Dortmund's English midfielder Jadon Sancho celebrates scoring during the German first division Bundesliga football match Borussia Dortmund v SC Freiburg on February 29, 2020 in Dortmund. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Soccer Football - Premier League - Liverpool v AFC Bournemouth - Anfield, Liverpool, Britain - March 7, 2020  Liverpool's Mohamed Salah   REUTERS/Phil Noble  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or

Hardt ut mot Salah-forslag: – Bisart og respektløst

– Mohamed Salah blir felt av sin egen suksess, mener Liverpool-kjenner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mohamed Salah ble døpt den egyptiske kongen av Liverpool-fansen under sin eventyrlige debutsesong.

Da scoret han 32 mål, noe som er Premier League-rekord for en sesong over 38 kamper.

Sesongen etter ble han toppscorer igjen, sammen med Sadio Mané og Pierre-Emerick Aubameyang.

Denne sesongen står han med 16 mål i Premier League. Bare Jamie Vardy og Aubameyang har scoret flere. Likevel er det flere eksperter som mener at det kan være en god idé for Liverpool å selge Salah.

– Gjør ting så dårlig at det er uvirkelig

Senest den tidligere Liverpool-spilleren Don Hutchison, som forrige uke skapte overskrifter i britiske medier.

– Misforstå meg rett: Jeg ville ikke ha solgt noen, men hvis jeg ble tilbudt å bytte Mohamed Salah med en spiller som Jadon Sancho, ville jeg kanskje ha gjort det, sa Hutchison til ESPN.

Han fulgte opp ved å si at han aldri ville akseptert et stort bud på Sadio Mané.

– Mohamed Salah gjør geniale ting, men så gjør han helt ordinære ting så dårlig at det er uvirkelig, fortsatte Hutchison.

Ramser opp kritikk

James Pearce, en av journalistene som er tettest på Liverpool, forstår lite av forslaget. I en kommentar på nettstedet The Athletic ramser han opp sitater fra eksperter som har vært negative til Salah den siste tiden:

– Hvis Salah dro, kunne det vært bra for Liverpool. De er smarte, og ville klart å erstatte ham, sa tidligere Liverpool-spiller Mohamed Sissoko nylig.

– Hvis du kunne erstattet ham med Kylian Mbappé eller Jadon Sancho, er det verdt å vurdere, har tidligere Premier League-spiss Darren Bent uttalt.

– Jeg ville gått for Sancho fremfor Salah neste sesong, fulgte den tidligere Premier League-spilleren Robbie Savage opp.

HAALAND-KOMPIS: Jadon Sancho har herjet for Borussia Dortmund denne sesongen. Han står med 14 mål og 15 målgivende på 23 kamper i Bundesliga.
HAALAND-KOMPIS: Jadon Sancho har herjet for Borussia Dortmund denne sesongen. Han står med 14 mål og 15 målgivende på 23 kamper i Bundesliga. Foto: Ina Fassbender

Pearce går hardt ut mot ekspertene, og mener at Salah blir felt av sin egen suksess etter den grensesprengende debutsesongen for Liverpool.

– Sancho har potensial til å bli like god som Salah en dag, men han er ikke der ennå. Måten noen undergraver Salahs betydning for Liverpool på, er både bisarr og respektløs, skriver han.

TV 2s ekspert usikker

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller er enig i at egypteren er svært viktig for Merseyside-klubben, og mener i likhet med Pearce at Salah kanskje satte standarden for høyt for seg selv med den eventyrlige debutsesongen.

Men om Jürgen Klopp og co. får valget om å erstatte ham med Sancho, mener Stamsø-Møller at de står overfor et vanskelig valg.

– Selv om Sancho er en av de beste unge spillerne i verden, er det ikke i nærheten av en garanti for at han skal lykkes like godt som Salah gjør nå, sier Stamsø-Møller.

– Med det sagt: Det er også mulig at det er en god idé på sikt. Jeg tror ikke at det er enten en dårlig eller glimrende idé. Sancho kan være bra til å begynne med, og så bli vel så viktig for Liverpool som det Salah er nå. Men det er aldri en garanti for at en spiller skal lykkes i en ny klubb. Sancho har tross alt aldri spilt i Premier League før. Salah har gjort det, og lykkes som bare det, fortsetter TV 2s fotballekspert.

Argumentet for Sancho

Argumentet som taler for Sancho, er alderen. Borussia Dortmund-stjernen fylte 20 år onsdag. Salah er 27, og fyller 28 i juni.

– Fotballklubber må tenke verdi også. Om to eller tre år, er det ganske stor sjanse for at Sancho er verdt mer enn Salah. Det ville vært en vanskelig vurdering for Liverpool å ta, men jeg ville ikke blitt overrasket om de vurderte det, sier Stamsø-Møller.

Han mener at fordi Liverpool gjør det så bra som lag, får ikke enkeltspillerne den samme statusen som da for eksempel Fernando Torres, Steven Gerrard og Luis Suárez spilte på Merseyside.

– Salah er helt oppe på det nivået, men nesten hele Liverpool-laget kan du verdsette like høyt. Jeg tror ikke det hadde vært katastrofe for dem å miste en enkeltspiller, men jeg tror det hadde vært verre for dem å miste van Dijk eller Mané.

– Etter min oppfatning er ikke Salah en like stor favoritt blant Liverpool-fansen som for et par år siden, men det skyldes nok at laget er såpass bra som det er blitt, mener TV 2s fotballekspert.