RUSSEBUSS: Jentegjengen fra Bergen startet planleggingen av russebussen for tre år siden.
RUSSEBUSS: Jentegjengen fra Bergen startet planleggingen av russebussen for tre år siden. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Brukt over en million på russebuss – får trolig ikke feire sammen

– Vi må respektere det som foregår. Selv om det betyr at russetiden avlyses.

De siste forberedelsene til russetiden er i gang. I et lagerbygg i Bergen står russebussen «Madhattan 2020» klar til å tas i bruk når feiringen starter i april, men russetiden henger i en tynn tråd.

– Situasjonen endrer seg fra dag til dag. Det er mye usikkerhet og ny informasjon hver dag, forteller bussmedlem Susanne Galtung Døsvig (18).

Sammen med 23 andre jenter, har vennegjengen brukt tusenvis av dugnadstimer for å finansiere en russebuss de trolig ikke kan bruke på grunn av koronaviruset.

– Det er selvfølgelig kjipt, men veldig forståelig. Vi kan ikke utsette oss en for en pandemi kun fordi russetiden er viktig for oss. Vi må tenke på de gamle og svake i samfunnet. De som faktisk er ofrene her, forteller Sandra Grieg (19).

Millionbudsjett

Jentene på russebussen har planlagt russetiden siden førsteklasse på videregående skole. Siden da har de sammen investert flere tusen dugnadstimer for å finansiere russebussen. Budsjettet er satt på over én million kroner.

– Vi kan ikke legge skjul på at det er trist hvis russetiden blir avlyst når vi tross alt har brukt mye tid og krefter på dette. Men vi vet jo at andre har det mye verre enn oss. Det er jo folk som har mistet jobbene sine, sier Døsvig.

Saken fortsetter under bildet.

MADHATTAN 2020: Jentene har jobbet dugnadstimer siden førsteklasse på videregående skole. Foto: Privat
MADHATTAN 2020: Jentene har jobbet dugnadstimer siden førsteklasse på videregående skole. Foto: Privat

Jentene følger fortsatt planen opp mot russetiden - frem til de får kontrabeskjed.

– Det kommer ny informasjon hele tiden, så vi må ta det på strak arm. Jeg tror ikke noen har en konkret plan for russetiden, for det er nok ikke det hverken politiet eller myndighetene tenker mest på. Kanskje de heller kan få lagt en plan når ting roer seg ned, forteller Tina Straume (18).

– Vanskelig å feire russetiden slik man har pleid

Kunnskapsminister Guri Melby (V) forteller til TV 2 at det er vanskelig å se for seg at man kan feire russetiden slik man har pleid å gjøre tidligere. Melby ønsker imidlertid å komme med en oppfordring til russen.

– Jeg vil oppfordre alle avgangselevene på videregående skoler til å være kreative, og se andre måter man kan markere en så viktig begivenhet på, forteller hun.

Jentene i «Madhattan 2020» ønsker å understreke at det er viktig å følge rådene til Folkehelseinstituttet.

– Vi må respektere det som foregår. Selv om det betyr at russetiden avlyses. Jeg er ikke redd for å bli smittet, men har ikke lyst å smitte andre i risikogruppen. Vi ønsker å stoppe denne pandemien, så da tar vi de forholdsreglene, forteller Straume.

Onsdag måtte Landstreffet i Stavanger avlyse det største arrangementet for russen på grunn av koronatiltakene.

– Tror dere andre medruss vil følge disse koronatiltakene dersom de fortsetter?

– Ja. Vi håper jo det. Vennene i vår omgangskrets er i hvert fall strenge med seg selv og de rundt seg. De fleste holder karantene og er hjemme for det meste, avslutter Grieg.

Helsedirektoratet: – Det blir vanskelig

Helsedirektoratet vil ta del i å avgjøre hvilke spilleregler som gjelder for elevene i russetiden. Seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Svein Høegh Henrichsen, tror at festlighetene vil bli begrenset.

– Russen må følge de råd og anbefalinger som gjelder for alle, og i praksis betyr det at det blir vanskelig å gjennomføre noen russefeiring i år. Vi ber om at man ikke foretar fritidsreiser med mindre de er strengt nødvendige, at man ikke samles mer enn fem personer og at man sørger for å holde 2 meters avstand til andre.

Henriksen forteller videre at kommunene også kan sette egne grenser for hvordan elevene skal få markere å være ferdig med den videregående opplæringen.

– Kommunene har anledning til å gå enda lenger i egne reguleringer etter smittevernloven. Det vurderer de ut i fra lokale forhold.

Forbyr «rulling»

Flere kommuner har vedtatt nye lovforskrifter som skal hindre smittespredningen, og som også setter tydelige grenser for russefeiringen. Haugesund kommune har vedtatt at følgende forskrift skal gjelde i kommunen.

«Russefeiring tillates ikke gjennomført. Dette gjelder «rulling» med buss eller andre sammenkomster, organiserte eller uorganiserte arrangementer hvor det nytes rusmidler og det er mer enn fem (5) personer tilstede.»

Politidirektør Benedicte Bjørnland innrømmer at russefeiringen vil bære preg av korona-tiltakene.

– I den situasjonen landet opplever nå er det viktig at alle følger de råd og føringer som helsemyndighetene gir, for å begrense smittespredning av koronaviruset. I år er det en spesiell situasjon der hensyn til smittevern må veie tungt, sier Bjørnland til TV 2.