Mener det er «helt bak mål» at klubber i trøbbel ikke vil forhandle om spillersalg

Stabæks sportslige leder håper nå på en prinsipiell avgjørelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når klubber går så langt at de velger å permittere spillere, skulle man tro at den økonomiske situasjonen er så vanskelig at spillersalg er ønskelig.

Men slik er det ikke. Stabæks sportslige leder Inge André Olsen stusser over at klubber med permitterte spillere ikke engang ønsker å forhandle om salg.

– Vi har lagt inn bud på mange spillere der vi bare får nei. Situasjonen i norske klubber kan ikke være så katastrofal som alle vil ha det til, for du får ikke en forhandling engang.

– Hva tenker du om at klubber ikke vil forhandle om salg, men samtidig permitterer?

– Det er helt bak mål, uten at jeg skal si hvordan situasjonen er i hver klubb. Vi har stått i situasjonen selv. Forutsatt at du trenger penger, prøver du å selge alt du har. Selv om det skulle ende med nedrykk så gjør man det for å sikre arbeidsplassene. Det har overrasket meg litt. Det er spesielle omstendigheter for alle klubber. Det er klubbledere som er permitterte og lurer på om de skal ta telefonen eller ikke. Det er en veldig merkelig situasjon, sier Olsen.

– Ville hentet halve Godset-stallen

Ranheim-leder Frank Lidahl uttalte for noen dager siden at han ville hentet halve Strømsgodset-stallen hvis det ikke hadde vært for at Ranheim hovedsaklig skal bestå av trøndere.

Odd permitterte samtlige spillere 45 prosent for en uke siden. Klubbens målvakt Egil Selvik er blant dem som har havnet i en helt spesiell situasjon. Keeperen er ønsket av Bodø/Glimt, men Odd har avvist alle bud.

– Siden jeg ikke er over 50 prosent permittert, så mener de at jeg ikke kan si opp arbeidsavtalen min, uttalte Selvik til TV 2 for noen dager siden.

Odds daglige leder Einar Håndlykken avviser at Odd er på konkursens rand.

KUTTER KOSTNADER: Einar Håndlykken begrunner permitteringene med at myndighetene har lagt ned aktivitetsstopp.
KUTTER KOSTNADER: Einar Håndlykken begrunner permitteringene med at myndighetene har lagt ned aktivitetsstopp. Foto: Trond Reidar Teigen

– Det som er viktig å skjønne er at vårt permitteringsvarsel til spillere og ansatte ikke er begrunnet i at klubben har dårlig økonomi, men i at myndighetene har lagt ned aktivitetsstopp. Det er noe helt annet. Når myndighetene har stengt «fabrikken» vår, fører det til at vi ikke genererer inntekter, og da følger det med at vi permitterer for å kutte kostnadene tilsvarende. Det fremstår i mediene som at vi permitterer fordi vi er på konkursens rand. Sånn er det ikke, sier Håndlykken til VG.

Olsen håper nå det kommer en endelig avklaring rundt hvilke regler som gjelder for permitterte spillere.

– Som sportslig leder skal man fylle opp en stall og lage et slagkraftig lag til sesongen begynner. Alt har stoppet opp, og det stoppet nesten opp på dagen. I tillegg er det mange uavklarte situasjoner med tanke på at mange spillere er permitterte. Hva er egentlig rettsvernet til spilleren? Hva kan de gjøre, og hva er markedspris på en spiller i dag? Man legger inn bud og får nei. Klubbene vil ikke selge selv om spilleren er permittert. Det hadde vært fint med en prinsipiell avgjørelse for å teste hvordan vernet rundt en spiller egentlig er. Jeg aner ikke, innrømmer Olsen.

– Blir for mye bråk

Advokat og agent Ole Petter Drevland mener situasjonen rundt spillernes rettigheter ved permitteringer hadde trengt en rettslig avklaring. Han tror imidlertid at det ikke er mange som vil ta belastningen det vil være å ta saken så langt. Om han selv hadde vært spiller, ville han ikke gjort det.

TREKKER PARALLELL TIL BOSMAN-DOMMEN: Advokat og agent Ole Petter Drevland synes det er rart at klubber tør å ta sjansen på å permittere spillere.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TREKKER PARALLELL TIL BOSMAN-DOMMEN: Advokat og agent Ole Petter Drevland synes det er rart at klubber tør å ta sjansen på å permittere spillere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

– Hvis man ser det overordnet så er dette en helt spesiell situasjon. Den spilleren som velger å bringe det til torgs vil møte mye motbør fra opinion, klubb og tilskuere/supportere. Det er ikke enkelt. Man kan trekke parallell til Bosman-dommen. Han var jo ferdig som spiller etterpå. Det foreningsrettslige måtte vike for EUs regelverk for fri bevegelse av arbeidskraft. Det er litt av den samme problemstillingen her. Norsk lov har forrang, slik jeg ser det, foran nasjonal og internasjonale foreningsregler. Men jeg tror ikke noen spillere kommer til å tørre å bringe dette til torgs, sier Drevland til TV 2.

– For det vil bli for mye bråk?

