REAGERER: Den britiske fregatten HMS Sutherland var et av fartøyene som forrige uke ble sendt ut i Nordsjøen etter at en stor russisk flåtestyrke dukket opp.
REAGERER: Den britiske fregatten HMS Sutherland var et av fartøyene som forrige uke ble sendt ut i Nordsjøen etter at en stor russisk flåtestyrke dukket opp. Foto: Shutterstock/Scanpix

Frykter at Russland skal utnytte korona-epidemien

Uvanlig høy russisk marineaktivitet i Nordsjøen har fått Storbritannia til å reagere.

Ni britiske krigsskip måtte forrige uke sendes ut for å overvåke det som betegnes som «uvanlig høy» russisk marineaktivitet utenfor Storbritannia. Det skriver flere britiske medier.

Utrykningen skal ha skjedd etter at sju russiske krigsskip plutselig ble oppdaget nær de britiske øyer.

– Marinen har gjennomført en målrettet operasjon for å skygge de russiske krigsskipene etter uvanlig høy aktivitet i Den engelske kanal og Nordsjøen, heter det i en uttalelse fra Royal Navy gjengitt av Reuters.

– Alt normalt langs norskekysten

Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter er kjent med den russiske aktiviteten utenfor Storbritannia, sier det ikke har pågått noe uvanlig utenfor norskekysten.

– Vi har ikke sett endringer i flyaktivitet eller marineaktivitet i våre nærområder, sier talsmannen til TV 2.

Talsmannen ser ikke noe ekstraordinært ved at russerne opererer i områdene utenfor Storbritannia, og mener dette kan forklares ved at NATO også har hatt høy aktivitet i det samme området.

– Vår egen aktivitet tiltrekker seg også oppmerksomhet, så det kan nok forklare noe. De følger med på oss, og vi følger med på dem.

Så langt i år har norske jagerfly vært på vingene 14 ganger for å identifisere russiske militærfly som nærmet seg Norges luftrom.

Fire av disse såkalte «scrambles» har skjedd etter at regjeringen kom med sine tiltak for å bekjempe koronaepidemien 12. mars.

Sist gang var onsdag denne uken, da flere russiske kampfly fløy fra Kolahalvøya og sørover til området utenfor Tromsø.

Bekymret for «koronadistraksjon»

I Storbritannia har man i forsvarskretser lenge vært bekymret for at Russland skal utnytte den unntakstilstanden koronaepidemien har skapt.

Russland, som ikke er blitt så hardt rammet av koronaviruset som flere av de vestlige land, kan blant annet ha en interesse av å sjekke hvordan NATO opprettholder sin militære beredskap i denne situasjonen.

Formannen i Forsvarskomiteen i det britiske underhuset advarte forrige uke om at fremmede makter kan ønske å dra nytte av at NATO-landene nå er blitt distrahert av koronasituasjonen.

– Vil vi kunne sikre oss at de som vil oss vondt ikke utnytter situasjonen, nå når vi er opptatt med koronaviruset? spurte den konservative politikeren Tobias Ellwood i underhusets spørretime 16. mars.

Moen sier epidemien ikke har påvirket det norske forsvarets evne til å følge med på hva andre stater gjør i Norges nærområder.

– Vi har måttet tilpasse oss situasjonen. Men vår situasjonsforståelse er like god, sier han til TV 2.