KRYDRE HJEMMETILVÆRELSEN: Nordmenn kjøper mer sexleketøy når de har mer tid hjemme. Illustrasjonsfoto: Kzenon
KRYDRE HJEMMETILVÆRELSEN: Nordmenn kjøper mer sexleketøy når de har mer tid hjemme. Illustrasjonsfoto: Kzenon

Salg av sexleker har eksplodert

Store deler av samfunnet er på pause og vi skal helst holde oss hjemme, men det ser ut til at nordmenn klarer å få tiden til å gå likevel.

Det er nå over to uker siden regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid.

Tiltakene innebærer blant annet at nordmenn blir mer isolert, og tilbringer langt mer tid hjemme enn man ellers ville gjort.

Men mer hjemmetid til tross; det ser ut til at mange får tiden til å gå.

– Vi opplever at folk følger rådene fra FHI og forbereder seg på mer hjemmetid, sier presseansvarlig Marthe Sørflaten i Kondomeriet.

Hun forteller at de nå ser en markant økning i omsetning, antall bestillinger og konverteringer i nettbutikken.

– Det er veldig fint å se at folk bruker tid på å pleie kjærligheten, være lekne og utforske. Når ting som restaurantbesøk, frisøren og barbesøk utgår, bruker flere nordmenn heller tid og penger på seksuell velvære, sier hun.

Stillegående leketøy

Og skal man tro Sørflaten gjelder dette både nordmenn som er single og de som lever sammen med andre.

Samtidig har mange barn som nå tilbringer langt mer tid innenfor boligens fire vegger enn normalt. Det bør ikke hindre de voksne i å ta vare på seg selv, mener Sørflaten.

Presseansvarlig Marthe Sørflaten i Kondomeriet.
Presseansvarlig Marthe Sørflaten i Kondomeriet. Foto: Kondomeriet

– Selv om barna er hjemme, er det helt greit for de voksne å snike seg til litt tid for seg selv, sier hun, og fortsetter:

– Stillegående leketøy kan være midt i blinken akkurat nå.

Stor økning

Hos Kondomeriet har de sett en markant økning i salg av sexleketøy etter at regjeringens koronatiltak ble innført.

I perioden fra 12. mars til 22. mars har butikkjeden hatt en økning i omsetning på 47 prosent i forhold til de foregående ukene fra 27. februar til 8. mars.

I tillegg har de sett en økning på 45 prosent på antall bestillinger i nettbutikken.

– Folk er målbevisste inne på nettsiden vår, og tallene kan tyde på at flere planlegger kosen, sier hun, og forteller at det er de tradisjonelle bestselgerne som nå er ekstra populære.

– Vi ser også på nettsiden vår at folk søker etter inspirasjon, både innen noveller og tips og triks på soverommet, legger hun til.

Dette kjøper nordmenn nå:

  • Kondomeriet: «Vi ser at bestselgere er ekstra populære i denne perioden. Blant disse finner vi Womanizer, Mer Lyst-serien, Fleshlights, glidemiddel, orgasmekrem og vibratorer for han og henne».
  • Nytelse.no: App-styrte leketøy
  • OuiOui.no: «Til kvinner selger vi mest av Sona Cruise og Womanizer - som er vakumvibratorer som «sutter» på klitoris - og til menn selger vi Tenga Flip Hole, et leketøy som har en digg utforming som gjør opplevelsen helt magisk». I tillegg selger de mer anal-leketøy.

Ikke tilbakegang

Pressesjef Rune Kjelsmark i Sinful.no, som er Nordens største forhandler av sexleketøy, forteller at salget der går som normalt. Nettbutikken har ikke sett noen stor vekst, utover det som var ventet i forbindelse med vårsalget.

– Når det er sagt, er vi naturligvis heldige og glade for at vi ikke opplever tilbakegang slik man gjør i andre bransjer, men den helt store veksten har vi ikke sett, sier han til TV 2.

– Eksplosjon

Sexolog og presse- og markedsansvarlig Maria Ebbestad i Nytelse.no, en av Norges største nettbutikker innen sexleketøy og erotiske produkter, forteller at de tydelig ser at nordmenn nå har mer tid hjemme.

