Boris Johnson er koronasmittet

Storbritannias statsminister Boris Johnson har testet positivt for koronaviruset.

Statsministeren forteller i en video publiser på sosiale medier at han har milde symptomer.

Han har nå isolert seg selv i statsministerboligen i Downing Street i London.

Senere fredag blir det kjent at helseminister Matt Hancock også er smittet.

Johnson sier han vil jobbe som vanlig fremover.

– Skal komme gjennom dette

– Takket være moderne teknologi kan jeg fortsatt kommunisere med mitt team, og lede den nasjonale kampen mot koronaviruset, sier Johnson i videoklippet.

Samtidig benytter han muligheten til å takke britenes nasjonale helsesystem (NHS), og alle som har meldt seg frivillig i Storbritannia de siste dagene.

– Vi skal komme gjennom dette, og måten vi skal komme gjennom dette på er ved å følge tiltakene dere har hørt så mye om. Jo raskere alle følger tiltakene, des raskere kommer vi gjennom denne epidemien, og des raskere vil vi komme tilbake, sier Johnson.

Møtte dronningen

Sky news skriver at Boris Johnson møtte Dronning Elisabeth senest 11. mars, altså for drøye to uker siden.

Buckingham Palace opplyser at den 93 år gamle dronningen nå følger rådene fra helsemyndighetene, og at hun er i god form.

Fra før er det kjent at prins Charles, tronarvingen i det britiske kongehuset, er smittet av koronaviruset.

Ventet med å innføre restriksjoner

Storbritannia nølte med å sette inn strenge tiltak da koronaviruset ble påvist i landet, men en rapport som beskrev et scenario der 260.000 briter mistet livet som en følge av den massive belastningen virussmitten ville ha på helsesystemet gjorde sitt til at landet endret kurs.

Innledningsvis var Storbritannias strategi at viruset skulle få spre seg i fritt i landet, slik at de etter hvert ville bygge en kollektiv immunitet i befolkningen.

Men i starten av denne uken steg smittekurven kraftig, og Boris Johnson innførte svært strenge restriksjoner. Nå er det ikke lov å være mer enn to personer sammen av gangen om man skal oppholde seg i det offentlige rom i Storbritannia.

– Koronaviruset er den største trusselen dette landet har sett på tiår, og vårt land er ikke alene. Over hele verden ser vi de enorme konsekvensene av denne skjulte drapsmannen, sa Johnson.

Fredag er det 11.568 personer som har testet positivt for koronaviruset i Storbritannia. 578 personer har dødd med smitten, mens 135 har blitt friske. For kun ti dager siden var det i underkant av 2000 som hadde fått påvist smitten.