I dag går søknadsfristen ut:

Svein-Inge begynte å studere som 47-åring

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Da Svein-Inge Solheim (53) mistet jobben, fikk han motivasjonen han trengte til å ta en utdannelse.

Svein-Inge Solheim hadde i mange år jobbet i TV 2 og som frilanser, men i 2015 ble han arbeidsledig.

Han ønsket å prøve noe helt nytt, men manglet generell studiekompetanse. Etter å ha skaffet seg det, begynte Solheim på en master i nordisk på Universitetet i Bergen.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Eldre enn de andre studentene

Det at Solheim er en god del eldre enn de andre studentene, har han ikke noe problem med. 53-åringen har fire barn som befinner seg i samme aldersgruppe som flere av de han studerer med.

– Min eldste datter er eldre enn mange av de som jeg studerer sammen med, sier Solheim til God morgen Norge.

Men én utfordring Solheim har som ikke alle studenter har, er at han er familiefar og skal forsørge familien sin. Dette har han løst ved å jobbe ved siden av studiet.

– Jeg har jobbet både som vikarlærer, og jeg jobber i psykiatrien. Da kan jeg blant annet jobbe i helger, slik at jeg kan ha fri på dagtid når jeg må å være på universitetet, forteller studenten.

Gode studievaner

Solheim liker å stå opp tidlig for å få studert på morgenen. Han påpeker at det er viktig å ha gode studieteknikker.

– Jeg begynte med at jeg bare leste og stolte veldig mye på hukommelsen min. Det er ikke så lurt når du skal skrive oppgaver, forklarer 53-åringen.

Solheim sier at det ikke er vanskelig å tillære seg gode studieteknikker, men at man trenger god selvdisiplin.

Hans beste tips til andre studenter er å be om begrunnelse for karakteren man får på eksamen. Dette er noe man ikke får automatisk når man går på universitetet.

– Ved å be om en begrunnelse for karakteren da vil du få forklart hva som mangler med oppgaven, og da kan man gjøre det bedre neste gang, forteller studenten.

– Ikke så vanlig

Karriereveileder Mette Manus synes det er inspirerende å høre om Solheim sin historie. Hun forteller at det ikke er så mange eldre som begynner å studere.

– Det er ikke så vanlig, men jeg tror det blir mer og mer av det, sier Mette Manus til God morgen Norge.

Manus poengterer at man må være bevisst på hvilket studie man velger når man er eldre, da det ikke er like lett å prøve og feile som når man er ung.

I tillegg må man se på de praktiske tingene som for eksempel økonomi. Men man skal ikke la dette være avgjørende for om man begynner å studere eller ikke mener Manus.

– For eksempel har Lånekassen gjort om noen av betingelsene sine, for å tilrettelegge for at flere eldre også kan begynne å studere, forteller karriereveilederen.

Må tenke på jobbmuligheter

Manus påpeker at det er viktig å velge et studie som gir gode muligheter for jobb senere. Man må også ta til betraktning hvor lang tid det vil ta å studere, og hvilke konsekvenser dette vil ha for en personlig og de rundt en.

– Men jeg anbefaler alle nå: søk! Ta frem drømmen og gjør noe med det, ikke vent, sier Manus.

Søknadsfrist for å søke høyere utdanning er 15. april. Man kan søke studier på samordnaopptak.no.