Koronautbruddet har satt fotballspilleren Maduka (22) i en spesiell situasjon

Nigerianske Maduka Udeh venter på arbeidstillatelse i Norge, men utlendingskontoret er midlertidig stengt. Nå står han uten jobb, inntekt og norsk bankkonto.

I et ellers så stille nabolag, skiller et gammelt trehus seg ut. Musikk trenger gjennom veggpanel og vinduskarmer, afrikanske rytmer som neppe er på spillelistene til lokalradioen på Sotra utenfor Bergen.

Her lever nigerianerne Charles Ezeh, Anthony Ikedi og Maduka Udeh en tilsynelatende bekymringsfri, om enn noe ensformig tilværelse. Det til tross for at koronautbruddet har satt sistnevnte i en ubeleilig situasjon.

Maduka Udeh venter nemlig fortsatt på arbeidstillatelse i Norge, etter at han ble hentet til Obosliga-klubben Øygarden mot slutten av februar.

På grunn av smittefaren holder politiets utlendingskontor foreløpig stengt til midten av april, og Udeh står dermed uten jobb, norsk bankkonto og inntekt.

– Man begynner jo å tenke på hvor lenge dette skal vare. Men alt har en slutt, så selv om den kan være frustrerende, tar det en gang slutt, sier Øygarden-spilleren.

Bommet på noen papirer

Allerede i høst var han på prøvespill i klubben, som da het Nest-Sotra, for første gang. Midtstopperen som har en fortid i slovakisk toppfotball, hadde fått midlertidig visum og skulle etter planen vende tilbake til Øygarden på nyåret.

Og det skjedde. Spilleren og klubben ble enige om de personlige betingelsene, og Udeh dro til Marbella og spilte et par treningskamper. Da laget var tilbake i Norge, startet sportssjef Arve Haukeland prosessen med å få oppholds- og arbeidstillatelse til nysigneringen.

– Vi fikk en time på utlendingskontoret til politiet rett før de stengte, men da hadde vi selvfølgelig bommet på noen papirer. Da vi skulle tilbake, hadde kontoret stengt på grunn av koronaviruset, forklarer Haukeland.

– Så nå er han havnet i en situasjon der han er i Norge, turistvisumet er i ferd med å gå ut og han har verken arbeids- eller oppholdstillatelse. Han er ikke i lønnssystemet vårt, han har ikke en bankkonto, så han sitter på en måte landfast her, fortsetter han.

Får hjelp av klubben

Udeh vurderte først å dra til en kompis i Frankrike, så tenkte han at han kunne dra hjem til Nigeria. Men koronaviruset har for lengst spredt seg til både Bordeaux og hjemlandet, og den høyreiste nigerianeren konkluderte med at det var best å bli værende på Vestlandet og vente på arbeidstillatelsen.

Der får han nå hjelp fra klubben, som har sørget for at han får bo hos sine afrikanske klubbkamerater, har bil til fritt bruk og penger til det mest nødvendige.

– Klubben har fått meg til å føle at jeg er en del av familien. De gir meg hjelp og det jeg trenger, så jeg føler meg ikke arbeidsledig, sier Udeh.

– Huseieren har sagt at Maduka ikke trenger å betale husleie så lenge situasjonen er som den er. Så har vi en løsning med ham, som sørger for at han har mat på bordet og skal har ting å gjøre på fritiden, sier Haukeland.

Sportssjefen er, som alle andre i klubben, permittert fra jobbene sine. Likevel tar de seg råd til å hjelpe 22-åringen fra Nigeria.

– Vi kan verken permittere eller lønne en spiller som ikke er ansatt, så vi må finne løsninger for å hjelpe. Det ansvaret tar vi. Han skal ikke lide noen nød, sier Haukeland.

Får bli i Norge

Turistvisumet til Udeh går ut i begynnelsen av mai, men Utlendingsdirektoratet (UDI) skal ha gitt klubben forsikringer om at mennesker som venter på arbeidstillatelse skal få være i Norge selv om visumet går ut i unntaksperioden.

– Så du frykter ikke at han må dra tilbake til Nigeria, Haukeland?

– Nei, det ser ikke sånn ut. Jeg er ikke veldig bekymret for det, og det tror jeg ikke Maduka er heller, sier sportssjefen, som også er overbevist om at han skal bli spilleklar, selv om overgangsvinduet normalt stenger om få dager.

– Signalene jeg har fått fra NFF er at det skal gå greit å vente på arbeidstillatelsen så lenge overgangspapirene er i orden. Mest sannsynlig er alt på plass før vi kan trene igjen, sier han.

Tror på Gud og bedre tider

Men enn så lenge kan ikke Udeh gjøre noe annet enn å vente.

– Jeg er en som tror på Gud. Jeg vet at det vil gå over. Jeg kom her for å spille fotball, og jeg vet at jeg kommer til å gjøre det. Først tenkte jeg at jeg kanskje ikke kunne få jobb her, men jeg er religiøs, jeg tror at alt kommer til å ordne seg, sier 22-åringen, og legger til:

– Det er en vanskelig situasjon, og jeg er nok ikke den eneste som har det slik. Heldigvis har klubben har gjort det enkelt for meg. Jeg føler meg hjemme med med nigerianske venner, så jeg kjenner ikke så mye på det.

– Hvordan er dagene her ute uten fotball?

– Det er ganske kjedelig. Jeg er vant til mange mennesker og lyder, og at familien er rundt meg hele tiden. Her føles det litt som å være i fengsel, sier Udeh og ler.

– Hvordan er det å ha vennene dine i fengsel med deg?

– Det hjelper. Veldig mye.