POSITIV: Thor Hushovd. Her under Arctic Race of Norway.
POSITIV: Thor Hushovd. Her under Arctic Race of Norway. Foto: Fredrik Hagen

Hushovd hyller spektakulært forslag, men det er et stort men

VM-sølvvinner foreslår nytt og unikt ritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykkelsesongen 2020 er allerede kraftig amputert som følge av korona-krisen.

Det er lite som tyder på at mye vil endre seg raskt, og med Giro d'Italia allerede utsatt er det usikkerhet rundt hva som skjer med Tour de France og senere Vuelta a España, de to andre store treukersrittene hver sesong.

Nå har italienske Matteo Trentin, sølvmedaljevinner i VM, et forslag:

SØLV: Matteo Trentin under VM 2019.
SØLV: Matteo Trentin under VM 2019. Foto: Manu Fernandez

– Hvorfor ikke organisere bare én Grand Tour i år? Start i Roma, passer gjennom Madrid, avslutt i Paris. Alle de beste på start og en strålende måte å samle alle med et sykkelløp etter denne fryktelige tiden, skriver Trentin på Twitter og poengterer:

– Normal rittlengde. 21 etapper. Sju (Frankrike), Sju (Italia), Sju (Spania). To hviledager.

– Viktigst av alt: Det er en engangshendelse. For å starte alt på nytt sammen. 2021 tilbake som normalt.

– Spektakulært

Forslaget har fått stor oppmerksomhet i sykkelmiljøet, og TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd er positiv:

– Jeg synes det er en veldig god idé. Det kan bli veldig spektakulært, sier Hushovd.

– Det ville vært stor prestisje å vinne en slik Grand Tour?

– Jeg tror det hadde blitt veldig stort. Det hadde vært noe de beste klatrerne hadde samlet seg rundt. Det hadde kanskje blitt det gjeveste man kan vinne på lang tid. Det ville stått igjen som et historisk resultat.

Alexander Kristoff under VM i Yorkshire.
Alexander Kristoff under VM i Yorkshire. Foto: Heiko Junge

Alexander Kristoff flirer litt da TV 2 presenterer forslaget for ham.

– Hehe.. Jeg har ikke noe tanker om det foreløpig. Jeg håper at vi kommer i gang igjen med løp etter hvert, sier Kristoff.

– Hvordan de gjør det, det vet jeg ikke. Det Trentin sier kunne vært en løsning om det drøyer før sesongen kommer i gang igjen. Da hadde alle fått litt i alle fall.

Usikker tid

Kristoff mener det ser dårlig ut med sykkelritt før sommeren, og mener det er vanskelig å uttale seg om hva som skal skje etterpå. Alt er for usikkert. Det er også et men knyttet til Trentins plan: De ulike arrangørene.

– Det kunne helt sikkert vært en løsning, men det er bare å hive det ut i luften. Det er forskjellige aktører som må snakke sammen, og det er jo ikke sikkert det går. Det er ikke jeg som arrangerer, flirer han.

– Hvordan trener man, når man ikke helt vet hva man trener mot?

– Treningsmessig er det ikke så veldig problem i Norge. Her er veiene åpne. Man får trent det man skal, men det er ikke vits i å være i toppform. Jeg er egentlig toppform nå. Det er ikke helt vits, så jeg må begynne å trene som jeg gjør i offseason, og så justere når man vet noe mer.

Hushovd tror Kristoff hadde vært tent på en slik type tour, om det blir realisert:

– Det er ingen tvil om at Alexander Kristoff ville vært sugen på det. Her kommer alt på om Gaviria er i form og om han har kommet seg etter koronaviruset. Hvis han er 100 prosent er det blitt sånn at Kristoff er innforstått med at han ikke er førstevalg blant spurterne i det laget. Men han vil nok gjøre det han kan for å bli med. Det blir viktig for rytterne å få en treukerstour i beina for å få opprettholdt antall rittdager i beina.

Hyller tanken

Nettstedet CyclingNews mener forslaget neppe faller i spesielt god jord hos arrangørene og nevner at arrangørene hver for seg er avhengig av inntektene som treukers-rittene skaper.

– Det er sikkert noe man aldri får franskmennene med på og kanskje som å banne i kirka, men tanken er veldig god, sier TV 2s sykkelkommentator Christian Paasche.

– Hvis det er slik at alle ritt i 2020 går ad undas, og det er tilbake til normalen i 2021, så er det et utrolig bra forslag for å knyte alt sammen igjen. I tillegg er det en vakker tanke for å feire at alt er over og for å feire menneskeheten, men det er klart jeg ser at det er skjær i sjøen. Det er nok fryktelig vanskelig å få gjennomført det.