SMITTETELT: Et smittetelt satt opp utenfor Aker legevakt. Til høyre Anne Spurkland, professor i molekylær immunologi ved Uio.
SMITTETELT: Et smittetelt satt opp utenfor Aker legevakt. Til høyre Anne Spurkland, professor i molekylær immunologi ved Uio. Foto: NTB scanpix / Uio

Derfor kan også unge, friske bli hardt rammet av koronaviruset

Gener, immunforsvar og hvordan du oppfører deg etter at du kjenner symptomene, kan spille inn på hvor dårlig du kan bli av koronaviruset.

– Alle kan bli smittet av viruset, men hvordan det går for hver enkelt, avhenger av hvordan immunforsvaret reagerer, sier Anne Spurkland, immunolog og professor i medisin ved Universitetet i Oslo, til TV 2.

Hun forklarer at immunforsvaret er delt i to deler. Det medfødte immunforsvaret, og det tilpassede immunforsvaret.

Immunforsvaret avgjør

– Når man får et virus, vil det medfødte immunforsvaret ta affære. Dette er egenskaper vi har ved kroppen som er ganske likt for alle. Hvordan det medfødte immunforsvaret reagerer, kan ha betydning for hvordan sykdommen forløper, sier hun.

Det tilpassede immunforsvaret er det immunforsvaret vi bygger opp gjennom hele livet, når vi blir utsatt for for eksempel virus.

Fordi koronaviruset er et nytt virus, vil ingen i utgangspunktet ha et tilpasset immunforsvar mot dette viruset. Men i løpet av infeksjonen vil det tilpassede immunforsvaret komme på banen og lage antistoffer mot viruset, slik at vi blir immune.

Blir engstelig

De siste dagene har vi hørt om flere unge personer som er innlagt på sykehus, og i respirator, etter å ha blitt smittet med koronaviruset.

Overlege Are Berg ved Folkehelseinstituttet sier at det ikke er tvil om at unge og friske kan få alvorlig forløp av koronaviruset. Og han har full forståelse for at folk blir engstelig for dette.

ENGSTELIG: Overlege Are Berg ved FHI sier at han skjønner at folk blir engstelig. Foto: TV 2
ENGSTELIG: Overlege Are Berg ved FHI sier at han skjønner at folk blir engstelig. Foto: TV 2

– Jeg skjønner at folk blir engstelig. Jeg kan kjenne på engstelse selv, jeg. Men de aller, aller fleste unge, friske vil klare seg selv om de får et alvorlig forløp, sier Berg.

Overlegen sier at det heller ikke er et ukjent fenomen, ved andre alvorlige virussykdommer, at unge og friske også blir alvorlig syke og dør.

– Vi ser at det, en sjelden gang, også er alvorlige forløp ved for eksempel influensa, som dessverre også ender med dødsfall hos unge og friske personer. Men det er ikke så ofte som hos eldre. Men forskjellen ved en så stor pandemi som vi har nå, er at svært mange kan bli syke samtidig og da er det også flere unge som blir både syke og alvorlig syke, sier Berg.

Genetiske variasjoner

Professor Spurkland sier at det er forventet at det kommer noen unge, som var friske, men som blir veldig dårlige.

– Det er rapportert om dette også fra andre land, sier Spurkland.

Hun understreker også at pasienter som i utgangspunktet var friske, kan dø.

– Når en person er innlagt på en intensivavdeling, har sykdommen kommet langt, og en del av disse vil ikke overleve, selv om de er unge, sier professoren.

En forklaring på dette, kan blant annet være genetiske forskjeller.

– Det er sånn generelt at virusinfeksjoner kan ha et variabelt forløp, avhengig av disse underliggende genene. Noen ganger kan folk for eksempel bli veldig dårlige av herpesvirus. Det kan komme av at man mangler et eller annet gen som er viktig for å bekjempe akkurat dette viruset. Slike genfeil merker man ikke før viruset kommer inn i kroppen. Det kan være noen slike ting vi ser nå, at noen blir kjempedårlige av covid-19, fordi det finnes små «hull» i det medfødte immunforsvaret som først kan oppdages nå som viruset er her, sier hun.

Råd om du blir syk

Spurkland understreker at viruset foreløpig er svært nytt, og antallet pasienter i Norge såpass få, at det fremdeles er mye vi ikke vet om det.

Hun har likevel noen klare råd om du mistenker du har koronaviruset.

– Når man får en virusinfeksjon, vil man bli trøtt, miste apetitten, ja egentlig ønsker man bare gå å legge seg. Dette er immunforsvarets tegn. Om du er trøtt, så gå å legg deg, slik at immunforsvaret får best mulig arbeidsforhold, sier hun.

Hun anbefaler også å droppe febernedsettende medikamenter, og la kroppen jobbe.

– Feberen som har vært rapportert ved koronavirus er ikke for høy, og feberen setter i gang immunforsvaret. Temperaturen gjør at immunforsvaret blir mer effektivt. Å ta febernedsettende medikamenter kan gjøre vondt verre, forklarer hun.

Hun anbefaler også å ta det helt med ro, kople av fra hjemmekontoret, og bare la kroppen jobbe.

Kan bli kvalt

Spurkland er også helt klar på at du skal ta symptomene dine på alvor. Om du får tungpust, må du kontakte helsepersonell.

– Hvis man opplever å ikke få nok luft, da må du si fra. Ring legen din eller koronatelefonen så du får diskutert situasjonen din med erfarne helsepersonell. I verste fall kan det være bare timer til dette er svært alvorlig, sier hun.

  • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå å ta deg i ansiktet.
  • Personer som bor sammen kan omgås normalt.
  • Unngå håndhilsning, samt kyssing og klemming utenfor hjemmet.
  • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
  • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
  • Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper.
  • Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige.
  • Hvis du får feber eller luftveissymptomer bør du isolere deg hjemme til ett døgn etter at du er frisk.
    Kilde: FHI

Hun forklarer at kroppen kan komme i en situasjon der kapillærene i lungene blir utette, og der det da vil lekke proteinholdig væske fra blodårene og inn i lungene. Hvis dette skjer samtidig og overalt i lungene, blir pasienten kvalt av sin egen blodvæske i løpet av få timer.

Spurkland blogger om viruset, og har skrevet boken Immun, om immunforsvaret.

– Under SARS-epidemien døde svært mange av dette. Det handler om at immunforsvaret mister balansen og sender signaler ute av kontroll. Det er viktig at også unge mennesker, som kan tro de er utenfor skuddlinjen fordi de er friske, er oppmerksom på dette, sier hun.

Overlegen ved Folkehelseinstituttet legger til at han oppfordrer alle aldergrupper til å ta myndighetenes helseråd alvorlig: Være nøye med håndvask, holde avstand til andre, ha god hoste- og nysehygiene, isolere seg om man føler seg dårlig og ta kontakt med lege om man får symptomer på alvorlig luftveisinfeksjon og særlig ved økende pustebesvær.