen evne til å redde seg inn ved å få gode resultater mot god motstand i tunge perioder, hvor media har raslet med sablene, mener Myhre.

Snudde ved ansettelsen

Da kristiansunderen først tok over for José Mourinho, var det som vikar. Resultatene var strålende. Snuoperasjonen mot PSG var for de fleste det store høydepunktet. Blant dem tidligere lagkamerat Rio Ferdinand.

– Manchester United er tilbake! Gi ham kontrakten, lød det fra Ferdinand.

0-4-tapet for Everton er et av Solskjærs bunnpunkt som United-manager. Foto: Oli Scarff
0-4-tapet for Everton er et av Solskjærs bunnpunkt som United-manager. Foto: Oli Scarff

Og noen uker senere fikk Solskjær penn og papir av United-styret. Men så kom hverdagen. Formkurven pekte nedover. Et forsmedelig 0-4-tap for Everton på bortebane var det kanskje aller største bunnpunktet. Spillerne som blomstret da Solskjær var vikar, var ikke til å kjenne igjen.

Allerede i månedsskiftet april/mai begynte spekulasjonene om at risikerte sparken. Men Solskjær fikk tillit av United-styret, og gikk for en helt annen tilnærming på overgangsmarkedet. Fremfor å hente allerede etablerte stjerner med skyhøye lønninger, gikk han for spillere som Daniel James, Aaron Wan-Bissaka og Harry Maguire fra mindre klubber i England.

Dette har han gjort rett

I januar ble 25 år gamle Bruno Fernandes, som har tatt Premier League med storm, hans største signering.

TV 2s eksperter trekker frem overgangsmarkedet på spørsmål om hva Solskjær har gjort mest riktig som United-manager.

– Kursendringen. Fra å betale ekstremt mye for spillere med høye lønninger, dreier det seg mot yngre spillere med ferdighetsregister som passer til sånn Solskjær ønsker å spille. Og jeg synes han har vært stødig, og stått last og brast ved den kursen han har staket ut. Jeg synes ikke han har vinglet noe. Det er viktig som leder, slår Myhre fast.

– Det virker som han har klart å identifisere hva laget trenger. Både med spillerne han har fått tak i, og spillerne man hører at United har veldig lyst på. Jeg er veldig enig i hvilke posisjoner han har lyst til og klart å forsterke, sier Stamsø-Møller.

Likevel frikjenner de ikke Solskjær helt. Han kvittet seg også med en spiller som Romelu Lukaku på tampen av sommervinduet – uten å hente inn en erstatter.

– Han tok en litt for stor risiko. Det var en gambling som han med skadesituasjonen har fått svi for, mener Myhre.

Turbulent høst

Så kom sesongstarten. Den startet med et brak med 4-0-seier over Chelsea. Nettopp mot de andre topplagene kan Solskjær slå i bordet med sterke resultater. Blant annet har han slått byrival Manchester City tre ganger.

Mot antatt svakere motstand har saken imidlertid vært en annen. Hjemmetap for lag som Burnley og Crystal Palace har vært noe som er blitt holdt imot kristiansunderen.

– Han har brukt ganske lang tid på, og ennå ikke helt klart å få på plass, en fotball som passer mot dårligere lag, mener Stamsø-Møller.

Han er klar på at Manchester United må bli bedre mot lag som bruker mesteparten av tiden på å forsvare seg.

– Kontringsfotballen er veldig bra. Og jeg tror det kan fungere mange ganger, spesielt mot lag som kanskje er litt bedre enn dem. Men når de møter lavtliggende lag, har de mye å gå på. Bruno Fernandes har vært et veldig bra tilskudd, men fotball er et lagspill, og de må bli mye bedre på akkurat å spille mot etablert forsvar, slår TV 2s ekspert fast.

Positiv periode

Før koronakrisen stoppet europeisk fotball, var Solskjærs mannskap inne i en strålende periode. De har ikke tapt en kamp siden 22. januar. Siden har de spilt elleve kamper, og vunnet sju av dem.

Når fotballen en gang ruller igjen i England, vil Solskjær trolig ha stjernespillere som Marcus Rashford og Paul Pogba tilbake fra skade.

– Jeg tror at United-fansen i denne perioden er veldig fornøyde med Solskjær. Det synes jeg også de har grunn til. Hvor det tidligere nærmest ikke har vært noen i form, synes jeg én etter én har kommet seg veldig, sier Stamsø-Møller.

Britiske sportsaviser er lørdag delte i dommen over Solskjærs første år som fast United-manager. The Sun mener at laget er på riktig vei, og Daily Mail skriver noe av det samme. På den andre siden skriver The Independent at «Manchester United er tilbake der de startet» etter et år med Solskjær.

En gammel lagkamerat av Solskjær, den tidligere United-keeperen Mark Bosnich, er blant dem som mener han er riktig mann for United.

– Jeg vet at alle ønsker raske resultater i disse dager, og det er forståelig i en viss grad. Men han har bare vært der i et år. La ham få tid. Han kommer til å få det til. Vi har allerede sett tegn på det. De har riktig mann, og han gjør en god jobb, sier Bosnich til nettstedet Goal.com.

– Riktig mann

TV 2s eksperter virker å være enige med Bosnisch.

– Etter ett år, er Solskjær riktig mann for Manchester United?

– Akkurat nå mener jeg ja. Han kommer fortsatt til å få tillit. Det er jeg helt sikker på. Alle krefter i klubben er med på hans lag, og han er klubbens mann. Det kommer fortsatt til å komme noen dårlige perioder, men den kontinuiteten tror jeg er den beste løsningen. Jeg tror det blir en god stund til fremover med ham som manager, spår Stamsø-Møller.

– Det får vi svaret på neste sesong. Jeg synes det er vanskelig å si om han er rett mann, men jeg synes det er rett av Manchester United å stå last og brast ved ham nå med mindre resultatene blir veldig dårlige igjen. De har staket ut en ny kurs, Solskjær har sagt seg villig til å stake ut den kursen, og da vet man at det blir opp- og nedturer. Jeg mener de må stå ved det med mindre alt går på trynet. Og det tror jeg ikke at det gjør, sier Myhre.

Bak Moyes

Slik er Solskjærs resultatfasit det siste året, ifølge NTB:

Totalt: 27 seirer, 14 uavgjorte, 16 tap.

Våren 2019: 2-2-6

2019/20: 25-12-10

Seiersprosenten på 47,37 er svakest av managerne fra og med Alex Ferguson-æraen i United. Men ser man på Solskjærs totale managerperiode, er han oppe på 52,63 prosent seirer. Det sender ham inn like foran Louis van Gaal (52,43) og bak David Moyes (52,94).

Mourinho vant 58,33 prosent av sine 144 kamper som United-sjef.

Kl. 15.30: Siste nytt fra fotballverden med Premier League-studio på TV 2 Sport Premium og Sumo!

(©NTB/TV 2 Sporten)