ØNSKET AV GLIMT: Egil Selvik er andrekeeper i Odd. Nå er han ønsket av Bodø/Glimt, som ønsker ham som erstatter for Ricardo Friedrich. Men foreløpig er ikke Odd interessert i å selge keeperen.
ØNSKET AV GLIMT: Egil Selvik er andrekeeper i Odd. Nå er han ønsket av Bodø/Glimt, som ønsker ham som erstatter for Ricardo Friedrich. Men foreløpig er ikke Odd interessert i å selge keeperen. Foto: Carina Johansen

Odd har nektet å selge frustrert keeper – nå kan han gå gratis til Bodø/Glimt

– Vanskelig å svare på nå, sier Odd-keeperen om det upopulære valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Odd-spiller Egil Selvik har havnet i en helt spesiell situasjon. Keeperen er ønsket av Bodø/Glimt, men hittil har Odd avvist samtlige bud.

Samtidig mener spillerorganisasjonen NISO at 22-åringen kan ta et drastisk valg som potensielt kan få store ringvirkninger i norsk fotball: De mener Selvik nå er i sin fulle rett til å si opp kontrakten sin i Odd og gå gratis til Bodø/Glimt.

Tilbake i Skien sitter Selvik med dårlig følelse som får han til å stille spørsmål ved arbeidsvernet til norske fotballspillere.

– Jeg forstår at klubbene gjør sitt ytterste for å beskytte seg selv slik at klubben ikke skal forsvinne. Da er det på en måte greit at moral får være moral. Men hvis spillerne hadde tenkt på seg selv, og sin framtid, så er det liksom ikke greit, sier Egil Selvik til TV 2.

Det som gjør saken så delikat er at Odd-spillerne har blitt permittert. I utgangspunktet ville det betydd at Selvik som arbeidstaker kunne sagt opp jobben. Men Odd-spillerne er bare blitt permittert i 45 prosent.

– Det Odd sier er at de har brukt juridisk bistand til å vurdere hvilke rettigheter vi som spillere har da. Siden jeg ikke er over 50 prosent permittert, så mener de at jeg ikke kan si opp arbeidsavtalen min, som en arbeidstaker som er permittert i utgangspunktet kan, sier Selvik.

Frykter for arbeidsplassene

Odd-sportssjef Tore Andersen bekrefter at det er det juridiske rådet Odd har fått og forholdt seg til.

– Det er ikke bare et vanskelig tema. Jeg vil si det er et veldig vanskelig tema, sier sportssjefen om perioden norske fotballklubber nå er inne i.

Korona-krisen har nemlig ført til full stopp i en rekke norske fotballklubber. Og nettopp derfor følte Odd at det eneste riktige var å permittere sine spillere.

– Det er en situasjon der solidariteten i Norge blir satt på prøve. Jeg har stor respekt for at folk tenker på framtida si, på økonomien sin og på konsekvensene det kan gi. Men hovedutfordringen vår er at alle skal ha en arbeidsplass å gå til når dette er over. Hvis vi klarer vi det, så skal vi være kjempeglade, sier han.

Derfor er han krystallklar på at Odd ikke kan miste spillere – som Egil Selvik – gratis til andre klubber.

– Vår verdi ligger i spillerne som skal spille kampene. Det er de som sørger for at vi får inn penger. Dersom vi skal komme oss gjennom dette nå, så er vi helt avhengig av at alle bidrar, sier Tore Andersen.

Mener fotballspillere forskjellsbehandles

Selv ønsker ikke Selvik å framstå som om at han bærer nag overfor Odd. Han forstår at situasjonen er vanskelig og ekstraordinær, og han sier videre at han han er glad i klubben og at han ideelt sett at ønsker at klubben får penger for ham.

Men:

– Si at jeg hadde jobbet i oljen og at jeg fikk beskjed om at jeg bare skulle jobbe 55 prosent i en bedrift der. Så fikk jeg tilbud om en hundre prosent stilling en annen plass. Jeg tror ikke folk hadde reagert om jeg sa ja til den jobben, sier keeperen.

Tiden der fotballspillere i Norge tjente flere millioner er over. Dessuten er en fotballkarriere tidsbegrenset. Egil Selvik tror ikke folk flest tenker over slike ting.

