TRAVELT: Hamida Khoshbin er en av innvandrerkvinnene som står på for å levere smittevernfrakker til det norske helsevesenet. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2
TRAVELT: Hamida Khoshbin er en av innvandrerkvinnene som står på for å levere smittevernfrakker til det norske helsevesenet. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2

Hamida syr smittefrakker til det norske helsevesenet

For en uke siden så det mørkt ut for sybedriften i Asker. Men så trengte det norske helsevesenet kvinnenes hjelp.

Afghanske Hamida Koshbin sitter i en systue i Asker og syr gule smittefrakker. Sammen med andre innvandrerkvinner er hun med i bedriftsprosjektet Sisters in Business.

Ideen oppstod i 2017, og tanken til gründerne Sandra Tollefsen og Farzaneh Aghalo var å gi kvinner med innvandrerbakgrunn en mulighet til å komme seg ut av hjemmet, og inn i inntektsgivende arbeid.

Stolt

Det er arbeid som gir disse kvinnene selvrespekt og stolthet.

– Jeg tenker av og til at jeg er veldig stolt av det jeg gjør, sier Hamida.

Gründeren mener arbeidet kvinnene gjør, er svært viktig.

– Det er bra for familiene at disse kvinnene er i arbeid. Når disse damene er i jobb, er det mange barn som har gode rollemodeller. Og ikke minst, så er de skattebetalere, sier gründer Farzaneh Aghalo.

Men koronaviruset rammet også denne bedriften. Bestillingene forsvant, og permitteringsvarslene lå klare.

Permitteringer

– Vi forberedte de ansatte om at de ville bli permitterte i forrige uke. Alle var klare med jakkene sine, og til å gå hjem. Men så kom denne muligheten, sier styreleder Jeanette Roede, og slår ut med armen for å vise rullene med gult stoff som ligger klare.

Bedriften fikk spørsmål fra en leverandør på Ringerike om de kunne sy smittevernfrakker. Da var valget enkelt, og kvinnene kastet seg rundt og grep muligheten.

Mens TV 2 er i lokalet går Aghalo unna for å ta en telefon. Da hun kommer tilbake smiler hun gledestrålende, og roper ut i lokalet:

– Jenter! Det var fra Bærum kommune. De vil at vi skal begynne å produsere fem hundre nye smittefrakker fra i morgen!

– Nå kan vi holde deres hånd

Kvinnene ved symaskinene smiler sitt bredeste smil og strekker hendene i været.

– Jeg er så veldig glad for å jobbe med dette og kunne hjelpe samfunnet på denne måten. Nå er et vi som kan holde deres hånd, smiler afghanske Zainab Moshini før hun tråkker igang symaskinen igjen.