Kompani Lauritzen:

Desta Marie (32) fikk åpenbaring etter tøff øvelse: – Jeg hadde ikke hatt noe å stille opp med

Desta Marie Beeder og resten av kompaniaspirantene ved Setnesmoen militærleir får prøve seg på en nyttig fysisk øvelse i lørdagens episode av Kompani Lauritzen.

Da skal nemlig de ferske aspirantene lære seg å bekjempe potensielle fiender i nærkamp.

Oppgaven gikk ut på at aspirantene etter tur skulle uskadeliggjøre polstrede angripere de møtte på sin vei.

Denne konkurransen ble en tankevekker for God morgen Norge-programleder Desta Marie Beeder (32).

Ny kunnskap

Beeder forklarer at hun er født og oppvokst uten et eneste voldelig bein i kroppen, og at hun alltid har holdt seg unna bråk. Plutselig ble hun veldig oppmerksom på at hun ikke hadde visst hva hun skulle gjort dersom hun hadde blitt utsatt for en farlig situasjon.

– Jeg hadde ikke hatt noe å stille opp med. Jeg har aldri lært noen form for teknikk, eller hva jeg burde gjøre hvis jeg havner i en truende situasjon som krever at jeg forsvarer meg mot vold, begynner hun.

I AKSJON: Her går Desta Marie Beeder løs på en av de polstrede angriperne. Foto: Matti Bernitz / TV 2
I AKSJON: Her går Desta Marie Beeder løs på en av de polstrede angriperne. Foto: Matti Bernitz / TV 2

– Jeg har alltid tenkt at jeg skulle løst det med å løpe alt jeg makter eller rope høyt, eller begge deler samtidig, legger hun til.

Unngå å bli et offer

Før de ble sendt ut i nærkamp-løypa fikk alle aspirantene felles opplæring i enkle teknikker de skulle bruke for å komme seg gjennom.

Opplæringen fikk de av nærkamp-spesialist Øystein Henriksen, som i en årrekke har trent både privatpersoner, politi og militært personell. Opplæringen går først og fremst på mental bevisstgjøring, men også fysiske teknikker for skadebegrensning i farlige situasjoner.

Det er den fysiske biten av kursingen som oftest blir kalt «selvforsvar» på folkemunne. Dette mener Henriksen er en sannhet med modifikasjoner.

– Det beste selvforsvaret er å unngå å bli et offer, sier Henriksen kontant.

PÅ OPPLÆRING: Øyvind «Vinni» Sauvik og Desta Marie Beeder øver på nærkamp. Foto: Matti Bernitz / TV 2
PÅ OPPLÆRING: Øyvind «Vinni» Sauvik og Desta Marie Beeder øver på nærkamp. Foto: Matti Bernitz / TV 2

Ta forholdsregler

Med det mener Henriksen at bevisstgjøring og tankesettet før du havner i en farlig og voldelig situasjon er det viktigste, og at første bud for å ikke havne i en, er å ikke være der i det hele tatt.

– En gjerningsmann velger seg noen som er svakere og som ikke er i stand til å gjøre motstand. Er man på feil sted til feil tid og fremstår sårbar, blir du potensielt et offer, forklarer han.

Han råder alle til å tenke gjennom scenarier på forhånd. Skal du ut på byen, så dra sammen med flere, unngå å bli overstadig beruset og la for all del være å gå i den mørke bakgaten alene.

– Men hvis du likevel skulle havne i en situasjon som krever at du handler, skal man da rope og løpe vekk, slik som Beeder ville gjort?

– Dersom en angriper har valgt deg som offer, og nå står få meter unna, vil du mest sannsynlig ikke ha sjans til å løpe fra, forklarer han.

Konkrete råd

Henriksen forteller at det som skjer videre beror på hvor rolig du klarer å forholde deg, samt hva hjernen din er programmert til å gjøre.

– Blir man stresset og redd, kobler frontallappen ut, og alt du har lært deg forsvinner. Da er vi tilbake på instinkt-nivå, og handlingene dine reflekterer hva hjernen din er programmert til å foreta seg. Noen flykter, andre blir paralyserte eller slåss, forteller Henriksen.

FØLGER MED: Øystein Henriksen vurderer Kompani Lauritzens aspiranter i løypa. Foto: Matti Bernitz / TV 2
FØLGER MED: Øystein Henriksen vurderer Kompani Lauritzens aspiranter i løypa. Foto: Matti Bernitz / TV 2

Om man ikke har mulighet til å slå tilbake, har Henriksen noen konkrete råd.

– I det øyeblikket du står i en situasjon hvor du ikke får gjort noe, gi det du har av verdisaker og prøv å gå vekk.

– Fremstå gæren

Om man har fulgt Henriksens råd om forholdsregler, har man også med seg en gammel telefon i tillegg til den man bruker, og gjerne også to lommebøker. Da gjør det ingenting å gi fra seg en av dem.

– Om det er andre i nærheten, lag masse lyd og skrik. Jo mer gæren du kan framstå, desto større er sannsynligheten for at en angriper gir deg de to ekstra sekundene du trenger for at du eller andre kan sette angriperen ut av spill.

Får man slått tilbake, gjelder det å få angriperen til å miste kontrollen over situasjonen.

– Da kan man for eksempel sparke i skrittet, slå i halsen eller stikke fingrene i øynene på vedkommende, og deretter forsøke å komme seg vekk, sier Henriksen.

Kurs er nyttig, men ingen livsforsikring

Selv om Henriksen er positiv til selvforsvarskurs og kampsport-trening, understreker han at det ikke gjør deg uslåelig og at det heller ikke er noen livsforsikring i seg selv.

– Det hjelper ikke med kurs om du ikke klarer å forholde deg helt rolig i en slik situasjon. De fysiske reaksjonene må være programmerte – de må komme automatisk. Fordelen med å trene noe, er likevel at man blir mer selvsikker. Den selvsikkerheten gir et utslag i kroppsspråk, holdning og adferd, og det igjen gir et signal som gjør at angriperen kanskje ikke velger deg.

Desta Marie Beeder fikk imidlertid blod på tann etter innspillingen, og har planer om å melde seg på et selvforsvarskurs så fort korona-pandemien har roet seg.

– Jeg tenker at alle burde kunne litt selvforsvar og bli litt mer bevisst, selv om man håper at man slipper å bruke det. Da kan man få trent og samtidig lært noe nyttig, i stedet for at motivasjonen bak treningen bare er fysisk form og utseende, avslutter Beeder.

Se Kompani Lauritzen lørdager klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 Sumo.