DE RIKE OVERLEVER: Små klubber vil få det tøft om koronapausen blir langvarig. Da kan avstanden frem til Manchester United og PSG bli enda større.
DE RIKE OVERLEVER: Små klubber vil få det tøft om koronapausen blir langvarig. Da kan avstanden frem til Manchester United og PSG bli enda større. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt

– Europeisk superliga kan bli en konsekvens av koronakrisen

Tor-Kristian Karlsen mener en langvarig korona-krise vil øke forskjellene mellom store og små klubber.

Det nærmer seg påske, men det er folketomt på de fleste fotballarenaene i Europa. Ingen vet når det kan spilles fotball igjen. Samtidig løper utgiftene for klubbene.

I juni er det mange spillere som står uten kontrakt. Det er fortsatt i det blå hva som skjer med sommerens overgangsvindu. FIFA har satt ned en arbeidsgruppe for å takle korona-utfordringene som kommer på løpende bånd. Ett av forslagene til arbeidsgruppen er ifølge et lekket dokument å forlenge utløpende kontrakter samt utsette overganger som allerede er i boks.

Tor-Kristian Karlsen, tidligere sportsdirektør i Monaco og senest sportslig leder i Start, misunner ikke posisjonen klubblederne sitter i nå.

– Alt handler om når man kommer i gang. Jeg tror man holder ut til juni eller juli. Da begynner det å gå på likviditeten løs, sier han.

– Jeg har tatt en ringerunde, og ingen vet noen ting. Man må trikse mellom forskjellige scenarier hele veien. Kommer man i gang med tomme tribuner? Er det forsvarlig? Eller skal man vente til publikum kan komme? Og når er det realistisk? De vibbene jeg plukker opp fra agenter og klubbledere er at overganger har veldig liten prioritet nå. Mange er bekymret over eksistens, sier Karlsen.

For lønningsnivået er skyhøyt i Premier League. Aston Villa investerte penger i nye spillere i januar i håp om å berge plassen i Premier League. Nå ligger klubben på nedrykksplass og går en uviss fremtid i møte. Et nedrykk får enorme konsekvenser. At ingenting skjer kan også få enorme konsekvenser.

ETTERTRAKTET: Jack Grealish står nok på ønskelisten til mange Premier League-klubber, men det spørs om noen tør å prøve seg i sommer.
ETTERTRAKTET: Jack Grealish står nok på ønskelisten til mange Premier League-klubber, men det spørs om noen tør å prøve seg i sommer. Foto: Andrew Yates

– I verste fall får ikke Aston Villa solgt en spiller som Jack Grealish fordi de fortsatt er i lockdown og ingen vet når det starter. Hadde man vært sikker på at spillerne var likvide kunne man fått kreditt mot spillerrettigheter, men det er ingen som vil gi deg det nå når man ikke vet hvordan markedet vil være. Det vil være et verre scenario - at man ikke klarer å møte forpliktelser på grunn av at kampinntekter, kommersielle inntekter og tv-penger er borte. Da må man fristille spillere fordi man ikke klarer å betale lønn. Da vil ikke agentene spille på ditt lag. De vil jobbe for klienten og heller ta deg til skifteretten, sier Karlsen.

Europeisk superliga?

Tiden jobber for de største klubbene i Europa.

– De store er jeg ikke bekymret for. Resultatet av dette kan bli en superliga-variant. De store klubbene vil stå så mye sterkere igjen, forskjellene vil bli større og det er mer naturlig at de privilegerte spiller mot hverandre over landegrensene enn at de store skal spille mot lag som virkelig har blødd. Jeg tror det kan bli konsekvensen av dette, sier han.

En av utfordringene Karlsen peker på, er hva som bør skje med spillere som går ut av kontrakt i sommer.

