VIVALYTIC: Denne maskinen kan undersøke om en pasient har flere luftveissykdommer, og samtidig påvise koronaviruset. Foto: Bosch
VIVALYTIC: Denne maskinen kan undersøke om en pasient har flere luftveissykdommer, og samtidig påvise koronaviruset. Foto: Bosch

HURTIGTEST for KORONAVIRUSET:

– Vi vil at den begrenser pandemien så fort som mulig

Et tysk firma har utviklet hurtigtester for å påvise koronaviruset. Maskinen gir testresultatet før tre timer er gått.

Det tyske teknologiselskapet Bosch har, i samarbeid med diagnostikkselskapet Randox, utviklet maskinen som gjennomfører testen. «Vivalytic» skal bli lansert i Tyskland i løpet av april.

– Hurtigtesten vil gjøre at sykehusene vil kunne sette en diagnose tidligere enn før, sier en talsperson i Bosch til den tyske avisa Bild.

En ordinær koronatest bruker mellom ett og to døgn på å avgi svar.

Bosch skriver på sine nettsider at maskinen skal har en treffsikkerhet på over 95 prosent, i tillegg til at den er godkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Vi vil at hurtigtesten skal bidra til å begrense pandemien så fort som mulig, sier direktør i Bosch, Volkmar Denner.

Slik fungerer den

En prøve tas fra pasientens nese eller hals ved hjelp av en vattpinne, og blir deretter plassert i en boks, som allerede inneholder alle de kjemiske stoffene som er nødvendig for testen. Boksen blir deretter sendt inn i maskinen for analyse.

– Vivalytic-analysatoren er designet for å være så brukervennlig at til og med medisinsk personell som ikke er spesialutdannet skal klare å bruke den, skriver selskapet på sine hjemmesider.

Vivalytic-enheten er designet til å gjennomføre flere ulike medisinske tester, men kan foreløpig kun gjennomføre opptil ti tester per døgn.

– Det spesielle med Bosch-testen er at den tilbyr forskjellsdiagnose, og at den dermed kan undersøke pasienten for flere luftevissykdommer samtidig, sier Marc Meier, president i Bosch Healthcare Solutions.

Vaksine-strid

Farmasiselskapet Curevac i Tyskland skal også ha klart å utvikle en korona-vaksine, som skal være klar til å bli testet på mennesker allerede i juni.

Innenriksminister i Tyskland, Horst Seehofer, har dog bekreftet at amerikanske myndigheter har forsøkt å sikre seg rettighetene til alle vaksinene som firmaet produserer.

Avisa Welt am Sonntag har tidligere skrevet om at Trump-administrasjonen har tilbudt seg å investere i Curevac, i bytte mot at selskapet flytter forskningen til USA.

– Denne historien er veldig overdrevet. Den amerikanske regjeringen har vært i kontakt med mer enn 25 farmasiselskaper som hevder de kan produsere en vaksine, skal en talsperson fra de amerikanske myndighetene ha svart.

Mange testes

Tyskerne gjennomfører nå en halv million koronatester i uka.

– Grunnen til at Tyskland har så få dødsfall i forhold til antall smittede, kan forklares med det faktum at vi gjennomfører et ekstremt høyt antall diagnosetester i laboratorier, sier virolog Christian Drosten som er leder for Institutt for virologi på Charite-sykehuset i Berlin.

222 personer er bekreftet omkommet i Tyskland som følge av koronaviruset, samtidig som rundt 39.500 personer er bekreftet smittet.