– Jeg skjønner at klubbene må ta grep for å redde seg selv. Jeg kan forstå det. Men på den samme måten burde vi spillere få lov til å beskytte oss selv, sier Selvik.

Trolig ville en slik sak endt opp i rettssystemet dersom Selvik hadde forsøkt å komme ut av Odd-kontrakten.

– Er det aktuelt for deg å si opp avtalen med Odd nå?

– Det er vanskelig å si nå. Jeg ønsker Odd det beste, jeg ønsker at de skal få penger fra meg. Men når du får et tilbud fra en storklubb, så er det vanskelig å takke nei. Samtidig vet jeg at fansen ville vært kritiske om jeg gjorde det. Men så er jo spørsmålet om man skal tenke på seg selv, sier Selvik.

NISO mener Selvik kan si opp

Odd-keeperen er overbevist om at flere er i samme situasjon som han. Flere klubber i Eliteserien har allerede permittert sine spillere. En del klubber har hittil valgt å skjerme sine spillere. Trolig er en av årsakene at spillerne kan bli fritt vilt dersom de permitteres.

For selv blant ekspertene er meningene delte om temaet. Jan Tormod Dege, ekspert på arbeidsrett, er blant dem som mener at fotballspillere som blir permittert må kunne si opp sin arbeidsavtale.

– Man må kunne betrakte dagens situasjon som ekstraordinær og uforutsett. Etter arbeidsmiljølovens paragraf 15-3 (10) har arbeidsgiver da rett til å si opp en arbeidstaker med 14 dagers varsel. Et motstykke til dette er at en permittert arbeidstaker etter paragraf 15-3 (19) kan si opp sin stilling med to dagers varsel, sier Dege.

Han mener det ikke spiller noen rolle om hvor mye den ansatte er permittert.

– En arbeidsgiver som ønsker å permittere tar en risiko. Den permitterte tar en risiko. Det har etter min oppfatning ingen betydning i hvilken grad spillere er permittert over eller under 50 prosent, sier Dege.

Den samme oppfatningen har spillerorganisasjonen NISO.

– For det første er dette en helt spesiell problemstilling. Det er en unik situasjon og det er første gang at det skjer permitteringer i idretten som NISO har anerkjent. Den anerkjennelsen bygger på at myndighetene har lagt ned forbud mot all organisert idrett. Det gir seg utslag i at klubbene ikke kan bruke arbeidskraften sin på en normal måte, sier NISO-advokat Eirik Monsen.

– I den anerkjennelsen så mener vi at dersom en klubb velger å permittere, så har du som arbeidstaker rett til å si opp avtalen i tråd med arbeidsmiljøloven og reglene knyttet til permittering. Vi har ikke vurdert om prosenten av permittering har noen betydning, men mener klart at oppsigelsesadgangen står seg uavhengig av det, sier Monsen.

– Kan føre til klasseskille

Men norske fotballklubber får også støtte fra eksperter som har jobbet med temaet. Per Ragnar Bronken, advokat og partner i SANDS, er ikke overbevist om at arbeidsavtalene kan sies opp, og viser til at de i utgangspunktet er tilnærmet uoppsigelige i kontraktsperioden.

– Bestemmelsen i arbeidsmiljøloven om oppsigelse ved permittering tar ikke sikte på å ramme denne kontraktstypen, men forutsetter at det er en oppsigelig kontrakt som skal kunne sies opp med kortere oppsigelsestid enn først avtalt mellom partene. Utover dette er det uansett betenkelig at spilleren kan benytte permitteringsinstituttet til å bytte klubb – på tross av kontrakt og overgangsregelverk, sier Per Bronken.

Han har den siste tiden jobbet mye med tilsvarende problemstillinger knyttet til norske hockeyspillere i samme situasjon.

Nå advarer han mot at NISOs tolkning av regelverket vil kunne bidra til å øke klasseskillet i norsk fotball.

– Jeg har forstått det slik at forbundet og NISO har kommet frem til en form for enighet rundt dette med oppsigelse. Det synes jeg er forunderlig. Etter hva jeg kan se innebærer dette at de rike klubbene - som slipper å permittere - kan «plukke» permitterte spillere fra de fattigere klubbene. Jeg har vanskelig for å se at dette var tiltenkt da denne enigheten ble oppnådd, sier han.