– Det at folk bruker mer tid hjemme og sammen, har ført til en eksplosjon i salg av sexleketøy, og leveringer på døren, forteller hun.

– Helt-hjem-levering har økt med 100 prosent, som et resultat av at mange er i karantene eller har begrenset mulighet til å gå ut.

Hun forteller at det ikke er noe nytt at sag av sexleketøy går kraftig opp i krisetider.

– Under finanskrisen i 2008 økte salget kraftig på salg av sexleketøy, sier hun.

Sexolog og presse- og markedsansvarlig Maria Ebbestad. Foto: Nytelse.no
Sexolog og presse- og markedsansvarlig Maria Ebbestad. Foto: Nytelse.no

Sex uten å være i samme rom

Nytelse.no har blant annet sett en oppsving i salget av sexleketøy som kan styres via apper.

– Dette er perfekt for de som ikke kan være i samme hus eller rom, sier Ebbestad, og forklarer:

– Par som hindres i å møtes på grunn av situasjonen i verden, er overlykkelige for at de fremdeles kan gjøre ting som er positivt og spennende for parforholdet. Man gjør noe sammen og deler en erotisk opplevelse, selv om man er milevis unna hverandre.

I en tid hvor man helst ikke skal være nær hverandre, kan app-styrte leketøy være hendig for par som ikke bor sammen. Ebbestad forteller at det også er pirrende å la andre bestemme takt og tempo.

– Lukk øynene og la fantasier spinne. Enten man jobber i Nordsjøen, holder på med noen man ikke bor med, sitter i karantene eller rett og slett bare er i hvert sitt rom, er dette en pirrende måte å komme nær partneren uten at man tar på hverandre, sier hun.

Og vil man se partnerens nytelse, kan FaceTime være en mulighet.

– Det er også veldig pirrende å fortelle hva du ville gjort hvis dere var nær hverandre, eller hva som tenner deg ved den andre vil pirre ekstra. Vær leken, så vil ikke avstanden føles så stor. I tillegg er det en fin måte å bygge opp spenningen før dere treffes igjen.

Mer fritid

Sexolog Kjersti Antonsen står bak podkasten «Rett i fleisen» og nettbutikken OuiOui.no, og forteller at hun opplever økt trafikk begge steder.

– Folk har mer fritid ettersom jobben stort sett er hjemme – man sparer mye tid på å ha kontoret i stua eller på kjøkkenet.

Og når samfunnet der ute er i krise, ser det ut til at vi ønsker å kose oss litt ekstra hjemme.

– Koser man seg hjemme, inkluderer det ofte sexleketøy og folk handler i gjennomsnitt for mer nå enn de gjorde tidligere. De koser seg litt ekstra og handler mer enn de vanligvis gjør, sier Antonsen.

I tillegg forteller hun at kundene ser ut til å være mer vågale i disse dager.

– Vi selger mye leker både til kvinner og menn, men nå er regelen at det stort sett alltid også er med et analt leketøy i bestillingen, forteller hun.

Orgasmer reduserer stress

For mange fører koronasituasjonen til økt uro og bekymring. Da er det ekstra viktig å sette av tid til egenpleie. Det kan være i form av sex.

– En orgasme reduserer stress ved å gi deg en avslappende og varmende følelse, uansett om du er sammen med en partner eller alene, sier Marthe Sørflaten.

– Dette tror vi stadig flere nordmenn er klar over, og at det er derfor vi ser den store økningen i målrettede kunder, både på Kondomeriet.no og i våre fysiske butikker.

At hele Norges befolkning når bruker mye mer tid sammen hjemme, kan by på utfordringer, men ifølge Maria Ebbestad fører det også til at flere finner tilbake gnisten i forholdet.

– Det er spådd både babyboom og økt skilsmissestatistikk etter dette. Vi ser markant økning i salg av leketøy og erotiske spill, så la oss håpe at det økte saget hjelper til slik at det blir færre skilsmisser, sier hun.