FØRE-VAR-PRINSIPPET: Ove Talsnes påpeker at advarselen mot en rekke medikamenter er for å være på den sikre siden.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
FØRE-VAR-PRINSIPPET: Ove Talsnes påpeker at advarselen mot en rekke medikamenter er for å være på den sikre siden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Advarer norske topputøvere mot smertestillende etter koronafunn

Norske og internasjonale utøvere blir sterkt anbefalt om å holde seg unna en rekke vanlige smertestillende i tiden fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller Ove Talsnes, lege i Helseteamet Tokyo 2020 og medisinsk ansvarlig i Norges Friidrettsforbund, til TV 2.

Paracetamol kan brukes, men andre medikamenter som Ibux, Ibuprofen, Voltaren, Voltarol, Naproxen frarådes nå. Dette er medikamenter som blir mye brukt i idrettsmiljøet.

Dette er fordi man frykter, uten at det enn så lenge er beviselig, at bruk av disse medikamentene kan gjøre unge og friske mennesker mindre motstandsdyktige mot en alvorlig utvikling av koronaviruset.

– Veldig mye brukt i idrettsmiljøet

– Bruk av såkalte antiflogistika (betennelsesdempende og febernedsettende medisiner) har vist seg i ellers unge og friske mennesker, spesielt i Frankrike, som har blitt lagt inn på intensivavdelinger etter koronasmitte. Fire av ungdommene hadde brukt betennelsesdempende medisiner, og det antydes at det er snakk om bruk av ibuprofen. Et par andre rapporter antyder noe av det samme. Det har vært en diskusjon de siste dagene, sier Talsnes, og fortsetter:

– Verdens helseorganisasjon (WHO) kom med en anbefaling om å være forsiktig med bruk av denne typen medisin. Så trakk de den tilbake, da de så på vitenskapen bak det. De så ingen klinisk sammenheng som gjorde at de kunne gå ut med klare anbefalinger. Så har det blitt diskutert en del de siste dagene, og idrettsmedisinmiljøet har blitt enig om å være føre var med denne typen medisiner og da anbefale folk ikke å bruke dem.

Den samme advarselen gjelder kortisoninjeksoner i ledd, forklarer Talsnes, men legger til at «det er helt greit å bruke paracetamol».

Utøvere både i Norge og internasjonalt anbefales nå å være forsiktig med bruken «inntil ny beskjed kommer».

– Dette er en type medisin som brukes ganske mye mot muskel - og skjelettsmerter. Det er veldig mye brukt i idrettsmiljøet. Det vi tenker og ikke kan se bort fra er at det er noe med kjemien som gjør at du blir mindre motstandsdyktig mot en alvorlig utvikling av korona, sier Talsnes.