KALDT: Det blir trolig flere som spiller med hansker om Eliteserien strekker seg helt til februar 2021.
KALDT: Det blir trolig flere som spiller med hansker om Eliteserien strekker seg helt til februar 2021. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Tror på vinterserie: – Det er en syk situasjon

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror Eliteserien 2020 blir gjennomført med 30 runder, men ikke uten utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble det klart at Eliteserien ikke starter før tidligst i slutten av mai på grunn av koronakrisen. En oppstart helgen 23. og 24. mai har blitt foreslått fra Norges Fotballforbund, slik at man får spilt to runder før eventuelle landskamper i juni.

– Forbehold må tas når det gjelder videre tiltak og restriksjoner fra myndighetene, men målet er å starte opp sesongen med publikum tilstede, skrev NFF i pressemeldingen som kom tirsdag.

Skulle Eliteserien starte den helgen, er de allerede åtte runder på etterskudd. Det blir mye å ta igjen, og TV 2s fotballekspert tror man må belage seg på at sesongen 2020 strekker seg ut i 2021.

– Jeg tror vi kommer til å få se en full serie. Det er de norske klubbene helt avhengig av. De har ikke råd til å spille noe mindre enn en full serie, fordi da mister de mye av disse TV-pengene, og det har ikke disse klubbene råd til, sier Mathisen.

– Får bare godta vanskelige spilleforhold

Nesten samtlige Eliteserie-klubber har nå permittert spillere og trenere på grunn av utsettelsen. Det økonomiske bildet er forandret, og for å stable seg på beina igjen mener Mathisen at klubbene nå må tåle de utfordringene som kommer ved å spille en full serie, slik at det blir inntekter.

– Det kan godt være at vi da må spille kamper vinteren 2021, men det får så være. Da får vi bare godta at det blir ganske vanskelige spilleforhold rundt om i de norske byene, men dette er jo en spesiell situasjon, sier Mathisen og understreker:

– En syk situasjon som vi sannsynligvis aldri kommer opp i igjen. Derfor blir det ganske merkelige kamper i februar/mars 2021. Det lever vi fint med, det viktigste er at serien kan få spilt 30 runder.

Egentrening: – Lever fint med det

Med strenge restriksjoner som følge av koronaviruset, med blant annet forbud mot fellestreninger, må fotballspillere i Norge nå trene på egenhånd. I tillegg får de en mye lengre oppkjøring som følge av den siste utsettelsen.

– Spillerne har sine egne måter å trene på, om det er ute i skogen, eller langs fortauet. De har selvfølgelig en plikt i å holde seg i form, men samtidig kan de ikke ha kontakt med sine egne klubber. Noen klubber kan trene sammen i veldig små grupper, men stort sett nå er det slik at spillerne holder utholdenheten sin i form, og de trener litt styrke ved hjelp av de tingene de har lov til å trene med, forklarer Mathisen.

– Det er jo en veldig spesiell situasjon, for spillerne og idrettsutøverne som er på det høyeste nivået i Norge. Det er ikke optimalt hvis vi bare skal se på det treningsmessig, men de lever fint med akkurat dette i et par uker, understreker TV 2s fotballekspert.