BÆRUM, NORGE 20191031. 
Magnus Carlsen under Fischersjakk finaler, dag 4, på Henie Onstad Kunstsenter, torsdag kveld.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sandnes  20130508.
Teymour Radjabov fra Aserbajdsjan under første runde av mesterskapet i sjakk,

Carlsen i Twitter-krangel: – Tror ikke på deg i det hele tatt

Magnus Carlsen kjøper ikke Teymur Radjabov sin forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprinnelig var Teymur Radjabov fra Aserbajdsjan kvalifisert til årets Kandidatturning, men ba Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om å utsette turneringen på grunn av frykt for koronaviruset.

Da det ikke skjedde sa Radjabov ifra seg plassen. Den gikk til hans førstereserve Maxime Vachier-Lagrave som nå er i delt ledelse med Jan Nepomnjasjtsjij etter halvspilt turnering.

– Bør ta meg inn igjen

Torsdag ble Kandidatturneringen avbrutt på grunn av koronakrisen, og Radjabov forlanger å få delta når turneringen blir tatt opp igjen.

– Jeg mener FIDE bør ta meg inn igjen i turneringen. Det ville vært det riktige å gjøre, synes jeg, sier Radjabov til Chess.com.

Han mener også at FIDE ikke trenger å kaste ut Vachier-Lagrave, men øke til ni spillere slik at Radjabov får plass.

– Beklager, den kjøper jeg ikke i det hele tatt

Radjabov har også publisert en link til saken da Magnus Carlsen droppet VM tilbake i 2010 på Twitter. Han skriver: «Bare en vennlig påminnelse», etterfulgt av en smilefjes-smiley.

Det fikk Carlsen til å reagere.

– Det er jo akkurat det som er poenget mitt. Om jeg virkelig hadde lyst til å spille den gang, hadde jeg spilt, er motsvaret fra Carlsen.

– Magnus, i mitt tilfelle har jeg bare spurt om å utsette turneringen, ikke avbryte den, eller endre formatet. Jeg mener det var det rette å gjøre av FIDE, ikke å stoppe den halvveis. Jeg var ivrig etter å spille. Nå er det blitt et rot, svarer Radjabov.

Den forklaringen tror ikke Carlsen på.

– Jeg er enig i at å be om utsettelse var en rimelig forespørsel, og ingen vil krangle på at det er et rot nå. Men at du var ivrig etter å spille? Beklager, den kjøper jeg ikke i det hele tatt, skriver sjakkmesteren.

Radjabov har avsluttet med å publisere en Twitter-melding der han takker fansen, kolleger og sjakk-miljøet og skriver:

– Nå vil jeg avvente og vurdere hva jeg gjør i neste omgang.

Usikker når turneringen gjenopptas

FIDE gjorde det i en uttalelse klart at de sju spilte rundene er gyldige og at turneringen skal spilles ferdig med de samme spillerne fra 8. runde.

– Datoene vil bli offentliggjort så snart den globale situasjonen knyttet til covid-19-pandemien tillater det, står det.

Carlsen uttalte seg da til chess24.

– Jeg tror at om Radjabov ønsket å spille så hadde han gjort det. Jeg tror ikke han hadde lyst, og det kan jeg forstå, for turneringen er en prøvelse, sa han til chess24 og mente det ville være «latterlig» etter det inntrufne å gi Radjabov wildcard for 2022-turneringen.