Mæland kom med humør-oppfordring

Justisministeren benyttet fredagens pressekonferanse til å minne om at frisk luft og gode samtaler er bra.

Nå når det går mot helg, er det mange som er ute av karantene som vil være ute og være sosiale. Helt forståelig og veldig bra, sier Monica Mæland (H).

– Da må vi i hvert fall ikke havne i en situasjon hvor vi går rundt og er sinte eller irriterte fordi det ser ut som om folk ikke holder nødvendig avstand. Alle gjør så godt de kan, sa justisministeren.

– Frisk luft og gode samtaler er veldig bra. Det forebygger ensomhet og det må vi støtte, fortsatte hun, og luftet ideen om at dette kan være helgen for å teste en ny turrute.

Smitte-app

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) deltok på fredagens pressekonferanse. Høie fortalte om en app som er under utvikling og som skal gjøre det lettere å spore smitte. Regjeringen har fredag endret regelverket som gjør det mulig å ta en slik app i bruk, sa helseminiseren.

– Når en person i dag får konstatert smitte av koronavirus, starter et omstendelig arbeid. Alle som man vet man har vært i kontakt med de siste ukene må varsles om at de kan være smittet og derfor må i karantene, forklarte Høie.

– Smitteoppsporingsappen vil gjøre dette mye enklere. Den vil registrere alle personer den smittede har vært i nærheten av. Det vil dermed kunne sendes varsel til alle som må i karantene via appen. Varselet vil ikke inneholde informasjon om hvem som er koronasmittet. Hvis en stor andel av befolkningen laster ned denne appen, kan det bli mulig å gradvis trappe ned tiltakene som i dag begrenser smittespredningen og i beste fall føre til at skoler og arbeidsplasser kan starte opp igjen, sa Høie.

Han understreket at det er frivillig å laste ned appen og at dataene kun skal brukes til smittesporing og smittebegrensning.

4,5 prosent har testet positivt

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet oppsummerte smittesituasjonen slik:

  • Det er nå meldt om 3581 smittede i meldingssystemet for smittsomme sykdommer.
  • 16 dødsfall er meldt per fredag klokken 08. Snittalderen på de døde er 84 år.
  • Snittalder på de som er smittet er 47 år. Det er 48 prosent kvinner og 52 prosent menn.
  • 1823 er smittet i Norge, mens 1197 er smittet i utlandet. For 561 er smittestedet ukjent.
  • 78.036 personer er testet for koronavirus. Av disse har 4,5 prosent avlagt positiv prøve.
  • 302 er innlagt på sykehus.
  • 112 har vært eller er innlagt på intensivavdeling. 81 personer er fortsatt innlagt på intensivavdeling.
  • Snittalder for de som er innlagt på intensivavdeling er 59 år og av disse er 77 prosent menn.

Milliarder til bedrifter

Tidligere fredag la regjeringen fram nye tiltak for å hjelpe bedrifter og næringsdrivende.

Pakken har en ramme på omkring 5 milliarder kroner. Halvparten går til styrking av tilskudd til gründere og vekstbedrifter.

Flere opposisjonspolitikere mener imidlertid at store næringer som verftsindustrien og leverandørindustrien ikke er tilgodesett i pakken. Det ligger derfor an til flere endringer når pakken i helgen skal behandles i Stortinget.

Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug uttrykte skuffelse over fredagens krisepakke.

– Jeg hadde forventet mye mer når vi ser hvilken dramatisk situasjon norske bedrifter er i, sier Listhaug.