– Det blir for mye bråk. Så er det den solidaritetstanken. Jeg tror man hadde løst dette på mye enklere vis, hvis klubbene hadde valgt å gå i dialog med spillerne. «Kunne dere være så snill å vurdere å gå ned i lønn nå, 20-30 prosent, dette er en krisesituasjon. Vi står sammen. Går dette bra, så ligger det en bonus i andre enden, som gjør at dere får en kompensasjon når vi er tilbake på beina.» Nå er hele balansen i kontraktsforholdet forrykket med klubbene som ensidig går til permittering. Hvilke rettigheter har spilleren da? Jo, det eneste er faktisk oppsigelse hvis man er misfornøyd med situasjonen.

– Er en spiller som drar dette inn for retten modig, eller dumdristig?

– Hvis han ønsker å være prinsipiell, så er han modig. Hvis han tenker egeninteresse, så er det lite smart, sier Drevland.

Drevland mener klubbene burde ha strukket seg langt for å unngå permitteringer. Han vil ikke felle dom over klubbene som har gjort det, da han ikke kjenner de interne vurderingene. Han legger imidlertid ikke skjul på at han har mer sans for måten Brann har løst det på med å gå i dialog om lavere lønn, heller enn Haugesund som har permittert deler av spillerstallen, men ikke de som de anser som mest verdifulle.

– Det syns jeg er direkte illojalt. Da er det plutselig klubbens egeninteresse som kommer foran spillernes interesse. Det syns jeg er helt feil. Derfor syns jeg det er underlig at man i det hele tatt permitterer. Dette er jo verdien til klubbene. Se på Stabæk hvor mye de har omsatt i spillere. Norske klubber kan ikke drives forsvarlig uten salg av spillere. At man da tør å ta sjansen på å permittere dem, det syns jeg er underlig.

– Redd for å bli uglesett

I Stabæk er Olsen redd for at omdømmet blir skadet hvis de henter en permittert spiller fra en annen klubb.

– Som klubb er man redd for å bli uglesett eller at omdømmet blir skadet om man skal kjøpe en spiller eller hente en spiller gratis. Man blir satt i limbo, i hvert fall hvis man har mulighet til å hente en spiller, forklarer Olsen.

– Kunne dere tenke dere å hente en permittert spiller?

– Jeg kunne tenke meg å hente spillere som er gode nok slik at Stabæk har et bra nok lag til å nå målsettingen om å bli topp seks i Eliteserien 2020. Det er det overordnede for oss. Vi har vært nøkterne gjennom hele vinteren og ikke kastet oss på karusellen der noen klubber kanskje har signert for dyrt, sier Olsen.

Sju klubber har unngått spiller-permitteringer

Sju klubber har foreløpig skjermet spillergruppen fra permitteringer. De sju er Bodø/Glimt, Molde, Rosenborg, Brann, Sarpsborg, Stabæk og Start. I Brann og Molde har spillerne gått 20 prosent ned i lønn.

RBK-trener Eirik Horneland sier det ikke vil bli aktuelt å hente permitterte spillere fra andre klubber.

– Nei, vi er ikke der. Vi kommer overhodet ikke til å tenke i de baner. Vi er veldig fornøyd med den troppen vi har, og det er den som skal representere oss i 2020, sier han.

På spørsmål om det kan være aktuelt for Rosenborg å permittere spillere, svarer Horneland slik:

VIL IKKE HENTE PERMITTERTE SPILLERE: Rosenborg-trener Eirik Horneland er fornøyd med stallen.
VIL IKKE HENTE PERMITTERTE SPILLERE: Rosenborg-trener Eirik Horneland er fornøyd med stallen. Foto: Carina Johansen

– Vi har valgt en litt annen løsning for å kjøpe tid for å skaffe oss et bedre beslutningsgrunnlag. Bildet er fremdeles veldig uklart. Vi har 39 mann i organisasjonen som er helt eller delvis permitterte allerede, men spillere og ledere er unntatt det foreløpig. Men om det kommer til det, kommer vi også til å ta vårt ansvar. Vi har de største inntektene, men også de største utgiftene. Vi skal håndtere klubben og de ansatte på best mulig måte, så nå er vi opptatt av å gjøre gode grep, sier Horneland.

– Er det synd på spillerne som blir permitterte?

– Det er ikke synd på noen av oss. Vi er i samme båt alle mann. Vi er i krise. Det er en pandemi som slår hardt innover alle land. Det kan bli tøft økonomisk og mentalt for mange, men det handler om å være en del av de tiltakene som blir igangsatt. Vi må brette opp ermene og gjøre jobben, avslutter han.

Slik ser oversikten ut for de forskjellige Eliteserie-klubbene:

Bodø/Glimt: Ingen permitteringer
Molde: Ansatte permitterte. Spillerne ned 20 prosent i lønn.

Brann: Ansatte permitterte. Spillerne ned 20 prosent i lønn.
Rosenborg: Ansatte permitterte. Spillerne foreløpig i ferie.

Sarpsborg: Ansatte permitterte. Spillerne foreløpig i ferie.
Aalesund: Spillere og ansatte permitterte
Odd: Ansatte permitterte. Spillerne 45 prosent permitterte.
Kristiansund: Ansatte og spillere permitterte.

Vålerenga: Ansatte og spillere permitterte.

Viking: Ansatte og spillere permitterte.

Strømsgodset: Ansatte og spillere permitterte

Start: Ansatte permitterte. Spillerne sykmeldt fram til søndag (pga karantene)
Haugesund: Spillere og ansatte permitterte
Mjøndalen: Ansatte permitterte. Spillere permitterte (fra mandag av)

Sandefjord: Spillere og ansatte permitterte
Stabæk: Ansatte permitterte. Spillerne ikke.