– Det må håndteres i faser. Det avhenger av hvem og når som får spilt ferdig. Så handler det også om spillere som er ute av kontrakt. De må også få anledning til å signere nye kontrakter og gå til nye klubber. Spørsmålet er om man skal forskyve det store vinduet på sommeren til høsten. Hvis 2019/20-sesongen i det hele tatt blir ferdigspilt, kommer det til å ta tid. Man må ha et hovedvindu før 2020/21-sesongen starter.

– Veldig stort dilemma

Et stort spørsmål er om spillere klubbene henter i sommer kan bidra i sesongavslutningen i de ulike ligaene. Chelsea har for eksempel allerede sikret seg Hakim Ziyech fra Ajax. Skal han være med og skyte Chelsea mot Champions League-plass denne sesongen? Skal kontraktsløse spillere forsterke lag i sesongavslutningen?

– Det er et veldig stort dilemma. Jeg mener overgangen og kontrakten burde godkjennes slik at de får lønn, men for meg virker det ikke rimelig at de kan spille i 19/20-sesongen, sier Karlsen.

Han tror mange klubber vil være svært forsiktige om overgangsvinduet åpner før sesongen er ferdigspilt.

– De fleste speiderne i Premier League har gjort grunnarbeidet. De har en god idé om hvem de vil forsøke seg på. Bortsett fra de helt store klubbene tror jeg det er mange som ikke ønsker å dra på seg økonomiske forpliktelser. I Premier League snakker vi om spillerlønninger på godt over en million kroner i uken og oppover. En sånn utgift pluss overgangssum er ikke noe man ønsker å pådra seg under rådende forhold. I verste fall er ikke Premier League i gang igjen før januar 2020. Da sitter man på en spiller som har kostet deg en halv årslønn pluss overgangssum. Det kan være godt over 100 millioner kroner uten at han har sparket en ball.

For klubber som Aston Villa tror han det vil være uaktuelt å kjøpe spillere.

– De jobber vel etter en tanke om at 2019/20-sesongen skal ferdigspilles. Det vil være katastrofe for dem om den ikke blir ferdigspilt. Da kan de risikere å rykke ned med all den bagasjen de har dratt med seg. Barcelona og Neymar blir nevnt som en superovergang som skal finne sted. Barcelona er rike, men selv den overgangen kommer nok til å bli hengende lenge, spår Karlsen.

For de små klubbene i Spania hjelper det at Spanias Fotballforbund (RFEF) har lansert et redningsplan ved hjelp av landets egne banker. Bankene har lagt opp til at klubbene har tilgang på en kassekreditt verdt 500 millioner euro.

– Vi ønsker å strekke ut en hjelpende hånd til profesjonell fotball, sier RFEFs president Luis Rubiales.

– Manchester United blant klubbene som er best rigget

Men det er en rekke andre utfordringer som også melder seg i korona-krisen.

– Et annet dilemma er at mange av de utenlandske spillerne har dratt hjem. Hvis ett land løser viruset, er det ikke dermed gitt at det er borte overalt. Så skal man få spillere tilbake fra land hvor viruset fortsatt eksisterer med påfølgende karantener. Så skal man kjøpe spillere fra ligaer hvor det ikke har vært aktivitet. I hvilken tilstand er spilleren? Har han blitt fulgt opp, og har han vært flink til å holde på med egentrening, spør Karlsen retorisk.

– Jeg tror Manchester United er en av de klubbene som er best rigget for dårlige tider, selv om de har mye gjeld. De har eiere og samarbeidspartnere som er lojale, støtter opp om produktet og får god verdi av å være assosiert med Manchester United selv om det ikke spilles kamper. De store klubbene er vinnerne. Det er verre med de små klubbene som har pengeproblemer. Spillerne er der, stadion er der og treningsfasilitetene er der. Utfordringen er å klare å holde det flytende. Hadde det vært en eksklusiv fotballkrise, hadde det vært litt annerledes. Da hadde det vært lettere å få finansiell hjelp. Men alle trenger hjelp nå. Det er ikke slik at proff-fotballen skal ha særstatus eller stå først i køen når pengene deles ut, avslutter han.