FÅR VITNEMÅL: Elevene vil få vitnemål selv om eksamen utsettes.
FÅR VITNEMÅL: Elevene vil få vitnemål selv om eksamen utsettes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Avlyser skriftlige eksamener

Kunnskapsdepartementet bekrefter at alle skriftlige eksamener i 10. trinn og på videregående skole avlyses.

I en pressemelding onsdag skriver Kunnskapsdepartementet at alle eksamener for grunnskolen og videregående skole er avlyst.

– Elevene vil få vitnemål selv om det ikke blir skriftlig eksamen i år, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Kunnskapsdepartementet understreker at det nå skal prioriteres å sette standpunktkarakterer.

Det var VG som først meldte dette onsdag.

Uavklart muntlig eksamen

Videre er det ikke tatt stilling til hva som skjer med muntlig eksamen, og det jobbes med egne løsninger for lærlinger og privatister.

– Når det gjelder muntlig eksamen i videregående, så har vi ikke tatt en endelig avgjørelse ennå. Muntlig eksamen er en lokalt gitt eksamen, så her er det viktig for meg å ha en grundig dialog med fylkeskommunene før vi tar en endelig avgjørelse. Vi vil komme tilbake med en beslutning om dette etter påske, sier Melby.

– Viktig med lik praksis

Påtroppende leder Kristin Schultz i Elevorganisasjonen (EO) sier til TV 2 at det er svært viktig at elever opplever forutsigbarhet.

– Ved å fortsette å utsette ting, skaper det mye mer usikkerhet for elevene. Hvis de ikke klarer å gjennomføre muntlig eksamen på en vanlig måte, kan det bli veldig utfordrende å omstille seg til en ny eksamensform, sier hun, og legger til:

– Det er viktig å ta i betraktning at man må få informasjon ut til skolene og sikre at de har lik praksis, når man skal ta en sånn avgjørelse.

Hun understreker også viktigheten av at privatister blir tatt godt hånd om.

– Det er en gruppe som blir sårbare i denne situasjonen. De har ingen standpunktkarakter å lene seg på, så det er viktig at regjeringen sikrer at de også kommer seg gjennom dette, sier hun.

Forutsigbart

Melby understreker også at det var viktig for dem å komme med en tidlig avgjørelse rundt eksamen, slik at lærere har tid til å jobbe med å sette gode standpunktkarakterer.

– Det er viktig for meg at denne situasjonen ikke skal ødelegge for fremtiden til elevene. Jeg vet at mange elever har vært stresset og usikre på om de må ta eksamen eller ikke. Som lærer vet jeg at det er viktig at elever og lærere får avklaring så tidlig som mulig. Ved å avlyse skriftlige eksamener, får lærerne bedre tid til å drive undervisning og å gjøre en god sluttvurdering, sier Melby.

Årsaken til avlysningen, er at man ikke ser hvordan skriftlige eksamener skal kunne gjennomføres uten å utsette elever for smittefare.

Kunnskapsdepartementet understreker også at det er viktig at avgangselever får de karakterene de skal ha, slik at de kan søke seg inn på høyere utdanning til høsten. Det samme gjelder for 10. klassinger, som skal søke seg inn på videregående skole.

Rettferdige vurderinger

Kristin Schultz i Elevorganisasjonen sier til TV 2 at det ikke er noen hemmelighet at EO i utgangspunktet er kritisk til eksamen, men at dette er en diskusjon de vil ta når ordningen skal opp til diskusjon til høsten.

– Nå er vi glad for at regjeringen ikke har sett seg blinde på å avvikle eksamen, sier hun og fortsetter:

– Nå er neste steg å sørge for at alle elever kan kjenne seg igjen i vitnemålet sitt, og at de får gode og rettferdige vurderinger på slutten av skoleåret.