BLIR MED?: Det er usikkert om Magnus Carlsen og sjakkstjernene konkurrerer under Norway Chess 2020 nå som turneringen er utsatt.
BLIR MED?: Det er usikkert om Magnus Carlsen og sjakkstjernene konkurrerer under Norway Chess 2020 nå som turneringen er utsatt. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

Altibox Norway Chess utsettes til oktober

TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer roser Altibox Norway Chess for å vært kjapt ute med innpass i det som kan bli en tettpakket internasjonal sjakk-høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Altibox Norway Chess 2020 skulle etter planen gjennomføres i Stavanger i perioden 1. til 13. juni, men på grunn av usikkerheten rundt koronaviruset er sjakkturneringen utsatt til 3. til 17. oktober, får TV 2 opplyst av arrangøren.

Sjakkturneringen har deltagere fra flere ulike land, og på grunn av koronakrisen er det usikkert hvordan situasjonen er i verden i juni. Avgjørelsen om utsettelse kommer etter felles vurdering fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), spillere, lokalet, TV 2 og sjakkturneringens største samarbeidspartnere.

– Utifra den situasjonen som er i Norge og i verdensbildet, så har vi valgt å utsette turneringen, sier Norway Chess-styreleder Kjell Madland til TV 2.

– Hva vil dette si økonomisk for Norway Chess?

– Det som har skjedd med koronaviruset, euroen og det som er, så er dette virksomhetkritisk for oss, som det er for veldig mange andre. Så det har vært en veldig tøff jobb, og det er en veldig tøff jobb som gjenstår. Men vi har valgt å flytte istedenfor å avlyse, fordi vi mener det er det beste alternativet.

- Smart å være tidlig ute

TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer mener det er lurt av Madland og Norway Chess å ha vært i dialog med det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) og sikret plass i det som kan bli en svært tettpakket internasjonal sjakk-kalender kommende høst.

- Vi vet jo ikke når det kan arrangeres sjakk-turneringer igjen. Men vi vet at når det skjer vil det være trangt om terminliste-plassen, sier Hammer.

- I beste fall er resten av Kandidatturneringen unnagjort før det starter i Stavanger 3. oktober. Og i og med at selve VM-matchen der Magnus skal forsvare sin VM-tittel for fjerde gang fortsatt er terminfestet til seint i desember, vil den norske verdensmesteren fotsatt ha god tid til VM-forberedelser etter Norway Chess.

Stjernelag

Magnus Carlsen (Norge), Fabiano Caruana (USA), Jan Nepomnjasjtsjij (Russland, debutant), Ding Liren (Kina), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike), Levon Aronian (Armenia), Wesley So (USA), Anish Giri (Nederland), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbajan) og Aryan Tari (Norge, debutant) var bekreftet til sommerens turnering. Det betyr at ni av verdens beste spillere skulle vært med. Madland har et godt håp om at alle stjernene også vil innfinne seg i oktober.

– Nå har vi fått svar fra over halvparten av disse, og de er positive, kan jeg si. Så langt.

– Kan du gå ut med navn?

– Vi har i hvert fall to nordmenn som er positive, og ellers er de andre positive. Det er sterke verdensnavn, kan jeg si.

Usikkerhet rundt Kandidatturneringen

Torsdag ble det klart at Det internasjonale sjakkforbundet stopper kandidatturneringen om å møte Magnus Carlsen i VM. Det er usikkert når den turneringen gjenopptas.

– Vi vet jo ikke kandidatturneringen blir, men vi har vært i kontakt med FIDE hele veien i dette og vi håper det er med god margin i forhold til vår turnering. Men det er klart at det er så mye som er uklart for så mange nå, og sikkerhet står høyest for alle. Så derfor må vi bare vente å se, sier Madland.