FELTSYKEHUS: Militært personell setter opp et feltsykehus i Göteborg.
FELTSYKEHUS: Militært personell setter opp et feltsykehus i Göteborg. Foto: ADAM IHSE/TT/ NTB scanpix

Hevdet at situasjonen er «stabil». Så kom meldingen om 18 døde i Stockholm på ett døgn

– Svenske myndigheters doble koronabudskap er et havari, mener aviskommentator.

Anonyme kilder sier til Aftonbladet torsdag at det pågår intense politiske diskusjoner om å isolere Stockholm.

Svenske politikere frykter nå at folk vil bruke påsken på å reise til fjellet eller til sommerhyttene sine, ifølge opplysninger Aftonbladet har fått,

Politikerne skal nå være i gang med å se etter muligheter i loven til å stenge byen, slik finnene gjorde med Helsingfors-regionen onsdag.

Helsemyndighetene i Sverige vurderer så langt ikke å sette Stockholm i karantene, opplyste statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Det er nå 71 døde i Sverige av koronaviruset, 37 av dem i Stockholm, ifølge Expressen.

2.806 personer er bekreftet smittet, ifølge helsemyndighetene. 176 av dem får intensivbehandling på sykehus.

Det er fortsatt tilgjengelig kapasitet for intensivbehandling i alle regioner, opplyser fungerende kriseberedskapssjef Taha Alexandersson i Socialstyrelsen. Hun sier også at det akutte behovet for verneutstyr er dekket.

Onsdag fortalte den svenske helsedirektøren Björn Eriksson at 18 mennesker hadde dødd av koronaviruset i hovedstadsregionen det siste døgnet.

– Stormen er her. Vi vet ikke hvor sterk den kommer til å bli, men vi er midt oppe i den, sa Eriksson, som er helsedirektør i region Stockholm.

Men bare timer før hadde landets statsepidemiolog, Anders Tegnell, hevdet at situasjonen i Sverige var «stabil».

– Havari

Nå møtes myndighetenes doble budskap med kritikk fra Aftonbladets kommentator Oisin Caldwell:

– Hvordan kan to budskap fra to sentrale aktører i løpet av noen få timer være så diametralt forskjellige, spør avisens kommentator.

Han oppsummerer de to pressekonferansene med ett ord: Havari.

TAXI: En taxi desinfiseres i Stockholm.
TAXI: En taxi desinfiseres i Stockholm. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB scanpix

– Sverige står i den vanskeligste situasjonen siden andre verdenskrig, og korrekt informasjon fra myndighetene er avgjørende for hvordan vi skal takle den, skriver Caldwell i Aftonbladet torsdag.

På en pressekonferanse onsdag kveld oppga Eriksson at 1.070 mennesker er bekreftet smittet i regionen. Av dem er 300 innlagt på sykehus, hvorav 65 får intensivbehandling.

Onsdag var i alt 62 mennesker døde i Sverige etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Antall smittede lå onsdag kveld på 2.526, ifølge Worldometers.

Hard kritikk fra norske eksperter

Sverige har ikke valgt å innføre like strenge restriksjoner som Norge og Danmark.

Statsepidemiolog Tegnell har sagt at deres strategi er å stoppe smitten, slik at helsevesenet ikke overbelastes. Likevel er skoler og barnehager fremdeles åpne.

– Sverige har en mer vitenskapelig tilnærming enn Norge når de velger å holde skolene åpne, ifølge den svenske professoren Agnes Wold.

Hun har advart mot å stenge skoler og førskoler, fordi foreldrene hindres fra å jobbe.

– Det viktigste nå er å beskytte helsevesenets funksjoner, fordi mange vil bli alvorlig syke og få behov for avansert helsehjelp i månedene fremover, sa Wold til Khrono.

Tidligere smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen er blant de norske ekspertene som nå går åpent ut og retter hard kritikk mot Sveriges strategi.

– Barn er smittebærere. Om de selv ikke blir syke, kan de spre smitten videre. Så lenge barn løper rundt og smitter i skolene, spres det også i samfunnet, sier Andersen til Aftonbladet.

Hun påpeker at nordiske land i lang tid har brukt isolasjon og karantene som smitteverntiltak.

– Det er veldig rart at svenskene nå ser bort fra dette, sier Andersen til avisen.

Frykter større smittespredning

Smittevernforsker Jörn Klein, som er førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, uttrykker også uro over at svenske skoler holdes åpne.

– Jeg tror at Sverige på grunn av det eksponentielle forløpet kommer til å få en større smittespredning.

Klein har tidligere påpekt at koronaviruset er så smittsomt at om man er forsiktig og kun møter noen få venner hjemme i en privatbolig, vil det likevel være risiko for spredning. Dette er fordi alle som er tilstede vil ha vært i kontakt med flere andre mennesker, som potensielt er smittebærere.

Han stiller spørsmål om det er økonomiske overveielser som har ført til de svenske tiltakene.

– Om det er tilfellet, bør svenskene spørre sine myndigheter om hva prisen for et menneskeliv er, sier Klein til Aftonbladet.