MEDALJEDUO: Sammen har Are Strandli (foran) og Kristoffer Brun sørget for flere mesterskapsmedaljer i roing. OL i Tokyo skulle være siste konkurranse for Are Strandli, som nå kan være ferdig som toppidrettsutøver.
MEDALJEDUO: Sammen har Are Strandli (foran) og Kristoffer Brun sørget for flere mesterskapsmedaljer i roing. OL i Tokyo skulle være siste konkurranse for Are Strandli, som nå kan være ferdig som toppidrettsutøver. Foto: Ellen Kessel

Sammen er de et av Norges største medaljehåp i OL - nå vurderer en av dem å slutte

OL i Tokyo skulle være karrierepunktum for roer Are Strandli. Han er usikker på om han er motivert til å satse ett år til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For mange idrettsutøvere var utsettelsen av OL en kjærkommen nyhet. De kan jo forsøke igjen neste år, uansett. Men for roduoen Are Strandli og Kristoffer Brun, var den ikke særlig beleilig.

Sommerens leker i Tokyo skulle nemlig være karrierepunktum for Strandli, som nå er usikker på om han har motivasjon til å trene mot OL i ett år til.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det er en ekstremt spesiell situasjon, sier Strandli.

Bestemt seg for å legge opp

Han ble ikke overrasket da Den internasjonale olympiske komité (IOC) informerte om at OL ble utsatt til 2021, det hadde jo ligget i kortene en stund.

Men da IOC-president Thomas Bach offentliggjorde utsettelsen, sank det plutselig inn for Strandli at han kan være ferdig som roer.

– Jeg hadde tenkt at sommerens OL var et fint tidspunkt å avslutte karrieren. Det er utfordrende å trene for å være best, og samtidig få økonomien til å gå opp, sier rogalendingen, som jobber som journalist i Finansavisen ved siden av rokarrieren.

– Det krever vanvittig mye å være medaljekandidat i OL. Fokuset man må ha, alle de små detaljene som må gjøres perfekt, det er jo det alt står og faller på, fortsetter han.

OL-BRONSE: Kristoffer Brun (til v.) og Are Strandli kunne juble for bronse under forrige OL.
OL-BRONSE: Kristoffer Brun (til v.) og Are Strandli kunne juble for bronse under forrige OL. Foto: Junge, Heiko

Etter OL i Rio tok han et friår for å få motivasjonen tilbake. Den fant han igjen etter et år borte, men så begynte det å bli tungt igjen. Med OL i 2020 som det store målet, holdt han det gående.

– Akkurat nå begynte det å løsne igjen, så det er kanskje ikke tidspunktet å gi seg på, sier Strandli.

Tar lang tenkepause

Han vurderer nå å satse i ett år til, men er sannelig ikke sikker på om han kommer til å gjøre det.

– Jeg kommer til å tenke meg om i et par måneder før jeg tar valget, for det er viktig at det er veloverveid, sier han, og fortsetter:

– Hvis jeg slutter nå, så kommer jeg til å se andre forberede seg til OL og muligens angre. Det er en risiko for det.

– Du har jo en makker som også vil til OL. Hvor mye tenker du på ham når du skal ta avgjørelsen?

– Dette har vårt prosjekt i to og et halvt år, så det blir et tøft valg. Samtidig, hvis jeg ikke er motivert, så er det ikke bra for noen av oss, sier Strandli.

Går utover makkeren

Makker Kristoffer Brun kommer ikke til å mase på ham.

– Min strategi er å gi ham slack en stund, sier bergenseren, som selvsagt håper at Strandli ikke legger inn årene helt ennå.

– Det er mange ting som må på plass. Han var jo tydelig på at han skulle legge opp i år, så det var jo absolutt ikke planlagt å ta enda et år. Derfor må han ta en nøye vurdering, for han vet hva som kreves for å kjempe i toppen, sier Brun.

EM-GULL: Are Strandli (til v.) og Kristoffer Brun rodde raskest av samtlige dobbeltsculler i lettvektsklassen under EM i 2018.
EM-GULL: Are Strandli (til v.) og Kristoffer Brun rodde raskest av samtlige dobbeltsculler i lettvektsklassen under EM i 2018. Foto: Darko Bandic

Hans OL-drøm kan også bli knust av at makkeren legger opp. For dobbeltsculleren til Brun og Strandli er i lettvektsklassen, og singelsculler lettvekt er ikke en OL-øvelse. Om Brun skal kvalifisere seg til OL alene, må han derfor ro for seg selv - i en annen vektklasse.

– Det blir vanskelig på ett år, men det er kanskje plausibelt, sier Brun, og legger til:

– Men luften gikk litt ut av ballongen da OL ble utsatt. Vi var jo i kjemperute.

Vil holde seg i form med mosjonsløp

Mens Strandli tenker seg om, lover han å holde seg i form. Romaskinen i stuen blir kanskje ikke benyttet like hyppig som om det var OL om fire måneder, men lystbetont trening skal han få til.

– Jeg kommer til å trene fortsatt, selv om det ikke blir like intensivt som om det var OL til sommeren, sier Strandli, som er på motivasjonsjakt.

– Jeg håper å kunne delta på noe mosjonsløp og sånne ting, det hadde jeg suksess med da jeg tok en pause sist.