Salte og søte vafler

Vafler smaker godt til frokost, lunsj, aftens og kaffemat. Her får du oppskrifter som er både søte, salte, sunne og melk- og glutenfrie.

I dag er det Vaffeldagen og i den anledning hadde vi besøk av Vaffelgutta på brygga. Vaffelgutta består av 650 personer som serverer vafler til hjemløse og rusavhengige. Selve oppskriften er hemmelig, men her har Wenche lagt ut sine vaffel-favoritter.

I tillegg kan vaffeljernet kan også brukes til å friske opp tørt brød og til å lage smakfulle doble ostesmørbrød.

Vi starter med en «Vaskevaffel»

(Som ikke skal spises av mennesker eller dyr)

Er vaffeljernet skittent og vanskelig å steke i, børst det med en oppvaskkost og tørk godt ut av jernet med en fuktig klut. Hjelper ikke det. Prøv med en «Vaskevaffel»:

Rør sammen 1/2 dl vann, 2 ss salt og 1 dl mel til en tykk seig deig. Stek i vaffeljernet som en vanlig vaffel. «Vaskevaffel» må stekes lenger enn en vanlig vaffel, opp mot 10-20 minutter.

Noen andre tips:

  1. Vanlig vaffelrøre kan tilsettes revet sjokolade ev kakao og vaniljesukker for å få sjokoladevafler.
  2. Sløyf sukker og vaniljesukker og smak til med urtekrydder, revet ost, finhakket spekemat eller kokt skinke/pølsebiter til en pizzavaffel.
  3. Rester av kokte poteter kan moses eller rester av grøt kan tilsettes i vaffelrøren.

Vafler som i sjømannskirken:

10-15 stykker

  • 3-4 egg
  • ½ -1 dl sukker
  • 2 dl kulturmelk/kefir
  • 2 dl melk
  • ½ dl vann
  • Ca. 350 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ½ dl flytende margarin eller smeltet smør

Rør sammen til en glatt røre og la røre stå og svelle i ca. 10 minutter før steking.

Hjertegode havregryns vafler:

  • 3 dl havregryn
  • 3 sur skummet melk
  • 3 dl skummet melk
  • 3 egg
  • 3 ss flytende Vita hjertegod eller rapsolje
  • 1-2 ss sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • Like deler grovt og fint hvetemel til passe tykk røre

La havregryn svelle i den sure skummede melken i 15-20 minutter. Visp sammen resten av ingrediensene og bland inn havregrynblandingen og grovt og fint mel til passe tykkelse på røren. La røren stå og svelle videre 15 minutter før steking.

Rømmevafler uten egg:

  • 5 dl seterrømme/Rørosrømme
  • 1 ts salt
  • 1 ts bakepulver eller natron
  • Ca. 3 ½ dl hvetemel
  • Ca. 1 ½ dl kaldt vann

Visp opp rømmen og tilsett resten av ingrediensene og pisk til en glatt røre. La svelle i 15-20 minutter. Server med sukkerdryss, rørte bær eller med for eksempel laks/ørret og salt til en liten lunsj eller kveldsrett.

Odas vafler uten gluten og laktose:

NB! Husk at vaffeljernet ikke har vært brukt til å steke vafler med melk, egg eller hvetemel tidligere. Rens eventuelt jernet med en vaskevaffel eller to!

  • 4 dl glutenfrie havregryn
  • 2 dl laktosefri lettrømme eventuelt yoghurt, melkefri velg Gryr (melkefri fløte)
  • 3 dl laktosefri melk, eventuelt melkefri, for eksempel rismelk.
  • 2 egg
  • 2 ss Vita hjertegod flytende margarin eller melkefri flytende Melange
  • 1 ss sukker
  • ¼ ts natron
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss maisennamel
  • 2 ss havregryn

Rør/pisk sammen 4 dl glutenfrie havregryn, laktosefri melk og lettrømme/yoghurt. La stå og svelle ca. 30 minutter. Pisk sammen egg, flytende margarin og sukker og bland inn i havregrynsblandingen. Tilsett natron, kardemomme, vaniljesukker, maisennamel og 2 ss havregryn og visp sammen. Stek som vanlige vafler.

.