Oslo 20200205. 
Kari Elisabeth Kaski (Sv)  i den muntlig spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

regjeringen skal hjelpe bedriftene:

– Det er ikke nok, og mye er veldig uklart

Regjeringen skal støtte norske bedrifter som sliter under koronakrisen. Frp sier ordningen ikke kommer på plass raskt nok, mens SV mener mye er uklart. Rødt savner en enda tydeligere beskjed til frisører, tatovører og uteliv som har måttet stenge ned.

Under en pressekonferanse fredag morgen redegjorde finansminister Jan Tore Sanner (H), næringsminister Iselin Nybø (V), landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad (KrF) for en kompensasjonsordning til bedrifter under koronakrisen.

Til stede var også administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO, administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke, Finans Norge-direktør Idar Kreutzer og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Under pressekonferansen ble det klart at staten vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter som er rammet av koronaviruset.

Andelen anslås å være 10–20 milliarder kroner per måned.

– Nå er vi i fase to. Nå handler det om bedrifter som trenger cash, ikke kreditt, sa finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Burde gitt tydeligere beskjed

Finans Norge opplyser at det er finansnæringen har blitt bedt om å stå for den praktiske gjennomføringen av den økonomiske kompensasjonsordningen.

– Det er finansnæringsnæringens kompetanse og digitale infrastruktur som muliggjør etablering av en slik ordning raskt. Heldigvis har vi i Norge på plass en god digital infrastruktur mellom finansnæringen og offentlige registre som gjør det mulig å lage en heldigital, selvbetjent løsning på kort tid, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

Rødt sier det er bra det kommer en bred kompensasjonsordning, men er likevel ikke helt fornøyd med det regjeringen la frem fredag.

– Regjeringen burde gitt en enda tydeligere beskjed spesielt til frisører, tatovører, de som driver seriøst og som jobber i utelivsbransjen, og andre som har blitt tvunget til å stenge ned: Dere vil bli reddet, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt.

– I tillegg mangler det ett viktig prinsipp. Nemlig at alle må bidra i dugnaden. Selv om mange nå vil bidra, ser vi milliardærer som insisterer på å fortsette som før, sier Sneve Martinussen.

1. nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.
1. nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Hun sier det ikke holder med gode intensjoner i møte med globale eiendomsfond som krever sin husleie, og beskriver det som hull i bøtta som må tettes.

– Derfor krever Rødt nedsatt husleie, både for næringseiendom og boliger. Vi risikerer at ordningen ikke bare sikrer arbeidsplasser, men også at staten subsidierer velstående eiendomsaktører. Vi trenger krisepakker som sikrer arbeidsplasser og de som rammes, men vi må forhindre at penger forsvinner ut i utbytter og gavepakker til de som har mer enn nok, sier Sneve Martinussen.

– En uke til er sent

1. nestleder Sylvi Listhaug i Frp mener regjeringen ga litt for få svar under fredagens pressekonferanse.

– Jeg er bekymret for at bedriftene må vente ennå en uke. Det er viktig at de nå får vite hvor stor andel av utgiftene staten vil ta, sier Listhaug.

– Regjeringen gir litt for få svar. Bedriftene må få vite hvor raskt ordningen kommer på plass, slik at pengene kan komme ut til bedriftene. Vi må vite hva de mener med fall i inntektene og hvor ligger grensene for å få støtte. Det å vente en uke til, det er sent, fordi det haster å få dette på plass, sier Listhaug.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, kaller regjeringens kompensasjonsordning et skritt i riktig retning for næringslivet.

– Det er bra regjeringen i denne runden har lyttet til organisasjonene i arbeidslivet, og vil kompensere virksomheter som har måttet stenge. Dette er likevel ikke nok og mye er veldig uklart.

Kaski påpeker at man foreløpig ikke vet hva graden av dekning av kostnader blir eller om det får tilbakevirkende kraft.

– I tillegg må vi stille krav om at bedrifter som får støtte, ikke sier opp folk i den perioden støtten gjelder. Vi trenger også en mye større satsing på norsk industri og næringsliv enn dette. Vi må blant annet få opp grønne prosjekter til norsk leverandørindustri og bruke offentlige innkjøp til blant annet vedlikehold, sier Kaski.

Vil ha tre måneder

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det er bra at man er i gang med en ordning for å dekke bedriftenes faste kostnader. Han mener imidlertid regjeringen bør vurdere å utvide rammen fra to til tre måneder.

– De sier også at den avgrenses til to måneder. I Danmark er det tre. Jeg lurer på om det er dumt med kort frist, og at de heller bør sette den lenger for å gi mer trygghet, sier Vedum.

Stortinget skal arbeide med krisetiltakene gjennom helgen.

– Da gjør vi det nok litt mer konkret, med litt hardere bestillinger. Så får regjeringen jobbe en uke til for å finne den endelige løsningen, sier Vedum.

Stortingsrepresentant og nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, er glad for at bedrifter som er blitt pålagt å stenge, som kafeer, museer, optikere og fysioterapeuter, får dekket en del av de faste kostnadene sine av staten.

– Folk må være trygge på at de kommer seg tilbake i jobb. Men det haster at regjeringen klargjør hvor mye staten skal dekke. MDG mener bedrifter som er pålagt å stenge burde få dekket minst 80 prosent av de faste kostnadene sine av staten, sier Bastholm.

For MDG er det viktig at ordningen blir rettferdig, for eksempel ved at en frisør eller kafe som driver på marginene må få mer av kostnadene sine dekket enn store, solide bedrifter som permitterer.

– Alle kommer til å tape penger på den krisen vi står oppe i. Vi må bidra mest til de som treffes hardest. Vi vil oppfordre regjeringen til å sikre at ordningen gis tilbakevirkende kraft, slik at bedriftene får dekket faste kostnader helt siden omsetningen stanset tidligere i måneden, sier Bastholm.

– Regjeringen har lyttet

Virke er svært fornøyd med regjeringens tiltak.

– Regjeringen har lyttet, og viser at de står bak ordene om at de stiller opp med det som trengs, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

− Fire av fem virksomheter innenfor handels- og tjenestenæringen har opplevd at inntektene har stoppet opp over natta og 180 000 personer er permittert. Det er helt nødvendig med tiltak for sikrer virksomhetene levedyktighet. Ordningen gir håp til mange personer og familier i en vanskelig tid, fortsetter Horneland Kristensen.