KINA: Kinesisk helsepersonell bruker en smarttelefon og behandler koronapasienter på et sykehus i byen Wuhan.
KINA: Kinesisk helsepersonell bruker en smarttelefon og behandler koronapasienter på et sykehus i byen Wuhan. Foto: AFP/NTB scanpix

21 millioner færre mobilkunder i Kina:

Professor om Kinas koronastatistikk: – Vi kan ikke stole på offisielle tall

Ifølge statistikken er det færre døde av koronasmitte i Kina enn i Italia eller Spania. Nå fører et stort fall i antall mobilbrukere til spekulasjoner om store mørketall.

Mobilselskaper i Kina melder om 21 millioner færre mobilkunder i landet etter koronautbruddet, skriver Bloomberg.

For første gang siden år 2000 er det røde tall for verdens største mobilselskap. China Mobile har mistet over åtte millioner abonnenter i januar og februar, rapporterer selskapet på sine nettsider.

I samme periode har China Unicom Hong Kong Ltd. mistet 7,8 millioner brukere, mens China Telecom Corporation opplyser at 5,6 millioner kunder forsvant i februar.

Hevder smarttelefonen er uunnværlig

Fallet i antall mobilbrukere tyder på at koronapandemien rammer den kinesiske økonomien veldig hardt, mener NTNU-forsker Marius Korsnes.

– Bruken av smarttelefoner er mye mer integrert i Kina enn i Norge. Det er et mye større spenn av befolkningen som bruker den til alt, sier Korsnes til TV 2.

I Kina er smarttelefonen uunnværlig for gamle og unge, og med alt-i-ett-appen Wechat får kinesiske mobilbrukere de samme funksjonene som appene Skype, Vipps, Facebook, Uber, Amazon og Tinder gir.

Seniorrådgiver Jo Inge Bekkevold ved Institutt for forsvarsstudier har tidligere jobbet i Kina. Han bekrefter at de fleste kinesere langt på vei er avhengige av smarttelefonen.

– Jeg har ikke grunnlag for å knytte en eventuell nedgang i mobilbruk i Kina direkte til koronautbruddet, men jeg kan bekrefte at smarttelefon har blitt en minst like viktig og integrert del av hverdagen for de fleste kinesere, på samme måte som vi er vant til i Norden, sier Bekkevold og fortsetter:

– I Kina brukes smarttelefon som betalingsmiddel i nesten alle butikker, til netthandel som har blitt ganske vanlig i Kina, og for eksempel til å bestille drosje. I tillegg er den medium for utstrakt bruk av sosiale medier.

Spekulerer i sammenheng

En forklaring på at det er blitt færre mobilbrukere, er de økonomiske konsekvensene av nedstengningen som nasjonale myndigheter foretok av Hubei-provinsen i januar, mener NTNU-forsker Korsnes.

Etter hvert som smittetallene har gått ned, har restriksjonene på folks dagligliv gradvis blitt lettet. Hubei-provinsen, der storbyen Wuhan ligger og som har vært sentrum for utbruddet i Kina, har vært underlagt strenge restriksjoner.

De siste dagene har det vært svært få nye tilfeller av smitte fra viruset i Hubei-provinsen, noen dager ingen i det hele tatt. Det har også vært et markant fall i antall døde. De fleste som har vært innlagt på sykehus, er skrevet ut. Nye tilfeller av smitte som har vært avdekket i Kina, har blitt sporet til utlandet, meldte NTB onsdag.

Det uvanlige fallet i antall mobilbrukere etter koronautbruddet har også ført til spekulasjoner i sosiale medier om store mørketall i spredningen av viruset i Kina.

– Kan ikke stole på offisielle tall

Ifølge offisielle tall torsdag er det 81.285 smittede og 3.287 døde i Kina. Italia har til sammenligning 80.539 smittede og 8.215 døde, mens Spania har 56.188 smittede og 4.089 døde.

Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier.
Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: IFS/Forsvaret

Kina-eksperten Øystein Tunsjø, som er professor ved Institutt for forsvarsstudier, sier at man ikke bør stole på de offisielle tallene som Kina kommer med.

– Vi kan ikke stole på offisielle tall. Det er stor usikkerhet. Det rapporteres om kinesere med symptomer som ikke testes fordi man ikke ønsker å få påvist nye tilfeller, sier Tunsjø til TV 2.

Professoren peker på at avisen The Guardian onsdag meldte at Kinas statsminister Li Keqiang har gått ut med en oppfordring til lokale myndigheter i Hubei-provinsen om ikke å dekke over tilfeller og underrapportere tall.

– Det kan være vanskelig i mange tilfeller å vite om myndighetene bevisst sensurerer, eller om lokale myndigheter selv ønsker å pynte på tallene, sier Øystein Tunsjø.

PR-kampanjer i Europa

IFS-forskeren sier at Kinas håndtering at koronapandemien ser ut til å ha beveget seg inn i en ny fase, etter en periode med sensur.

– Kina kom dårlig ut i starten hvor de prøvde å legge lokk på saken, men når først utbruddet ble alvorlig, var de raske til å iverksette effektive tiltak. Deretter har de vært flink til å opprettholde disse tiltakene og få kontroll. Nå har de beveget seg over i en fase hvor de er opptatt av å forme narrativet slik at myndighetene kommer godt ut med tanke på håndteringen av krisen, sier Tunsjø til TV 2.

Nå forsøker Kina å fremme sin posisjon internasjonalt gjennom en rekke PR-kampanjer knyttet til hjelpepakker til Italia, Serbia og en rekke land i Øst-Europa, sier han.

– Hvis de klarer å skape et bilde av at Kina hjelper disse landene mer enn EU og USA, har man lykkes stort sett fra Beijings side, og det vil kunne påvirke hvordan disse landene orienterer seg i årene som kommer. Det er interessant å se hvordan dette fremstilles som donasjoner og hjelp, mens mange av landene betaler for utstyret, sier professor Øystein Tunsjø.