fyrer løs mot klubber i krise:

– Hadde hentet halve Strømsgodset-stallen

Frank Lidahl har ikke videre sympati med klubbene som advarer andre klubber mot å hente permitterte spillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en knapp uke siden permitterte Strømsgodset samtlige spillere og trenere. Nesten alle Eliteserie-klubbene har permittert ansatte etter at koronakrisen tok av. Noen har valgt en annen strategi. FK Haugesund permitterte alle bortsett fra fem spillere.

I Obosligaen har Ranheim og Lillestrøm gått mot strømmen. De har valgt å skjerme spillerne.

– Vi tror dette er med på å styrke fellesskapet ytterligere. Vi bygger en sterkere lojalitet til klubben og hverandre, noe som vil gi oss et fortrinn når vi skal i gang igjen, sier Ranheims daglige leder Frank Lidahl.

Han er ikke imponert over klubbøkonomien i norsk fotball.

– Jeg vet litt om sårbar klubbøkonomi. Da jeg kom inn i Ranheim, brukte vi 2016 og 2017 på å kjempe mot konkurs. Jeg har alltid tenkt at vi ikke kan bruke mer penger enn vi har. I Ranheim har vi brukt de siste årene på å bygge stein på stein. Vi har gått i pluss. Det er mulig jeg er dum, men jeg tror det er en del av det å drive en fotballklubb at man faktisk leverer et plussresultat. Det gjør oss i stand, i disse tider, til å investere i kjerneproduktet på kort sikt, sier han.

Lidahl har lite sympati med klubber som advarer agenter og andre klubber mot å hente permitterte spillere.

– Apropos med solidaritet: Hadde det ikke vært for at vi driver med trønderske fotballspillere, skulle jeg henvendt meg til Godset og hentet halve spillertroppen deres etter 14-dagersregelen.

– Tror du at du hadde fått ja?

– Nei, til det tjener de altfor godt der nede, humrer Lidahl.

Den frittalende Ranheim-lederen mener det er gode grunner til å betale spillertroppen under krisen.

– Vi synes det er litt for lettvint å ta for gitt at man, selv om man er permittert, skal gjøre den samme jobben ved å være i jobb. Vi mener de må være i jobb slik at vi kan følge dem tettest mulig opp. Det gir oss bedre forutsetninger for sammen å være bedre forberedt, forteller Lidahl.

– Byttet ut mann og mus

Klubblederen mener koronakrisen har avslørt et underliggende problem, et problem med dype røtter. Han understreker at han ikke ønsker å bli sett på som en dårlig og bitter taper.

– Jeg føler vi skal være forsiktige med å se dette isolert i forbindelse med koronakrisen. For meg må man se det i et mer helhetlig bilde, la oss si de to siste årene. Det forteller meg at det finnes klubber der ute som overhodet ikke har vært styrt godt nok økonomisk, sier Lidahl.

– I fjor lå vi søvnløse om nettene og kjempet med ryggen mot veggen for å beholde plassen i Eliteserien. Vi gjorde det vi sa vi skulle gjøre. Vi kunne ikke tillate oss å bruke mer penger enn vi hadde. Vi gikk med 1,6 millioner kroner i pluss. Vi ser at de vi konkurrerte mot, Strømsgodset, byttet ut mann og mus i spiller- og trenergruppen i løpet av sommeren. De gikk tolv millioner i minus, og jeg leste i avisen at ingen plukker opp regningen. Og de var bortimot de første som permitterte mann og mus da korona dukket opp. Det er også de som er tydeligst på at man skal være solidariske og ikke hente hverandres spillere etter 14-dagersregelen. Jeg setter spørsmålstegn ved sånne forhold. Er fotballen tjent med at vi ikke er mer opptatte av å gå i pluss, spør han retorisk.

– Tror du klubber bevisst utnytter krisen?

– Det vil jeg ikke si. Jeg har respekt for vanskelig klubbøkonomi. Når det er sagt, er det ikke med koronakrisen de økonomiske utfordringene i idretten har kommet til overflaten. Tvert imot har det vært en gjenganger over mange år, og jeg har selv vært en del av det i Ranheim. Men det blir litt rart hvis koronakrisen blir et økonomisk fortrinn for noen sammenlignet med andre. Jeg mener vi har et ansvar som arbeidsgiver til å snu hver eneste stein for å beholde dem som bør være i jobb i jobb. Spesielt en spillergruppe.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener Lidahl har gode poenger.

– Jeg er helt enig med det Frank Lidahl sier. Det er veldig mange klubber i Eliteserien og Obosligaen som nå sliter tungt økonomisk. En del av forklaringen er koronaviruset, men det er først og fremst fordi disse klubbene har styrt dårlig økonomisk i lang, lang tid. Strømsgodset signerte Niklas Gunnarsson i februar og ga ny kontrakt til Kristoffer Tokstad i mars. Nå er samtlige spillere permittert fordi klubben har altfor dårlig økonomi. Det er ikke på grunn av viruset. Det er fordi de har byttet ut store deler av spillerstallen sin og brukt penger de egentlig ikke hadde råd til å bruke. Nå sitter de med skjegget i postkassen, sier Mathisen, og legger til:

– De må være klar over at andre klubber kan plukke spillere. Kontraktene er ikke uoppsigelige slik som Vålerenga sier. Når spillerne er permitterte, løper klubbene en risiko. Spillerne kan bli hentet av andre klubber i Norge eller i utlandet. Jeg blir overrasket om det ikke kommer til å skje, for spillerne har også rettigheter. De vil skaffe seg en kontrakt som er så lang og god som mulig. Jeg skjønner godt om de ser seg om etter andre muligheter, og det er på ingen måte feil.

På Twitter skriver Vålerengas Jonatan Tollås Nation at måten de norske klubbene opererer på i dag, kan føre til flere illojale spillere:

«Hot take: Summene de norske toppklubbene betaler advokater om dagen, for å bl.a. svekke egne spilleres rettigheter, kommer til å bidra til illojalitet fra spillere. Veldig kortsiktig tenkning. Forsøker å strippe spillere som allerede er satt på dagpenger for rettigheter.»

Tollås Nation ønsket ikke å utdype meningen sin ytterligere onsdag kveld.

– Får en litt dårlig følelse

Lidahl mener Ranheims holdning også kan bidra til å beholde og eventuelt få nye sponsorer, og dermed gå i pluss de kommende årene.

– Hvis vi skal bygge et omdømme som øker inntektsstrømmen over tid, må grunnregelen være at vi ikke kan bruke mer penger enn vi har. Vi får tro at denne situasjonen er med på å justere og korrigere hele bransjen inn på rett spor, for folk flest er drittlei av dårlig økonomi i idretten generelt. Da skal i hvert fall ikke vi i fotballen stå her og utnytte situasjonen. Jeg vil ikke si at det blir gjort, men jeg får en litt dårlig følelse, sier Lidahl.

Strømsgodset ønsker ikke å stille til intervju, men har kommet med et skriftlig tilsvar.

– Vi kjenner oss ikke igjen i Frank Lidahls virkelighetsbeskrivelse, så uttalelsene får stå for Ranheims egen regning. Akkurat nå har vi mer enn nok med å ta oss av de kortsiktige utfordringene knyttet til den dugnaden vi alle er en del av, og vi ønsker ingen debatt i media om hvordan andre klubber måtte håndtere situasjonen. Dette tar vi i så fall direkte med kolleger i de andre klubbene, skriver Dag Lindseth Andersen, daglig leder i Strømsgodset.