UTSATT: Tokyo-OL 2020 er utsatt til 2021, men beholder likevel navnet Tokyo 2020, opplyser IOC.
UTSATT: Tokyo-OL 2020 er utsatt til 2021, men beholder likevel navnet Tokyo 2020, opplyser IOC. Foto: Behrouz Mehri

OL utsatt – flere norske medaljehåp fornøyde

Japans statsminister bekrefter at han og IOC-presidenten er blitt enige om å utsette OL til 2021 etter en telefonkonferanse tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg foreslo utsettelse i ett år, og IOC-presidenten sa seg 100 prosent enig, sa Abe etter møtet med IOC-president Thomas Bach.

IOC-styret ga sin tilslutning, og OL-komiteen meldte på sitt nettsted at lekene utsettes til neste år og skal avvikles senest sommeren 2021.

– Dette vil gjøre det mulig for utøverne å konkurrere under optimale forhold, og vil gjøre lekene trygge også for publikum, sa Abe.

– Komplette leker vil bli avholdt i 2021 som et minnesmerke for menneskehetens seier over viruset.

Utsettelsen gjelder også Paralympics, som skulle avvikles i august og september.

– Kan endre seg

Gro Hammerseng-Edin, TV 2s sportskommentator.
Gro Hammerseng-Edin, TV 2s sportskommentator. Foto: Vidar Ruud

Dessuten ble en avlysning av lekene avfeid. TV 2s sportskommentator Gro Hammerseng-Edin er ikke sikker på at siste ord er sagt.

– De avskriver kansellering. Det er viktig å huske på at det kun er få dager siden de meldte at lekene ville gå som planlagt. Det kan fort endre seg. Det har vi allerede erfart, sier hun.

– Et poeng er at de har en stor jobb foran seg når det kommer til å kunne få antidopingarbeidet opp og stå så raskt som mulig. Det er en kritisk situasjon som de ikke kan tillate seg å undervurdere. Det perspektivet må inn når de skal ta stilling til tidspunkt for en eventuell gjennomføring av OL, fortsetter TV 2s sportskommentator.

Etter telefonkonferansen vedtok IOC-styret formelt å utsette lekene.

Det er besluttet at OL-ilden skal forbli i Japan fram til lekene, og at både OL og Paralympics fortsatt skal knyttes til årstallet 2020 selv om de arrangeres ett år senere.

– Lekene kan være et håpets fyrtårn i disse vanskelige tidene, og OL-ilden kan bli et lys i enden av tunnelen verden er inne i. Derfor blir ilden i Japan, står det i meldingen på olympic.org.

Norske håp fornøyde

Ifølge IOC-uttalelsen var det et konstruktivt møte der Japan fikk ros for forberedelsene til lekene og for sine framskritt i kampen mot viruset, men at man i lys av virusspredningen i resten av verden ble enige om at utsettelse var det rette.

Et av Norges største tittelhåp i sommer-OL sier at Tokyo-utsettelsen er rettferdig for utøverne.

Sandvolleyballduoen Anders Mol (til venstre) og Christian Sørum er kanskje Norges største gullhåp i sommer-OL.
Sandvolleyballduoen Anders Mol (til venstre) og Christian Sørum er kanskje Norges største gullhåp i sommer-OL. Foto: Vidar Ruud

– Det er ikke så farlig for vår del. Vi har nettopp startet karrierene våre Christian (Sørum) og jeg. Vi har mange år igjen. Så for vår del er det ikke så farlig om OL blir utsatt ett år, sier sandvolleyball-stjernen Anders Mol til NTB.

– Det er fornuftig, synes jeg, slik at alt blir rettferdig og trygt. Det er ikke noe annet å si om situasjonen, fortsetter han.

Henrik Christiansen, norsk medaljehåp i svømming, er godt fornøyd med utsettelsen. Han er en av dem som har fått treningshverdagen hardest rammet av koronaviruset, ettersom alle bassengene er stengte i Norge.

– Det er noe vi har gått rundt og ventet på de siste dagene. For å være helt ærlig, er det ganske godt, sier Christiansen til TV 2.

Tufte vurderer å legge opp

Olaf Tufte er enig.

– Jeg tenker det er bra at det kommer en beslutning slik at folk kan senke skuldrene og konsentrere seg om helsen, sier Tufte til TV 2.

Olaf Tufte fyller 44 år i april. OL i 2021 kan komme for sent for stjerneroeren.
Olaf Tufte fyller 44 år i april. OL i 2021 kan komme for sent for stjerneroeren. Foto: Vidar Ruud

Roeren, som vil være 45 når OL i Tokyo går av stabelen i 2021, har varslet at han vurderte å legge opp ved en utsettelse. Han varsler at fremtiden vil vurderes i kjølvannet av avgjørelsen.

– Det ser veldig vanskelig ut for meg å fortsette når dette har vært deadlinen, og alt har handlet om 1. august 2020 for meg. All økonomi er brukt opp til det, og familien min har ventet i snart 30 år på meg. Men jeg tar aldri avgjørelser når man ligger litt nede. Nå skal alle kabaler opp på bordet, og alle skal få si meningene sine før man bestemmer seg, varsler Tufte.

Tror det fortsatt kan bli avlyst

TV 2s sportskommentator er glad for å ha fått en tidligere avklaring enn fryktet.

– Det var mildt sagt på høy tid. Verden har ventet på dette, slår Gro Hammerseng-Edin fast.

– De har brukt for lang tid. Dette er godt for utøvere, trenere og alle involverte som får noe konkret å forholde seg til. De har gått i det uvisse i en ekstremt krevende tid, konstaterer den tidligere håndballstjernen.

– Var 2021 beste løsning?

– Jeg er i hvert fall veldig glad for at de har tatt en beslutning om å utsette. Så har de et enormt puslespill foran seg for å få det her til å gå i hop, med alle andre planlagte idrettsarrangementer. Og antidopingarbeidet må definitivt prioriteres framover, men jeg er veldig, veldig glad for avgjørelsen om en utsettelse, slår den tidligere håndballstjernen fast.