Bamble 20110625. Dagligliv i Norge.
ferie på hytta: en ungdom, gutt (18 - 20 ) slapper av på sofaen. Leser tegneserie; Asterix Obelix på Galeien.
FOTO: SCANPIX

OK MODELL
Bamble 20110625. Dagligliv i Norge. ferie på hytta: en ungdom, gutt (18 - 20 ) slapper av på sofaen. Leser tegneserie; Asterix Obelix på Galeien. FOTO: SCANPIX OK MODELL Foto: Scanpix

Asterix-tegner er død

Albert Uderzo, en av skaperne av den franske tegneseriefiguren Asterix, er død. Han ble 92 år gammel.

Uderzo døde hjemme i Neuilly, opplyser familien.

– Albert Uderzo døde mens han sov, av et hjerteinfarkt som ikke er knyttet til korona. Han var svært sliten de siste ukene, forteller svigersønnen Bernard de Choisy til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med René Goscinny skapte Uderzo figurene i, og fortellingene om, den lille gallerlandsbyen som kjemper innbitt mot romerne og erkefiende Julis Cæsar.

Styrkedråpene gjør dem uovervinnelige, enten det er på hjemmebane, eller på ett av de mange eventyrene krigeren Asterix legger ut på sammen med makker og bautasteinhogger Obelix og hunden Idéfix.

Duoen produserte 26 Asterix-album fram til Goscinny døde i 1977. Deretter fortsatte Uderzo på egen hånd og leverte åtte album til.

I 2013 overtok forfatter Jean-Yves Ferri i tospann med tegner Didier Conrad, men det er fortsatt Goscinny og Uderzos navn som står øverst på forsiden.

Albert Uderzo sto også bak andre tegneserier, blant annet om den nordamerikanske urinnvåneren Ompa-pa. Også den serien var et samarbeid med Goscinny.