Ett brettspill får terningkast 6

TV 2 hjelper deg: Vi har testet fire spill som skiller seg ut fra de klassiske brettspillene. Det ene kan ende opp med å bli hele familiens nye favorittspill.

– Det viktigste med spill, er at det skal være morsomt og skape engasjement, sier spillekspert og redaktør i brettspillguiden.no, Remo Rehder.

Rehder har plukket ut fire spill som kan være nye bekjentskaper for de aller fleste. Spillene skal passe for hele familien.

Se TV 2 hjelper deg gratis på TV 2 Sumo

Ditt nye favorittspill?

Tokyo Highway er et fingerferdighetsspill, Magical Maze og Escape Room er samarbeidsspill og Planet er et mer tradisjonelt brettspill, men man bruker magnetkloder som spillbrett.

TV 2 hjelper deg har også fått en familie til å teste ut spillene i en periode på en uke.

Familien Kvarme består av mamma Eli Renate, pappa John-Olav, Nathalie (17), Annisette (13), Isabella (12) og lillebror Kelvin Zebastian (7).

Planet
Terningkast 3
Pris: 348,-

Planet falt ikke helt i smak hos familien. Og endte med opp med terningkast 2
Planet falt ikke helt i smak hos familien. Og endte med opp med terningkast 2

Slik ble testen gjort:

Alle spillene er vurdert separat av Brettspillguiden.no og familien.

Den endelige karakteren er samlede resultatet fra de to gruppene.

Spillene har blitt vurdert ut ifra kriterier som tema og originalitet, spillglede og vanskelighetsgrad og regler.

Hver spiller har en en magnet jordklode/planet og et kort som viser det som skal være habitatet for den kloden. Deretter setter man opp spillet ved å legge ut stabler med terrengbrikker, som skal festes på kloden, og dyrekort. Når man har plassert alle terrengbrikkene på planeten sin vinner den spilleren som fyller kravene for dyrekortene som ligger åpent fremme. Da det er dette man får poeng for på slutten.

Familien: Spillet er ikke veldig spennende. Det er lett å spille, men litt vanskelig å telle poengene på slutten.

Brettspillguiden.no: En interessant kombinasjon av «pusleoppgaver» og taktisk kortsamling. Man må sette samen planeten på optimal måte for å få mest mulig poeng. Hvert spill oppleves som forskjellig. Men mangler et eller annet som trigger skikkelig.

Escape Room Familieutgave

Terningkast: 4

Pris: 264,50,-

Escape Room Familieutgave ble litt vanskelig for de aller yngste i familien
Escape Room Familieutgave ble litt vanskelig for de aller yngste i familien

I denne utgaven er det tre ulike historier. Man starter med å løse den første historien. Hver historie består av flere deler. Du må hele tiden løse gitte oppgaver før du får gå videre i spillet. På veien får du komponenter som må brukes og dersom du ikke kommer deg videre er det hjelpekort som skal gir deg hint. Klokka teller ned tiden og du har en time på deg til å løse hver del.

Familien: Dette er et morsomt spill, men man kan bli litt frustrert. Vanskelig for de yngste i familien, så passer best fra tenåringer og oppover. Lett å skjønne reglene.

Brettspillguiden.no: Oppgavene har god variasjon og historien henger sammen. Du får med ulike komponenter som brukes for å løse oppgavene. Folk har forskjellige evner og hjerner, så det er et gøy samarbeidsspill fordi det er ulike oppgaver til de ulike hjernene. Spillet passer for alle.

Tokyo Highway

Terningkast: 5

Pris: 349,-

Tokyo Highway er endte opp som familiensfavoritt
Tokyo Highway er endte opp som familiensfavoritt

Her skal man bygge motorveisystemet i Tokyo. Man må bygge veier med klosser og pinner, på kryss og tvers, for å være den som først kvitter seg med 10 biler på veiene man har bygget.

Familien: Gøy spill for hele familien. Her må man konsentrere seg for ikke å rive ned det man har bygd. Enkelt å lære og passer for de fleste.

Brettspillguiden.no: Fingerferdighetsspill der man må ta taktiske vurderinger i tillegg til de åpenbare ferdighetskravene. Hvor man bygger veier kan både åpne og lukke for de andre spillerne sine muligheter. Det morsomme og interessante er at brettet skapes underveis og blir veldig forskjellig for hver gang man spiller. Og det er stadig nye utfordringer.

Magic Maze

Terningkast: 6

Pris: 194,-

Magic Maze ble et av favorittspillene til familien
Magic Maze ble et av favorittspillene til familien

Her skal mystiske eventyrhelter ut å robbe et kjøpesenter for å få tak i magiske gjenstander. Flyttingen av brikker skjer i fellesskap fordi hver spiller har bare lov til å flytte i 1-2 retninger hver (oppover, til venstre, til høyre etc). Alle spillerne kan flytte alle brikkene, men man har ikke lov til snakke sammen. Så man må følge godt med for å prøve å skjønne hvor de andre spillerne vil du skal flytte brikkene. Flyttingen skjer under tidspress.

Familien: Morsomt samarbeidsspill. Litt stressende da det ikke er lov å snakke sammen. Spilles på ca en halv time og er gøy for hele familien.

Brettspillguiden.no: Et hektisk samarbeidsspill, som oppleves som friskt og nyskapende. Kan virke kaotisk i starten, men går etter hvert elegant når man får inn vanen og klarer å følge med på de andres flyt og hvor de vil flytte brikkene.