ITALIENSK LEGE advarer norge:

– Forbered dere på noe dere aldri har sett maken til

Den italienske legen Michele Colledan har aldri opplevd noe lignende i sine 41 år i legeyrket. – Vi er aldri på offensiven, og kjemper hele tiden en forsvarskamp, sier den erfarne kirurgen til TV 2.

Vi intervjuer Michele Colledan på Skype i et av få ledige øyeblikk. Den erfarne kirurgen leder egentlig avdelingen for organdonasjon og transplantasjon ved Papa Giovanni XXIII-sykehuset i Bergamo, men nå for tiden jobber han kun med å behandle koronapasienter. I likhet med de fleste av legene ved sykehuset.

– Jeg har aldri opplevd lignende. Jeg kunne aldri ha forestilt meg noe som dette, sier han til TV 2 og rister oppgitt på hodet.

– Presset er ganske konstant. Avdelingene våre er helt fulle, intensivavdelingen er full. Hver dag dør det mellom 12-16 pasienter av koronaviruset ved sykehuset, forteller han.

Ventet med å stenge ned

De første tilfellene av koronasmitte i Italia ble registrert i den nordlige Lombardia-regionen i slutten februar. 23. februar ble det innført strenge restriksjoner i 11 kommuner i regionen, og innbyggerne ble bedt om å holde seg hjemme.

Bergamo-provinsen var ikke blant dem som ble stengt ned, selv om det også her var oppdaget smitte av covid-19.

Colledan tror det var avgjørende for spredningen av viruset.

– Innføringen av restriksjoner ble tatt og møtt med motvilje i starten, og denne motviljen var avgjørende fordi dette er et tett befolket, industrialisert område, forklarer Colledan.

ERFAREN: Michele Colledan leder til vanlig avdelingen for organdonasjon og transplantasjon ved sykehuset. Foto: Privat.
ERFAREN: Michele Colledan leder til vanlig avdelingen for organdonasjon og transplantasjon ved sykehuset. Foto: Privat.

Bergamo er en av Italias mest folkerike provinser med over én million innbyggere, som bor svært tett.

– Den økonomiske effekten av nedstengningen var, og er, viktig. De andre provinsene var landbruksområder og mindre befolket enn vårt. Vårt område ble ikke klassifisert som «rød sone» i begynnelsen, og det hjalp viruset med å spre seg.

Spøkelsesbyen Bergamo

Først etter en stund gikk alvoret opp for folk.

– I begynnelsen tok ikke alle myndighetenes restriksjoner så alvorlig, men nå når så mange har venner eller familiemedlemmer som har dødd av viruset, er det annerledes, sier Colledan til TV 2.

UNNTAKSTILSTAND: Miliære kjøretøyer har blitt satt inn for å flytte kister med døde til andre provinser pga. plassmangel ved gravlunden i Bergamo.
UNNTAKSTILSTAND: Miliære kjøretøyer har blitt satt inn for å flytte kister med døde til andre provinser pga. plassmangel ved gravlunden i Bergamo. Foto: Sergio Agazzi fotogramma

– Bergamo er en spøkelsesby. Det er som en krig. Ingen biler i gatene, ingen folk. Ingen åpne butikker. Folk mister jobbene sine. Hvordan skal dette gå? Jeg vet ikke.

Colledan mener Italia i tillegg har testet altfor få personer.

– Vi har bare testet folk med klare symptomer og de som beviselig har vært i kontakt med andre som har vært syke.

Antallet bekreftet smittede er bare en liten del av de som faktisk er smittet.

– Mørketallene er store. Hadde vi testet flere, noe som ville vært klokt, ville vi oppdaget langt flere smittede, sier legen.

Kapasiteten er sprengt

Papa Giovanni XXIII-sykehuset åpnet i 2012, og er et av de mest moderne og avanserte sykehusene i Italia. Til vanlig har de en kapasitet på 1.000 sengeposter.

HYLLES: Dette veggmaleriet av kunstneren Franco Rivolli Art, viser en sykepleier som varsomt holder Italia i favnen. Bildet figurer på en av veggene til Papa Giovanni XXIII-sykehuset i Bergamo.
HYLLES: Dette veggmaleriet av kunstneren Franco Rivolli Art, viser en sykepleier som varsomt holder Italia i favnen. Bildet figurer på en av veggene til Papa Giovanni XXIII-sykehuset i Bergamo. Foto: Piero Cruciatti

For øyeblikket er det innlagt om lag 600 koronapasienter ved sykehuset, og de har derfor måttet redusere antallet «vanlige» pasienter.

– Fordi vi har et stort antall pasienter som trenger intensivbehandling, noe som krever et større antall sykepleiere, har vi måttet redusere det totale antallet sengeposter.

Han forteller at det store antallet koronasmittede går ut over andre pasientgrupper. Folk med hjerteinfarkt sliter med å komme gjennom på nødtelefonen, og må vente lenger på ambulanser. De med alvorlige kreftdiagnoser får utsatt operasjoner på ubestemt tid. Kapasiteten i helsevesenet er sprengt.

– All annen aktivitet er stoppet. Vi klarer ikke holde tritt. Vi er svært nær bristepunktet. Vi er bare noen dager unna, sier Colledan.

Italia med flest døde

Italia er det landet i verden der flest mennesker har dødd av koronaviruset. Onsdag var 7.503 mennesker registrert døde av covid-19, av disse er 4.474 fra Lombardia-regionen.

Ifølge ordføreren i Bergamo, Giorgio Gori, var det 108 flere dødsfall i byen de første 15 dagene av mars sammenlignet med samme periode i 2019. Men bare 31 av disse var konstatert koronasmittet, noe som betyr at mørketallene for antall koronadøde kan være høyere enn den offisielle statistikken viser.

– Det er et markant antall mennesker som har dødd, hvis dødsfall ikke har blitt tilskrevet koronaviruset fordi de døde i hjemmene sine eller på sykehjem og derfor ikke har blitt testet, sier ordføreren ifølge Reuters.

Ber Norge forberede seg

Bergamo-lege Colledan forteller at de får inn pasienter i de fleste aldersgrupper, men at størstedelen er mellom 50-90 år.

– De mest kritiske er i alderen 70 til 80 år. I denne aldergruppen er det også mer sannsynlig at de lider av andre underliggende sykdommer som kompliserer ytterligere.

– Men vi får også inn mennesker som er yngre, i 50-årene, og som er i en kritisk tilstand når de kommer inn til oss, sier han.

Han ber innbyggere i andre land, som Norge, om å lytte til myndighetenes restriksjoner og sier sykehusene må forberede seg på det som kommer.

– Vær forberedt på noe dere aldri har forestilt dere. Tenk på alt dere aldri kunne tenke dere å mangle, og se for dere at det faktisk vil mangle. Oksygen er et eksempel.

– Prøv å unngå at viruset sprer seg. Det er veien å gå. Jeg vet det har blitt sagt mange ganger tidligere, men det er ikke alvorlighetsgraden av sykdommen det kommer an på, det er den raske smittespredningen. Det er det som overvelder sykehusene.