TOMT: Et uvanlig folketomt Times Square i New York. Foto:REUTERS/Jeenah Moon/File Photo
TOMT: Et uvanlig folketomt Times Square i New York. Foto:REUTERS/Jeenah Moon/File Photo

WHO: USA kan bli det nye episenteret

På en drøy uke har antallet smittede i USA tidoblet seg. Nå sier også en talsperson i WHO at USA kan bli det nye episenteret for koronaviruset.

Talsperson i World Health Organization (WHO), Margaret Harris, forteller også at 85 prosent av de siste smittetilfellene har vært i Europa og i USA.

Det skriver Reuters.

Harris sa at USA sine smittetall den siste tiden kan tyde på at landet kan bli det nye episenteret for koronaviruset.

– Landet får stadig flere smittede, og det ser ut til at intensiteten også øker, sa talspersonen.

Mandag bekreftet amerikanske myndigheter at nye 10.000 amerikanere har blitt smittet av koronaviruset, og kurven er stadig stigende.

Samtidig sliter Senatet i landet med å komme til enighet om krisepakken som skal redde den amerikanske økonomien.

– Vi skal vinne denne krigen, sa Trump på en pressekonferanse like før midnatt mandag, norsk tid.

Til tross for at smittetallene stiger, sa presidenten også at han ikke trodde at smitteverntiltakene ville vare lenger enn i et par måneder. Dette er i stor kontrast til hvordan situasjonen er i Kina, hvor viruset først brøt ut. Landets strenge smitteverntiltak ser ut til å ha bedret situasjonen drastisk.

Professor: – Håper de har lært

Professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik, håper at Trump og USA nå kan lære av Kina sin håndtering av koronasmitten.

I TVIL: Ørjan Olsvik er usikker på om USA vil håndtere korona-krisen effektivt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I TVIL: Ørjan Olsvik er usikker på om USA vil håndtere korona-krisen effektivt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er vanskelig å sammenlikne de to landene. Det ser ut til at Kina har vært suksessfulle i å stoppe spredningen, så man kan jo håpe at USA har lært av det, sier Olsvik til TV 2.

Olsvik har selv arbeidet med smittevern i Atlanta i USA.

– De enkelte delstatene i USA har fått mye av ansvaret for å begrense spredningen. Det er klart at ikke alle delstatene har like gode forutsetninger til å håndtere viruset, sier professoren.

Olsvik forklarer videre at maktfordelingen i Kina er annerledes, der statsmakten i stor grad tok kontroll over håndteringen av smittespredningen.

– Det er annerledes i USA, hvor hovedstaden Washington D.C. ikke har så stor makt som folk tror, avslutter professoren.

Sosiale forskjeller

Epidemiolog ved OsloMet, Svenn-Erik Mamelund, frykter at økonomiske og sosiale forskjeller kan forverre situasjonen i USA.

ULIKHET: Svenn-Erik Mamelund tror at sosial ulikhet kan forverre situasjonen. Foto: OsloMet
ULIKHET: Svenn-Erik Mamelund tror at sosial ulikhet kan forverre situasjonen. Foto: OsloMet

– Det er vanskelig å si hvor utbredt sykdommen vil bli i USA, men landet har stor sosial ulikhet og mange personer står uten sykeforsikringer. Så jeg er bekymret for at pandemibyrden vil forverre de sosiale forskjellene.

Ifølge FN levde rundt fire millioner amerikanere i ekstrem fattigdom i 2016.

– En alenemor uten helseforsikring som kan miste jobben om hun ikke møter på jobb, vil ikke kunne være hjemme med barna om skolene stenger. Hun blir nødt om å gå på jobb og vil dermed bli mer eksponert for smitte, som igjen kan øke de sosiale ulikhetene, sier Mamelund.

Borgermester om Trump: – Han løfter ikke en finger

New York er delstaten i USA som er hardest rammet av koronaviruset. Til nå har 183 personer blitt bekreftet omkommet i New York, mens omtrentlige 23.000 personer har blitt meldt smittet.

Borgermester i New York by, Bill de Blasio, frykter at tallene vil fortsette å stige.

– New York by er nå blitt episenteret for denne krisen i USA, og det verste er fortsatt i vente. April blir verre enn mars, og jeg frykter at mai blir verre enn april.

De Blasio har også vært svært kritisk til Trump sin håndtering av krisen.

– Jeg forstår ingenting. Han har ikke løftet en finger for å hjelpe hjembyen sin, sa de Blasio til NBC News.

New York Times har tidligere skrevet om at sykehusene i byen mangler respiratorer, et apparat som hjelper pasientene med å puste.

– Om det produseres respiratorer her i landet bør de fraktes til New York i løpet av de ti neste dagene. Om presidenten ikke gjør noe nå, kan folk som vanligvis ville ha vært mulig å redde, risikere å dø, sa borgermesteren.

Defense Production Act

Både mangel på respiratorer og annet sykehusmateriell har ført til at flere kongressdemokrater har bedt om å hente frem en lov med røtter fra Koreakrigen, kalt Defense Production Act.

Loven tillater den føderale regjeringen å innføre en viss kontroll over privateide fabrikker, for å sikre produksjon av materiale som anses som nødvendig.

Guvernøren i New York, Andrew Cuomo, har også bedt Trump om å ta i bruk loven for å sørge for at sykehusene i delstaten har materialet som trengs for å kunne pleie pasientene.

På onsdag bekreftet Det hvite hus at Trump har godkjent bruk av loven. Presidenten er likevel varsom med å faktisk ta loven i bruk.

– Jeg signerte vedtaket, så vi kan bruke loven om vi ønsker det. Men USA er et land som er bygget på å nettopp ikke nasjonalisere virksomheten. Ring noen i Venezuela og spør hvordan nasjonaliseringen har fungert for dem. Det har ikke gått så bra, sier Trump.

Søndag morgen bekreftet Peter Gaynor fra Federal Emergency Management til CNN at presidenten ennå ikke har bedt private selskaper om å produsere sykehusmateriell.