Sundeep Patpatia spiller vanligvis Call of Duty eller Skyrim på pc-en sin. Nå får den et annet formål, i tillegg.
Sundeep Patpatia spiller vanligvis Call of Duty eller Skyrim på pc-en sin. Nå får den et annet formål, i tillegg. Foto: Privat

Sundeep (35) dropper gaming for å bidra til koronaforskning

Tobarnsfaren fra Kristiansand er en av stadig flere nordmenn som bidrar med datakraft fra sin egen PC i kampen mot koronaviruset.

– Om det skulle bli litt mindre gaming enn vanlig, så får det bare være, ler Sundeep Patpatia.

Den 35 år gamle sørlendingen følger nøye med på siste nytt om koronaviruset, som påvirker samfunn verden over.

Nå har han funnet en måte han kan bidra i kampen mot viruset, uten at han trenger å løfte en finger.

Gamer-pc i korona-kampen

– Jeg jobber med teknologi, men hadde faktisk aldri hørt om dette konseptet før. Da jeg forstod hvor enkelt det var, tenke jeg: "steike, dette må jeg bidra til!", forteller Patpatia.

Han er en av stadig flere nordmenn som i disse dager bidrar til forskning på koronaviruset, ved å "donere" bort datakraft fra sin egen maskin.

– Jeg har drevet med gaming siden 90-tallet, og alltid vært glad i data. Jeg har bygget meg en ganske kraftig pc. Når jeg ikke bruker den selv går den nå likevel for fullt for å bidra til forskning, forteller han.

Data-dugnad via internett

Konseptet heter Folding@Home, et forskningsinitiativ som har som formål å bidra til at sykdommer blir kurert. Idéen bak konseptet er følgende:

Sundeep Patpatia mener flere burde bidra til data-dugnaden.
Sundeep Patpatia mener flere burde bidra til data-dugnaden. Foto: Privat

Alle datamaskiner har kraft til å utføre oppgaver. I store forskningsprosjekter trenger forskerne iblant store mengder datakraft, blant annet for å simulere kompliserte modeller.

Enkelt forklart kan man via Folding@Home-initiativet gjøre denne datakraften tilgjengelig for forskerne via internett. Når du ikke trenger datakraften selv, kan kraften i datamaskinen din utnyttes av forskerne. Så langt bidrar over 400 000 i prosjektet, ifølge det velrennomerte teknologinettstedet Engadget. Teamet bak stilte selv nylig i en såkalt Ask Me Anything-seanse på reddit, der man fritt kunne stille dem spørsmål om prosjektet.

Bidrar - med ett unntak

Sundeep har som mange andre hjemmekontor for tiden, og må iblant bruke maskinen til arbeid.

– Det som er fint er at man selv kan velge hvor mye datakraft man vil bidra med. Hvis jeg trenger kraft nok til å bruke nettleser eller gjøre enkle jobber, justerer jeg ned hvor mye kraft jeg bidrar med til prosjektet, forteller han.

Det er bare ved noen få unntak at han lar forskning være forskning.

– Når jeg skal game (spille dataspill, journ. anm), så skrur jeg bidraget mitt helt ned til null. Da får de klare seg uten mitt bidrag, ler den blide sørlendingen.

Håper å gi svar

Lederen av Folding@Home-initativet, Greg Bowman, delte nylig de første resultatene av simuleringen på Twitter (se under). Foreløpig har ikke prosjektet ført til konkrete funn, men ifølge Bowman er målet at det skal gjøre det på sikt.

Du kan lese flere detaljer om prosjektet i Bowmans oppdatering om deres arbeid med koronaviruset.

Sundeep mener at flere burde bidra, uavhengig av om man har en kraftig pc, eller ikke.

– Jeg synes det er en fin oppfordring. Du kan selv velge når du vil bidra, og når du vil bruke maskinen selv. Det eneste det koster deg er kanskje en litt høyere strømregning, men jeg synes saken er vel verdt de pengene, sier han.