LANGVARIG FORHANDLING Til tross for at det var ventet en løsning tirsdag, gikk det ut i nattestimene før det ble enighet om krisepakken. Her venter reportere på at forhandlerne skal komme ut.
LANGVARIG FORHANDLING Til tross for at det var ventet en løsning tirsdag, gikk det ut i nattestimene før det ble enighet om krisepakken. Her venter reportere på at forhandlerne skal komme ut. Foto: Chip Somodevilla

Enighet om krisepakke i USA

Trump-administrasjonen og lederne i det amerikanske Senatet er kommet til enighet om en krisepakke på 2.000 milliarder dollar, melder The Washington Post.

Onsdag morgen norsk tid blir det kjent at Det hvite hus og Senatet er kommet til enighet om den enorme krisepakken som skal redde den amerikanske økonomien, som er kraftig påvirket av koronaviruset, skriver The Washington Post.

Halvparten av alle amerikanere er onsdag underlagt ordre om å holde seg hjemme, skriver CNN.

– Vi har en avtale, uttalte Eric Ueland, som leder den juridiske avdelingen ved Det hvite hus til reportere klokken 01.00 lokal tid.

– Vi har enten klar, tydelig lovgivende tekst som reflekterer begge partene, og vi vet akkurat hvor vi skal lande på lovteksten nå som vi skal avslutte dette, sier han ifølge New York Times.

Nå er det forventet at pakken kjapt vil voteres gjennom både Senatet og Representantenes hus.

Penger rett i lomma

Enigheten kommer etter fem lange dager med intens tautrekking mellom republikanerne og demokratene. Ifølge The Washington Post mangler krisepakken, som har doblet seg i omfang de siste dagene, sidestykke, og vil ifølge avisen blant annet sende 1200 dollar til fleste voksne amerikanere, 500 dollar til de fleste barn, etablere et 367 milliarder dollar stort låneprogram for mindre bedrifter og sette opp et 500 milliarder dollar stort fond for industri, byer og stater.

Ifølge avisen vil krisepakken unngå en del av de formelle høringene og vurderingene som vanligvis preger lovgivningsprosessen den amerikanske kongressen.

Vil gjøre seg ferdig

I påvente av avtalen steg de amerikanske børsene kraftig tirsdag. Dow Jones-indeksen steg med mer enn 2100 poeng (11,4 prosent). S&P-indeksen hadde samme dag sin største opptur siden finanskrisen i 2008. Blant vinnerne der var Norwegian Cruise Lines, som steg med over 40 prosent, samt flyselskapene Delta, American Airlines og United Airlines, som alle steg med mer enn 20 prosent.

På en pressekonferanse sent tirsdag kveld norsk tid uttalte president Trump at han ønsker å si seg ferdig med koronarestriksjonene innen April 12, til tross for at antallet amerikanere som tester positivt for viruset fortsatt stiger.